Πρόταση - βόμβα για μείωση έως και 30% στο εφάπαξ κάνει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε εμπιστευτική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα.
Πληροφορίες και στοιχεία της, δημοσιεύει σήμερα ο «ΑΤ». Είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΠΔΥ διατυπώνει εγγράφως σε οικονομικό της σχέδιο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ταμείου, εν όψει μάλιστα των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται από την τρόικα αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ως προς τη διάσωση του Ταμείου από μια βέβαιη χρεοκοπία.
Η διοίκηση του ταμείου προτείνει:
1. Να επιβληθεί εισφορά στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα επιβάλλεται 4% στο βασικό μισθό και εξαιρούνται επιδόματα, υπερωρίες και λοιπές αποζημιώσεις.
2. Να μειωθεί το ποσό που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν ώς και 30%.
Υπενθυμίζεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι ανεξάρτητα από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΣΕΠΕ (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή εντός του Μαϊου) και προβλέπουν την υπαγωγή 65.000 δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, στο ΤΠΔΥ με εισφορά 4%, αλλά και τη λήψη δανείου 100 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ και άλλων 200 εκατ. ευρώ μέσω κρατικών ομολόγων, που όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Το κούρεμα του εφάπαξ θα σημάνει μια απώλεια έως και 20.000 ευρώ για υπαλλήλους που δικαιούνται το ανώτερο ποσό του εφάπαξ.
Συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, που έχουν λάβει γνώση της πρότασης (και περιμένουν να την πάρουν επισήμως) είπαν στον «ΑΤ» πως θα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει αυτή την πρόταση, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα είναι οξύτατο και δε λύνεται ούτε με τα δανεικά ούτε καν με την υπαγωγή 65.000 υπαλλήλων. Και αυτό γιατί οι αιτήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Στις 38.500 που ήταν σε εκκρεμότητα, έρχονται να προστεθούν άλλες 13.400 αιτήσεις για εφάπαξ από υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010. Το Ταμείο δηλαδή καλείται να διαχειριστεί περί τις 52.000 αιτήσεις για λήψη εφάπαξ, ενώ «δεν υπάρχει σάλιο»!
Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται ότι με τα σημερινά δεδομένα και με 52.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, το ταμείο θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει και να πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις, μετά το 2014. Τότε όμως θα έχει και λιγότερες εισπράξεις, οπότε και πάλι θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Ως εκ τούτου, το θέμα δεν είναι αν θα ψαλιδιστεί το εφάπαξ αλλά το αν θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση και περιμένουν ή αν θα «πιάσει» όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν φέτος και κατά τα επόμενα χρόνια.
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=37983
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου