Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΣΑΝ

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σχολής, κατά την οποία η Ταξίαρχος (ΥΝ) Αγγελική Τσαγκλή παρέδωσε τη Διοίκηση της Σχολής στην Ταξίαρχο (ΥΝ) Παρασκευή Παπαδοπούλου, παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Νακόπουλου.

Η αποστολή της ΣΑΝ είναι να:

α. Παρέχει εκπαίδευση όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 3187/03 που αφορά στη λειτουργία των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.).

β. Αναπτύσσει τις απαιτούμενες αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των σπουδαστών, ώστε να διαμορφώνει Αξιωματικούς Νοσηλευτές, με ηγετικά προσόντα, στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική παιδεία και αγωγή.

γ. Συμμετέχει σε ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες της Πολιτείας που αφορούν σε θέματα νοσηλευτικής επιστήμης και τεχνολογίας.

δ. Οργανώνει Σχολείο προετοιμασίας αλλοδαπών υποτρόφων στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών.

Η ΣΑΝ είναι η πρώτη Παραγωγική Σχολή Αξιωματικών Γυναικών. Ιδρύθηκε το 1946, όταν το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέδειξε την ανάγκη στελέχωσης των ΕΔ με μόνιμο στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πρώτες 21 μαθήτριες εισήλθαν στη «Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων» στις 14.11.46, ενώ από το 1990 εισάγονται και άρρενες μαθητές.

Οι απόφοιτοι της ΣΑΝ καλούνται να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους, που απορρέουν από την διττή τους ιδιότητα ως Αξιωματικοί και Νοσηλευτές:

α. Κυρίαρχα του κλινικού νοσηλευτή στις διάφορες Νοσηλευτικές Μονάδες και ειδικά τμήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων

β. Του κλινικού εκπαιδευτή στα Νοσοκομεία αλλά και της Σχολής

γ. Σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους.

Συμμετέχουν σε ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστηριζόμενα τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από το Υπουργείο Παιδείας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επ' ευκαιρία της ανάρτησης: το 424ΓΣΝΕ εξακολουθεί να έχει Υποστράτηγο Δντή όταν το 401 ΓΣΝΑ, η ΔΥΓ/ΓΕΣ και η ΑΣΥΕ έχουν Ταξίαρχο? Εάν ναι, μπορεί κανείς να δώσει μια εξήγηση χωρίς πολλά μαθηματικά? - ΥΓ

Ανώνυμος είπε...

Σαφέστατα υπάρχει εξήγηση φίλτατε 7:05! Βρισκόμαστε στην μπανανοχώρα που λέγεται Ελλάντα... Ούτε τα προσχήματα δεν κρατιούνται πιά... (πόσες φορές τό'χουμε πει αυτό, βέβαια...). Προφανώς ο Υποστράτηγος του 424 έχει δυνατά "κολλητιλίκια" και παραμένει -για δεύτερη χρονιά- στη θέση του ενώ θα έπρεπε να κατέβει στην Αθήνα ως Διευθυντής Υγειονομικού, εφ'όσον κρίνεται ότι αξίζει να παραμένει στην ενεργό υπηρεσία.

Αν και, εδώ που τα λέμε, μακάρι αυτό να ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα του Υγειονομικού και των Ε.Δ. γενικότερα...

Μαχάων