Λίγες γραμμές, για δύο χρυσές ημέρες
Η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, έχει παράδοση, μία γροθιά ανθρώπων, να προσπαθεί, σε κάθε κάλεσμα της μοίρας, να υπερασπιστεί την ελευθερία της .Ένα τέτοιο κάλεσμα έγινε και τον Οκτώβριο του 1912 στο Σαραντάπορο, όπου το νικηφόρο αποτέλεσμα της μάχης, έδειξε ότι με τον κατάλληλο χειρισμό και έχοντας ισχυρά ψυχικά αποθέματα, η δύναμη των όπλων, μπορεί να καταλυθεί.
Το σχέδιο της τουρκικής Διοικήσεως, προέβλεπε σταθερή άμυνα με το σύνολο των δυνάμεών της στις φύσει ισχυρές τοποθεσίες Σαρανταπόρου και Λαζαράδων-Βογγόπετρας με σκοπό την απόφραξη των κατευθύνσεων Ελασσόνα -Σέρβια & Δεσκάτη-Λαζαράδες-Σέρβια και την απαγόρευση προέλασης του Ελληνικού Στρατού προς τα Βόρεια.
Από την Ελληνική πλευρά, το σχέδιο ενεργείας του Γενικού Στρατηγείου, προέβλεπε επίθεση κατά μέτωπο εναντίον των αμυνομένων τουρκικών δυνάμεων στα στενά Σαρανταπόρου, με ταυτόχρονη αμφίπλευρη υπερκερωτική ενέργεια προς τα Σέρβια και την κατάληψη της γέφυρας του Αλιάκμονα και την αποκοπή της εχθρικής σύμπτυξης. Στις 9 Οκτωβρίου οι Ελληνικές δυνάμεις του κέντρου κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια, καθώς έπρεπε να έρθουν αντιμέτωπες με το τουρκικό πυροβολικό, αλλά και με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε ότι οι Ελληνικές Δυνάμεις μειονεκτούσαν, διότι ο εχθρός είχε ορατότητα και πεδίο βολής. Οι σοβαρές απώλειες που προξένησαν τα εχθρικά πυρά, σε συνδυασμό με την σωματική κόπωση των μαχόμενων, επιδράσανε αρνητικά. Χάριν όμως στις ενέργειες της ηρωικής ΙVης Μεραρχίας, υπό τον Συνταγματάρχη Ιππικού, Μηλιώτη Κων/νο οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να συμπτύσσονται. Οι Ελληνικές δυνάμεις ,υπό τις οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου τέθηκαν σε κίνηση και πέτυχαν μέχρι τις βραδινές ώρες της 10ης Οκτωβρίου να καταλάβουν τα Σέρβια και να κυριεύσουν το σύνολο του πεδινού πυροβολικού και μέρος των λοιπών υλικών του εχθρού, καθώς επίσης να αιχμαλωτίσουν και περιορισμένο αριθμό αποκομμένων τμημάτων και ανδρών.
Το μεσονύκτιο της 10ης Οκτωβρίου ,το Γενικό στρατηγείο, εξέδωσε διαταγή σταθμεύσεως και ανασυγκρότησης των μονάδων σε θέσεις άμυνας, αμέσως βόρεια των στενών του Σαρανταπόρου και μέχρι της γέφυρας του Αλιάκμονα. Έτσι έληξε η νικηφόρα μάχη του Σαρανταπόρου, που ήταν η αφετηρία για μία σειρά από νίκες για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Σπουδάστρια Κοσκινά Σταματία
Εφημερίδα:Υπαξιωματικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου