Τους έδεσαν χέρια και πόδια για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Στην συνέχεια τους πυροβόλησαν στο κεφάλι και σε όλο το σώμα. Οι εικόνες σοκάρουν. Πρόκειται για στρατιώτες που αρνήθηκαν να εκτελέσουν πολίτες και έτσι εκτελέστηκαν οι ίδιοι για παραδειγματισμό.
Τουλάχιστον, λένε πολίτες, αυτοί γλίτωσαν το κάψιμο. Πριν από μερικές μέρες, στρατιώτες που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν πολίτες τους. Πλήρωσαν όμως το τίμημα της άρνησης τους αυτής με τον χειρότερο τρόπο. Τους πυροβόλησαν στα πόδια και στην συνέχεια τους έκαψαν ζωντανούς.
Οι απάνθρωπες και βίαιες μεθόδοι που χρησιμοποιεί ο Γκαντάφι δείχνουν το πόσο πολύ "ενδιαφέρεται", όπως ο ίδιος λέει για τον λαό του.
Συνθλίβει τον λαό του για να διατηρήσει τον ελεγχο
Πριν το τέλος, ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της Τρίπολης, συνθλίβοντας το λαό του. Στα ανατολικά, στη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση», καθώς υπό τον έλεγχο των εξεγερθέντων τίθενται η μια πόλη μετά την άλλη.
Σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεων του στρατού με διαδηλωτές σημειώνονται στις δυτικές περιοχές. Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο.
Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Στην πόλη Μισράτα διαδηλωτές και δυνάμεις του Καντάφι συγκρούονται, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.
Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν, εκατοντάδες είναι τα πτώματα στους δρόμους, αυτοκίνητα φλέγονται και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες. Εικόνες δείχνουν ομαδικές εκτελέσεις, ενώ ογκούται το κύμα των κλοπών και λεηλασιών.
Στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και προπύργιο των αντικαθεστωτικών, νοσοκομειακές πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 320 διαδηλωτών. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.
Στο μεταξύ, στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον Καντάφι.
Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να μιλήσει σύντομα στην πόλη Αλ Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα πιστά στον Καντάφι έχουν επιτεθεί εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως η πόλη έχει μετατραπεί σε «σφαγείο» και είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Στην Λιβύη η κόρη του Γκαντάφι
Στην Λιβύη βρίσκεται η κόρη του Καντάφι, Αϊσά, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα, όπως ανέφεραν πληροφορίες. "Λέω στους Λίβυους και στις Λίβυες που αγαπώ και με αγαπούν ότι αντιστέκομαι μπροστά σε αυτό το κτίριο της αντίστασης", τόνισε στην σύντομη ομιλία της από την κατοικία Μπαμπ Αλ-Αζίζια του Καντάφι στην Τρίπολη.
Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου της Βαλέτα, στη Μάλτα, απαγόρευσαν την προσγείωση αεροσκάφους των Λιβυκών Αερογραμμών, στο οποίο φέρεται να επέβαινε η κόρη του Καντάφι κι αυτό κατευθύνονταν στην συνέχεια στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που ήθελαν το αεροπλάνο με την κόρη του Γκαντάφι να προσεγγίζει την Κύπρο, ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής τόνισε πως κανένα αεροσκάφος, προερχόμενο από τη Λιβύη, δεν προσγειώθηκε σε οποιοδήποτε από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου.
Η Μάλτα διέψευσε την πληροφορία ότι η κόρη του Καντάφι, η Αϊσα, βρισκόταν σε ένα λιβυκό αεροσκάφος που δεν έλαβε άδεια χθες να προσγειωθεί στο νησί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όμως, η σύζυγος, η κόρη, οι νύφες και τα εγγόνια του Καντάφι έχουν φύγει από τη Λιβύη για άγνωστη κατεύθυνση.
Κυρώσεις από την ΕΕ
Απαράδεκτη αιματοχυσία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδικάζει τη βία στη Λιβύη και οι ΗΠΑ εργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη στην εξέταση διάφορων επιλογών κατά της χώρας, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Στην επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι προσανατολίζεται και η ΕΕ. Το θέμα θα τεθεί αύριο στον ΟΗΕ.
Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων στον Γκαντάφι η Τουρκία
Aντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης, γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν το λαό. «Δεν προσπαθούμε να αποτελέσουμε μοντέλο για οποιονδήποτε, αλλά μπορούμε ν΄αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης γιατί η Τουρκία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Αγώνας δρόμου των Κυβερνήσεων για την μεγάλη έξοδο
Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η βιβλική έξοδος ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους με αεροπλάνα και πλοία. Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατούν συνθήκες χάους. Αρκετές πτήσεις έχουν αναχωρήσει και περισσότερα αεροσκάφη και πλοία κατευθύνονται στη Λιβύη για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Διεθνείς εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους.
Έφτασαν στην Μαρμαρίδα περισσότεροι από 3000 Τούρκοι
Έφτασαν, στο μεταξύ, με ασφάλεια στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας δύο πλοία, που μετέφεραν συνολικά 3.028 Τούρκους και 59 υπηκόους άλλων χωρών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Λιβύη.
Τα τουρκικά πλοία έφθασαν αργά χθες το βράδυ ύστερα από ταξίδι 20 ωρών από το λιμάνι της Βεγγάζης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ περισσότεροι από 5.000 από τους 25.000 Τούρκους πολίτες, που ζουν στη Λιβύη, έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από τη χώρα.
Άλλοι 343 Τούρκοι, οι οποίοι εργάζονται για δύο ιδιωτικές εταιρίες στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με ναυλωμένο αεροπλάνο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι μετά την αλλαγή των πληρωμάτων και τον ανεφοδιασμό τους, τα πλοία θα κατευθυνθούν και πάλι στη Λιβύη για να παραλάβουν περισσότερους ανθρώπους.
Στην Κρήτη 4500 Κινέζοι από τη Λιβύη
Στις 3 το απόγευμα μπήκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και το δεύτερο πλοίο, το οποίο μεταφέρει Κινέζους από τη Λιβύη.
Το πλοίο της ΑΝΕΚ "έδεσε" λίγο πριν τις 15.00 και αναμένεται η αποβίβαση των επιβατών προκειμένου να προωθηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Στο λιμάνι βρίσκονται ο Κινέζος πρέσβης, ο περιφερειάρχης Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες που συντονίζουν την όλη επιχείρηση.
Λίγο νωρίτερα έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και το πλοίο "Ηellenic Spirit" από τη Λιβύη το οποίο μεταφέρει υπηκόους Κίνας, οι οποίοι πρόκειται, μέσω Κρήτης, να επαναπατριστούν τις επόμενες ημέρες στην πατρίδα τους. Οι Κινέζοι θα παραμείνουν μερικές ημέρες στην Κρήτη, έως ότου οργανωθεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.
Ολόκληρος ο μηχανισμός της Κρήτης, όπως η Πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία, τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ στο Ηράκλειο βρίσκονται, ο Κινέζος πρέσβης και κινέζικη αντιπροσωπεία, οι οποίοι έχουν συνεχείς επαφές και συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις αρμόδιες αρχές για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης.
Ήδη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, άνοιξαν ξενοδοχεία στις περιοχές Αμμουδάρας, Λινοπεραμμάτων Χερσονήσου, Μαλλίων προκειμένου να καταλύσουν εκεί οι Κινέζοι και να απολαύσουν την Κρητική φιλοξενία. Αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας, που επισκέφθηκε χθες τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, έμεινε απολύτως ικανοποιημένη.
Φόβοι για το μεταναστευτικό ρεύμα
Την ίδια ώρα, η ΕΕ ετοιμάζεται για τεράστιο κύμα μεταναστών. Η ιταλική εφημερίδα Repubblica γράφει ότι η Frontex εκτιμά πως η κρίση στη βόρεια Αφρική πιθανώς θα φέρει στην Ευρώπη 500.000 με 1,5 εκατ. Μετανάστες, που θα κατευθυνθούν κυρίως σε Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα.
Στα ύψη το πετρέλαιο – φόβοι για δεύτερη οικονομική κρίση
Στα ύψη εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου, λόγω της ένταση στη πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Σε υψηλό δύο ετών ανήλθε η τιμή του αμερικανικού αργού, ενώ υψηλό 29 μηνών άγγιξε η τιμή του Μπρεντ κατά τις σημερινές συναλλαγές στην Ασία.
Το αμερικανικό αργό, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 93 σεντ, στα 98,93 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή άνοδο πάνω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008.
Το Μπρεντ ενισχύθηκε 1,41 δολάρια, στα 112,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανήλθε μέχρι και τα 113,80 δολάρια, σε υψηλό 29 μηνών και συγκεκριμένα στην υψηλότερη τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, με παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και εκτιμώμενα αποθέματα ύψους 42 δισ. βαρελιών. Το 79% του λιβυκού αργού πετρελαίου πηγαίνει στην ΕΕ.
Αναλυτές, πάντως κάνουν λόγο για δεύτερη οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
sigmalive
1 σχόλιο:
Αναρωτιεμαι σε αντίστοιχες συνθήκες στην Ελλάδα (δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ μακρυά, με την επικείμενη πτώχευση θα δούμε και εδώ σκηνές Αργεντινής), ποια θα ήταν οι θέση της Αστυνομίας και του Στρατού; Άραγε και τότε τα ΜΑΤ θα πυροβολούσαν πολίτες, εφόσον θα "εκτελούσαν εντολές"; Γιατί εδώ και μήνες τρώει κόσμος ξύλο (βλέπε Κερατέα) εκριβώς με την ίδια δικαιολογία...
Δημοσίευση σχολίου