Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τι αποφάσισε το ΣτΕ για το λαθρονομοσχέδιο

Περίληψη της αποφάσεως του ΣτΕ για το λαθρονομοσχέδιο

Η απόφαση 350/2011 του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραπέμπει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την επίλυση των αναφερομένων στο αιτιολογικό ζητημάτων της συμφωνίας ή μη προς το Σύνταγμα των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 1,2, και 6, 14-21 και 24 του ν. 3838/2010, για τους εξής λόγους:

Στο άρθρο 1 παρ. 2, 3 του Συντάγματος, ορίζεται ότι ‘’Θεμέλιο του Πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.. 3. Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού, και του Εθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επίσης με το άρθρο 16 του Σ. Ορίζεται ότι ‘’ η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλαση τους ες ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. ‘’ Από τις παρατεθείσες διατάξεις συνάγεται το ότι η νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας βασίζεται μεν στην βούληση του λαού, αλλά υπάρχει και ασκείται προς το συμφέρον του έθνους.......... Τούτο δε διότι το έθνος αναφέρεται τόσο στις παρελθούσες όσο και στις μέλλουσες γενεές, τα συμφέροντα των οποίων πρέπει να υπηρετεί η κρατική πολιτική. Το δίκαιο της ιθαγένειας, καθιδρύει άρρηκτο, δεσμό του πολίτη με το Κράτος. Ούτε υπάρχει, δικαίωμα του αλλοδαπού στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.  

Το δίκαιο, δεν πρέπει να επιτρέπει την είσοδο στην λαΪκή κοινότητα (λαός) αλλοδαπών χωρίς ουσιαστικό δεσμό με αυτήν, ιδίως με την αθρόα πολιτογράφηση, και εν τέλει να αποσυντίθεται η έννοια του έθνους. Ο Ελληνας νομοθέτης μερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και με την θέσπιση δικαίου ιθαγενείας, με σταθερό κριτήριο το δίκαιο του αίματος ‘’jus snguinis ‘’, δηλαδή καταγωγή από έλληνες γονείς. Κριτήρια διαπίστωσης της ελληνικής ιθαγένειας δια τους ομογενείς είναι η ελληνική καταγωγή και η ελληνική εθνική συνείδηση, δηλαδή κριτήρια που αποτελούν τον πυρήνα του έθνους και της εθνικότητας. Με τον επίμαχο νόμο 3838/2010, εισήχθη νέος τρόπος αποκτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας, χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής εθνικής συνειδήσεως.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ;