Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η θολοκουλτούρα ζαλίστηκε... Πρώτοι οι στρατιωτικοί στην κλίμακα κοινωνικής αναγνώρισης


Έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ως Έλληνες έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση, λόγω καταγωγής.
Η υψηλή αυτοεκτίμηση λόγω καταγωγής αλλάζει, όμως, όταν μετριέται σε προσωπικό επίπεδο. Και εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση, για παράδειγμα, οι παντρεμένοι άντρες έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση (πιστεύουν στον εαυτό τους, δηλαδή, περισσότερο) απ’ ότι οι χωρισμένοι! Μάλιστα, οι χήροι διεκδικούν την πρωτιά! Οι στρατιωτικοί στη χώρα μας έχουν την υψηλότερη αυτοεκτίμηση απ’ όλους.
Ένας πρόσθετος παράγοντας ίσως είναι η αποδοχή και η αναγνώριση των οποίων τυγχάνει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Οι νοικοκυρές έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, όπως και οι απόφοιτες γυμνασίου, οι άνεργοι (φυσιολογικό), καθώς και οι κάτοχοι «άλλου πτυχίου», δηλαδή όσοι δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
Γενικά, η αυτοεκτίμησή μας ως λαού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για την ελληνική πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται από την έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ευστράτιου Παπάνη, η συνολική αυτοεκτίμηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και το επίπεδο εκπαίδευσης.
Όσο για τις γυναίκες, μπορεί να μην παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με τους άντρες, όμως η εξωτερική εμφάνιση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χαμηλώνει τις τιμές της εκτίμησης για τον εαυτό τους. Κι αυτό ισχύει και για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών, δηλαδή, η εμφάνισή τους καθορίζει και το βαθμό της αυτοεκτίμησής τους.
Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά την αυτοεκτίμηση των Ελλήνων ανάλογα με το μορφωτικό, κοινωνικό, οικογενειακό επίπεδο… Τα ευρήματα είναι σημαντικά…
Η Ελληνική Κλίμακα Αυτοεκτίμησης δόθηκε σε 1.481 άτομα άνω των 18 ετών σε όλη την Ελλάδα και ξεχωριστά σε 100 στρατιωτικούς.
«Σε γενικές γραμμές ο ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη συνολική αυτοεκτίμηση, χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ αντρών και γυναικών. Ειδικά ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η συνολική αυτοεκτίμηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και το επίπεδο της εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος, οι οποίοι συγκρινόμενοι με τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου μειονεκτούν.
Χαρακτηριστικά είναι και τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης που παρουσιάζουν οι κάτοχοι “άλλου πτυχίου”, γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγηθεί βάσει των μειωμένων δυνατοτήτων που έχουν για επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο τομέα ή τις ελλείψεις τυπικής αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τους προσόντων» σημειώνει ο κ. Ευστράτιος Παπάνης, προσθέτοντας:
«Το επάγγελμα αποτελεί ακόμα μία σημαντική πηγή διαφοροποίησης της συνολικής αυτοεκτίμησης του ελληνικού πληθυσμού.
Ένας πρόσθετος παράγοντας ίσως είναι η αποδοχή και η αναγνώριση που τυγχάνει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Αμέσως μετά τους στρατιωτικούς, στην κλίμακα αυτοεκτίμησης ακολουθούν οι παντρεμένες γυναίκες, ιδιοκτήτριες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
Πηγή: Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: