Την ώρα που στην Ευρώπη αποφασίζουν να επιβάλουν στις χώρες – μέλη συγκεκριμένες διατάξεις που υποχρεωτικά θα περιληφθούν στα Συντάγματά τους, ο πρωθυπουργός αναγγέλλει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας!!!
Το περίφημο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει αναθεώρηση των Συνταγμάτων, προκειμένου αυτά να συμπεριλάβουν συγκεκριμένο όριο αποδεκτού ελλείμματος, καθώς και άλλα θέματα, που μέχρι τώρα ρυθμίζονταν με απλούς νόμους, μεταξύ του οποίου και ενιαίος φόρος στη ζώνη του ευρώ.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως όποια κυβέρνηση διαπιστώνει πως το έλλειμμα εκτροχιάζεται, θα κάνει το παν για να το τιθασεύσει. Και τότε, καμιά σημασία δεν θα έχει οποιοσδήποτε νόμος που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας, αφού προκειμένου να μειωθούν ελλείμματα και χρέη υποχρεωτικά η κυβέρνηση θα καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσο. Το Σύνταγμα βρίσκεται πάνω απ’ όλα και προκειμένου να μην παραβιαστεί κάποιο άρθρο του, τροποποιείται στο λεπτό οποιοσδήποτε νόμος. Ας αφήσουμε που κάθε νόμος που θα εμποδίζει την μείωση του ελλείμματος (που θα αποτελεί συνταγματική επιταγή) θα κρίνεται αμέσως αντισυνταγματικός.
Πάντως, χθες ήταν ημέρα υποχωρήσεων, καθώς ο μεν πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους γύρω από τα θέματα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με αναγγελία νόμου που θα την απαγορεύει, ο δε υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας αποδέχθηκε να είναι πταίσμα και όχι πλημμέλημα η μη πληρωμή εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες.
Επίσης, αφού επί τρεις ολόκληρους μήνες καταταλαιπωρήθηκε ο κόσμος από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση προχώρησε και στην αναδιατύπωση άρθρου, με το οποίο πλέον ορίζεται σαφώς πως όλες οι εταιρίες του ΟΑΣΑ διέπονται από το ίδιο καθεστώς του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ σχετικά με αναθέσεις και συμπράξεις για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση ότι εντός των ημερών θα φέρει νόμο για την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης, είτε έστειλε στα αζήτητα την επίμαχη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ (που προφανώς ο ίδιος είχε παραγγείλει), είτε πείστηκε από τις δυσκολίες που περιγράφονται στην μελέτη (τις οποίες δεν είχε υπόψη του όταν ανακοίνωνε την αξία της δημόσιας περιουσίας στη Ν. Υόρκη), είτε αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να πιέσει άλλο την κοινοβουλευτική του ομάδα (η οποία κακώς διαμαρτύρεται από την στιγμή που είπε ναι στο Μνημόνιο).
«Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον (επικοινωνιακό) πόλεμο με την τρόικα με την φράση «μιλάμε για αξιοποίηση, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών – και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει. Να μην συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση».
Αναφέρθηκε μάλιστα απαξιωτικά στους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι τώρα εκτός από «φον φούφουτοι» και «υπάλληλοι των δανειστών», έγιναν και «ορισμένοι κύριοι».
«Κανείς μας δεν είναι περήφανος που κάθε τρεις και λίγο έρχονται ορισμένοι κύριοι και αξιολογούν την πορεία του έργου μας, που η χώρα μας είναι υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία και μάλιστα κάτω από τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας», είναι η ακριβής φράση του κ. Παπανδρέου.
Όσο για το ενδεχόμενο πώλησης δημόσιας περιουσίας, είπε πως όταν θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, θα προταθεί να μπορεί να συμβεί αυτό (για μικρές εκτάσεις) με άδεια της Βουλής.
Με τις φήμες να λένε πως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν υπογραφές για να ζητήσουν σε βάθος συζήτηση του θέματος, με πολλά στελέχη, ακόμη και υπουργικά, να επιμένουν πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο υπουργικό συμβούλιο, και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και πρώην γραμματέας του Κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης είπε κι’ αυτός «Ναι στην αξιοποίηση, όχι στο ξεπούλημα».
Από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έλυσε την σιωπή του, λέγοντας ότι πρόκειται για αξιοποίηση (δεν είπε αυτό ακριβώς η τρόικα), καθώς η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική πώλησης δημόσιας γης.
«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», είπε, απαντώντας παράλληλα εμμέσως και στην τρόικα και λέγοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή. Όσο για τις κατηγορίες για επικοινωνιακά λάθη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι το επικοινωνιακό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Μάλιστα, ο υπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον ΚΤΕ Οικονομίας στις 22 Φεβρουαρίου, μετά από προφορικό, όπως έγινε γνωστό, αίτημα των Γιάννη Αμοιρίδη, Μιχ. Κατρίνη, Οδ. Κωνσταντινόπουλου και Αθ. Γικόνογλου.
Εγγυήσεις ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής
Και μπορεί η «παρεξήγηση» να λύθηκε, το τοπίο, όμως, παρέμεινε ζοφερό: Χθες, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στις 862,3 μονάδες βάσης. Ως αποτέλεσμα των ζοφερών στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση χτύπησε κόκκινο, με την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 και ενώ οι αναλυτές (που πάντα πέφτουν έξω) εκτιμούσαν ότι η ύφεση δεν θα ξεπερνούσε το 4,8%.
Από την πλευρά του, ο διάσημος οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χρέους με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά με πολύ σκληρούς όρους. Όλα δείχνουν ότι τον Μάρτιο θα εγκριθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο, το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δηλαδή, βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις θα δεσμευτούν για αλλαγές στα Συντάγματά τους, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός κανόνας υποχρεωτικού περιορισμού των ελλειμμάτων.
Αλλά αν σου επιβάλλουν να αλλάξεις το Σύνταγμα σου και σου υπαγορεύουν τα άρθρα που πρέπει να ψηφίσεις, τότε ποιος εγγυάται ότι δεν θα σου επιβάλουν και να πουλήσεις για να ξεχρεώσεις.
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη/http://kostasxan.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου