Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Χακί λουκέτα

Οικονομική κρίση και λειψανδρία φέρνουν το κλείσιμο Κέντρων Νεοσυλλέκτων και μονάδων, που πλέον δεν εξυπηρετούν τη νέα στρατηγική δομή -Τι κερδίζει ο Στρατός
Με τον περιορισμό τον αριθμού των Κέντρων Νεοσύλλεκτων και την κατάργηση των διάσπαρτων μονάδων ανά την επικράτεια, απομεινάρια άλλων εποχών, με άλλο μέγεθος της δυνάμεως του, άλλες αποστολές και άλλες οικονομικές δυνατότητες, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων... μέτρων ο Ε.Σ. τα προβλήματα που προέκυψαν από την απερίσκεπτη απόφαση μειώσεως της θητείας του 2009 και την απότομη και δραστική μείωση του λειτουργικού προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών.

Κεντρικός άξονας των αλλαγών αυτών, που υλοποιούνται με αργά και προσεκτικά βήματα, είναι η μόνιμη ανάγκη αυξήσεως της επανδρώσεως των μονάδων του, καθώς επίσης και η βελτιστοποίηση της εκμεταλλεύσεως των περιορισμένων πλέον πόρων σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Το θέμα του περιορισμού των Κέντρων Νεοσυλλέκτων ήταν ανέκαθεν ένα τεράστιο πρόβλημα για τις Ε.Δ. Σε προ δεκαετίας περίπου αναφορά του στο θέμα αυτό, ο συντάκτης της στήλης είχε εντοπίσει τότε 19 Κέντρα Νεοσυλλέκτων, 17 για τον Στρατό Ξηράς και ανά ένα για το Π.Ν. και την Π.Α., έναν αριθμό παράλογο για τα αριθμητικά δεδομένα των ελληνικών Ε.Δ. της εποχής εκείνης (σ.σ.: που ήταν σημαντικά καλύτερα των σημερινών).

Η στήλη είχε μάλιστα προτείνει, εκτός από τον δραστικό περιορισμό των Κέντρων Νεοσυλλέκτων του Σ.Ξ., την κατάργηση των αντίστοιχων κέντρων του Π.Ν. και της Π.Α., με τη βασική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων των δύο αυτών Κλάδων να γίνεται σε Κέντρα του Σ.Ξ. (μία πρακτική που ακολουθούσε τότε και η Τουρκία), με σκοπό αφενός τον περιορισμό του κόστους και αφετέρου την ομοιόμορφη αλλά και καλύτερη εκπαίδευση των στρατευσίμων του Π.Ν. και της Π.Α.

Το περίεργο ήταν ότι, έκτοτε, αντί ο αριθμός των Κέντρων να μειώνεται, να φτάσει (με τη βοήθεια όλων των πολιτικών, ο καθένας των οποίων ήθελε και ένα στρατόπεδο στην εκλογική του περιφέρεια) τον Μάιο του 2008 τα 34 (!) Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και Ειδικά Κέντρα Εκπαιδεύσεως (ΕΚΕ) και από εκεί και μετά η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Ευθύνη για αυτή την εξωπραγματική κατάσταση είχε βέβαια και η τότε στρατιωτική ηγεσία, η οποία αιτιολόγησε την απόφασή της για αύξηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων με το στρεβλό επιχείρημα ότι έτσι θα αυξανόταν η επάνδρωση των μονάδων που θα λειτουργούσαν ως κέντρα εκπαιδεύσεως, λες και οι μέχρι προ ολίγων ημερών πολίτες θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιώτες για τον λόγο και μόνο ότι φόρεσαν στρατιωτική στολή...

Ποια έκλεισαν

Με την κατάσταση αυτή να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων ήταν πια αναπόφευκτη. Έτσι, μέχρι τον Μάιο του 2009, ανεστάλη η λειτουργία 11 ΚΕΝ, με μικρή -όπως φαίνεται παρακάτω- προσέλευση νεοσυλλέκτων:

569Τάγμα Πεζικού, στις Σέρρες, δυναμικότητας 300 νεοσυλλέκτων.
604 Τάγμα Πεζικού, στο Κιλκίς, δυναμικότητας 450 νεοσυλλέκτων.
Δ' Μοίρα Καταδρομών (περιοχή νομού Θεσσαλονίκης), δυναμικότητας 240 νεοσυλλέκτων.
1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, Κρήτη, δυναμικότητας 250 νεοσυλλέκτων.
224 Τ.Ε. στη Λήμνο, δυναμικότητας 96 νεοσυλλέκτων.
295 Τ.Ε. στην Κω, δυναμικότητας 160 νεοσυλλέκτων.
643 Τ.Ε. στη Χίο, δυναμικότητας 90 νεοσυλλέκτων.
649 Τ.Ε. στη Σάμο, δυναμικότητας 80 (!) νεοσυλλέκτων.
572 Τάγμα Πεζικού στον Έβρο, δυναμικότητας 130 νεοσυλλέκτων.
512 Τάγμα Πεζικού στο Διδυμότειχο, δυναμικότητας 100 νεοσυλλέκτων.
503Τάγμα Πεζικού στην Ορεστιάδα, δυναμικότητας 150 νεοσυλλέκτων.

Μετά τη σημαντική αυτή μείωση των ΚΕΝ, και τον Στρατό να έχει ήδη συναγάγει τα πρώτα του συμπεράσματα για την απόδοση των κλάσεων και την προσέλευση/ροή των νεοσυλλέκτων, τον Ιανουάριο του 2010 ανεστάλη η λειτουργία άλλων 3 ΚΕΝ, και συγκεκριμένως των:

563 Τάγμα Πεζικού στη Νιγρίτα, δυναμικότητας 300 νεοσυλλέκτων.
505 Τάγμα Πεζοναυτών στον Βόλο, δυναμικότητας 336 νεοσυλλέκτων.
221 Τ.Ε. στη Λέσβο, δυναμικότητας 144 νεοσυλλέκτων.

Μερικούς μήνες μετά, και συγκεκριμένως τον Μάιο του 2010, ο Στρατός, βλέποντας τη συνεχιζόμενη μείωση αποδόσεως των ΕΣΣΟ, αποφάσισε τη μείωση των ΚΕΝ κατά δύο ακόμη, και συγκεκριμένως των:

11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη και
541 Τ.Ε. στη Ρόδο.

Ύστερα από διενέργεια τεχνοοικονομικών μελετών, απεφασίσθη η αναστολή λειτουργίας άλλων 8 Κέντρων, με επιπλέον κριτήριο να κλείνουν αυτά που υστερούν από απόψεως εγκαταστάσεων κ.λπ., και συγκεκριμένως των παρακάτω:

ΚΕΔΒ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων), στην Καλαμάτα.
ΚΕΜΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μηχανικού), στο Ναύπλιο.
ΣΕΤΤΗΛ (Σχολή Τεχνικών Τηλεπικοινωνιών), στον Πύργο της Ηλείας.
557 Τάγμα Πεζικού, στην Ξάνθη.
625 Τάγμα Πεζικού, στα Ιωάννινα.
2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι.
ΚΕΥΓ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υγειονομικού), στην Άρτα.
ΚΕΝ στο Παρανέστι, Δράμας.

Με τις μειώσεις αυτές, τα Κέντρα που απομένουν είναι τα εξής 8:

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (Αυλώνα).
Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (Θήβα).
11ο Σύνταγμα Πεζικού (Τρίπολη).
6ο Σύνταγμα Πεζικού (Κόρινθος).
Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατονομίας (ΚΕΣΝ), στην Καρδίτσα.
ΚΕΝ, στο Μαυροδένδρι.
ΚΕΤΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεχνικού) στην Πάτρα
Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.

ΕΣΣΟ

Συνολικώς, με το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός ΚΕΝ, δυναμικότητας 900 περίπου ατόμων, να ανέρχεται σε 660.000 ευρώ και ορισμένων να φτάνουν μέχρι και τα 900.000 ευρώ, η οικονομία που προκύπτει για όλα τα μέχρι τώρα στρατόπεδα που έχουν κλείσει φτάνει τα 45-50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η εξοικονόμηση κονδυλίων από τη μείωση των ΚΕΝ ήταν βέβαια η μόνη παράμετρος, τα πράγματα θα ήταν απλά. Ο Ε.Σ., όμως, παίρνει παράλληλα και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, όπως για παράδειγμα, τις διαδικασίες κατατάξεως.

Έτσι, προς αποφυγή συνωστισμού και προβλημάτων στην κατάταξη, απεφασίσθη η κατάταξη των εξ αναβολής στρατευσίμων να γίνεται έναν μήνα αργότερα από τους υπολοίπους. Ένα ακόμη ουσιαστικότερο μέτρο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ΕΣΣΟ του Αυγούστου, είναι ότι οι υπόχρεοι για στράτευση θα καταταγούν οι μισοί τον Αύγουστο και οι μισοί τον Σεπτέμβριο. Με τον ίδιο τρόπο θα κατατάσσονται και οι υπόλοιπες ΕΣΣΟ, για παράδειγμα αυτοί που θα πρέπει να καταταγούν τον Φεβρουάριο θα κατατάσσονται οι μισοί τον Φεβρουάριο και οι μισοί τον Μάρτιο. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η κατάταξη των υπολοίπων ΕΣΣΟ (οι υπόχρεοι για κατάταξη τον Μάιο θα καταταγούν οι μισοί τον Μάιο και οι άλλοι μισοί τον Ιούνιο, κ.ο.κ. για τους υπόχρεους για κατάταξη τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Τι κερδίζει από αυτό το μέτρο ο Στρατός; Πρώτον, διπλασιάζει τον χρόνο απασχολήσεως των υφισταμένων ΚΕΝ, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και ενδεχομένως κάποιες περαιτέρω οικονομίες, και δεύτερον και ουσιαστικότερο, αποφεύγει την απόλυση μίας ολόκληρης εκπαιδευμένης ΕΣΣΟ εντός του ίδιου μήνα, με δυσμενείς συνέπειες για το αξιόμαχο του Στρατού από την απότομη αφαίμαξη του ήδη περιορισμένου προσωπικού του.

Παράλληλα με τη δραστική μείωση των ΚΕΝ, συνεχίζεται σταθερά και με μελετημένα βήματα το κλείσιμο σημαντικού αριθμού μονάδων, με πρώτες διάφορες μονάδες επιστρατεύσεως, με άνω των 30 να έχουν κλείσει εντός του 2010, άλλες 20 να πρόκειται να καταργηθούν σύντομα και τη μελέτη για κλείσιμο μεγάλου αριθμού ακόμη, σε διάφορες περιοχές, να είναι υπό εξέλιξη.

(ΚτΕ 02/04/2011 – ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: