Η κριτική στις φετινές κρίσεις θα γίνει σε δύο δόσεις. Σήμερα γίνεται στο επίπεδο των μελών των Ανωτάτων Συμβουλίων, δηλαδή σε στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους, που οι κρίσεις τους έχουν ολοκληρωθεί. Για τις κρίσεις στους χαμηλότερους... βαθμούς, του ταξιάρχου και του συνταγματάρχη, εκτενές ρεπορτάζ από το παρασκήνιο θα έχουμε στο επόμενο φύλλο.
Ξεκινάμε από τον Στρατό Ξηράς. Ο Αρχηγός Φ. Φράγκος παρέμεινε, όπως και ο Νο 2 αντιστράτηγος Δ. Λυμπέρης, που συμπλήρωσε 3 χρόνια αντιστράτηγος και λέγεται ότι θα είναι ο επόμενος Αρχηγός. Ικανός αξιωματικός, δεν λέμε, αλλά η καταγωγή του από την Κόρινθο σιγούρεψε τα πράγματα. Αντίθετα έφυγαν τρεις αντιστράτηγοι, που όμως η αποστρατεία τους δεν θεωρήθηκε έκπληξη. Έκπληξη θεωρήθηκε η παραμονή και τοποθέτηση του κ. Δ. Αγγελούδη στη θέση του Διοικητή Στρατιάς, λόγω του σχετικά φτωχού επιχειρησιακού του παρελθόντος. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών είχαμε και στους υποστράτηγους που κρίθηκαν για αντιστράτηγοι. Συγκεκριμένα, ο κ. Μ. Κωσταράκος προήχθη σε αντιστράτηγο «παρασύροντας» τον αρχηγό της τάξης του κ. Σ. Κουτρή, ο οποίος αποστρατεύτηκε, αν και ιδίων «πράσινων» αποχρώσεων. Στα περίεργα, η τοποθέτηση του αντιστράτηγου Κ. Ζιαζιά, που, όπως φημολογείται, έχει υπηρετήσει ελάχιστα στον Έβρο, στο Δ' Σώμα Στρατού, και του αντιστράτηγου Γ. Σεφερλή υπαρχηγού στο ΓΕΣ, παρότι δεν έχει ξαναϋπηρετήσει στο ΓΕΣ! Αυτά τα ωραία!
Ας πάμε τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό. Και εδώ ο Αρχηγός Δ. Ελευσινιώτης παρέμεινε, όμως ο 2 και ο 3 έφυγαν. Καλή η επιλογή του Νο 4, του αντιναύαρχου Π. Ευσταθίου, για Αρχηγός Στόλου. Η αποστρατεία, όμως, των αντιναυάρχων Γεωργίου Δημητριάδη, Αρχηγού Στόλου, και Ιωάννη Ορφανού, Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, δύο εξαίρετων αξιωματικών, οι οποίοι προήχθησαν στη θέση του αντιναυάρχου μόλις πέρυσι, εξυπηρετεί τα σχέδια για την προώθηση της παρέας των τριών «πράσινων υπασπιστών» που επανήλθαν στην ενέργεια με τις περσινές κρίσεις. Μιλάμε βέβαια για τους υποναυάρχους Ν. Κρυονερίτη, Ε. Αποστολάκη και τον αρχιπλοίαρχο Α. Κάτσαρη.
Αίσθηση στο Πολεμικό Ναυτικό προκάλεσε όχι τόσο η προαγωγή του κ. Αποστολάκη, όσο η τοποθέτηση του ως Υπαρχηγού Στόλου, θέση εξαιρετικά σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πραγματική επιχείρηση είναι ο εν πλω διοικητής των μονάδων του Στόλου (σε αντίθεση με τον ίδιο τον Αρχηγό Στόλου, ο οποίος παραμένει στην Αθήνα, στον θάλαμο επιχειρήσεων). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε «βέτο» για να πάει στη θέση αυτή, αν και έχει ελάχιστη πραγματική θαλάσσια υπηρεσία σε πολεμικά πλοία και επιχειρησιακές διοικήσεις πλοίων. Την εμμονή του αυτή την «πλήρωσαν» κορυφαίοι επιχειρησιακοί αξιωματικοί οι οποίοι, αντί να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση, απενεργοποιήθηκαν, όπως ο Διοικητής Φρεγατών υποναύαρχος Χρηστίδης, ο οποίος «θάφτηκε» στη Διοικητική Μέριμνα του Ναυτικού, ή ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Ναυτικού υποναύαρχος Κ. Μαζαράκης, ο οποίος πήρε την άγουσα για το ΓΕΕΘΑ, ή ακόμη και οι νέοι υποναύαρχοι Π. Λίτσας και I. Κωνσταντινίδης, που διετέλεσαν επί πολλά χρόνια διευθυντές σε θαλάμους επιχειρήσεων. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η προαγωγή σε αντιναύαρχο του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Γ. Σκιαδά, σε συνδυασμό με την αποστρατεία του συμμαθητή του, Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Γιάννη Ορφανού, ενός εμπειρότατου και ολοκληρωμένου αξιωματικού. Η εξήγηση απλή: Ο κ. Σκιαδάς κατάγεται από την Πάρο και συνεπώς είχε την «υψηλή» κομματική και κυβερνητική στήριξη από τον γνωστό συμπατριώτη του υπουργό. Η προαγωγή σε αντιναύαρχο του «πράσινου» μηχανικού Κ. Αγιατζίδη. αν και εξόργισε μερικούς, ήταν αναμενόμενη. Τέλος, η προαγωγή σε υποναύαρχο και η τοποθέτηση ως επικεφαλής του οικονομικού σώματος του ΠΝ του γνωστού «πράσινου» οικονομικού αξιωματικού I. Ζώτου, επί τετραετία υπασπιστή του Κάρολου Παπούλια, ολοκλήρωσε το παζλ των κρίσεων σε επίπεδο ναυάρχων στο ΠΝ.
Και τώρα στην Πολεμική Αεροπορία, που πατροπαράδοτα έχει τα ηνία στις κομματικές κρίσεις. Ίδιος αρχηγός, αλλά μέσα σε 1,5 χρόνο έχει αλλάξει τρεις (3) Αρχηγούς ΑΤΑ, αφού αποστρατεύτηκε ΚΑΙ ο νυν ΑΤΑ αντιπτέραρχος Α. Ατματζάκης μετά τον περσινό I. Πατσαντάρα. Αποστρατεύτηκε επίσης και ο Νο 3 αντιπτέραρχος Γ. Δούμου, ένας κατά γενική ομολογία άξιος αξιωματικός. Αυτοί έφυγαν για να γίνει αντιπτέραρχος και νέος Αρχηγός ΑΤΑ, ο «πράσινος» Α. Τσαντηράκης, ο οποίος -θυμίζω- στις κρίσεις του 2009 είχε κριθεί στάσιμος, αλλά με την έλευση του κ. Βενιζέλου επανακρίθηκε και «αποκαταστάθηκε». Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος άνθρωπος που τον έκρινε στάσιμο, έναν χρόνο μετά τον αποκατέστησε, προφανώς εκτελώντας άνωθεν εντολές! Μιλάμε φυσικά για τον τότε Α/ΓΕΑ και νυν Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο I. Γιάγκο. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η τοποθέτηση του υποπτέράρχου Σωτηρίου στον Δ' Κλάδο του ΓΕΑ (δηλαδή στα εξοπλιστικά). Και αυτός είχε κριθεί στάσιμος το 2009 και αποκαταστάθηκε αργότερα. Η πιο χτυπητή όμως κομματική προαγωγή και τοποθέτηση ήταν του υποπτεράρχου Σ. Παπανικολάου, ο οποίος μετά 3 χρόνια αποστρατείας επανήλθε στην ενέργεια ως «μηδέποτε απομακρυνθείς» από τον κ. Βενιζέλο, που τον τοποθέτησε διευθυντή του γραφείου του, για να τοποθετηθεί τώρα Διευθυντής Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας! Έλεος! Έκπληξη προκάλεσε η αποστρατεία ενός εξαίρετου μηχανικού αξιωματικού, του ταξίαρχου Κούτρα, και μάλιστα άνευ αντικαταστάτη. Συμπέρασμα: Το νέο Αεροπορικό Συμβούλιο είναι απλώς «μονόχρωμο».
Κατά τα άλλα μειδιώ, όταν σκέφτομαι τα λόγια του αρμόδιου υπουργού κ. Βενιζέλου στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον Αντώνη Σαμαρά, διαμαρτυρόμενος για τη δήλωση των τομεαρχών της ΝΔ Τζίμα, Δεμεντζόπουλου και Γκίκα, που ζήτησαν αξιοκρατικές κρίσεις: «Θεωρώ θεσμικά, δηλαδή συνταγματικά, και δημοκρατικά αδιανόητη αυτού του είδους την "προειδοποίηση", που δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών. Η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων».
(ΠΑΡΟΝ 13/03/2011 – Σ.Λ.)/http://staratalogia.blogspot.com/2011/03/blog-post_4456.html
1 σχόλιο:
ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΡΑ ΦΕΤΟΣ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΟΥΜΗ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΝ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
Δημοσίευση σχολίου