Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Γάλλο Υπουργό Άμυνας κ. Hervé Morin ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν και τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, oι δύο Υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στον Τύπο:
Ευάγγελος Βενιζέλος: Με μεγάλη μου χαρά υποδέχομαι στην Ελλάδα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γάλλο ομόλογο μου κ. Hervé Morin. Είχαμε μια μακρά κατ΄ιδίαν συνομιλία και μια εξίσου μακρά και παραγωγική συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών.
Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία. H συνεργασία αυτή έχει μεγάλο ιστορικό βάρος, είναι στρατηγικού και διαρθρωμένου χαρακτήρα. Επιβεβαιώσαμε το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, συζητήσαμε για όλα τα μεγάλα θέματα της διεθνούς κατάστασης και της διεθνούς συγκυρίας, για τη συνεργασία μας φυσικά στο πλαίσιο της Ευρπωαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, συζητήσαμε για όλα τα διμερή θέματα. Διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι έχουμε κοινή οπτική γωνία σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για το ρόλο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. μέσα στο νέο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας.
Συζητήσαμε επίσης για όλες τις κρίσιμες διεθνείς αποστολές. Για το Αφγανιστάν, για την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής και τη Σομαλία με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας, για το Κοσσυφοπέδιο, για τη Βοσνία, για μεγάλα θέματα ελληνικού αλλά και ελληνογαλλικού ενδιαφέροντος, για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής μας χώρας των Σκοπίων, για το Κυπριακό, για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φυσικά και για πολύ πιο πρακτικά θέματα, για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα από αυτά -όπως ξέρετε- είναι το θέμα των φρεγατών.
Θα κινηθούμε στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της ελληνικής Πολιτείας στα θέματα αυτά , αλλά με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και για τη μεταφορά τεχνολογίας και για την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και για την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αλλά συζητήσαμε και για άλλα παλαιότερα προγράμματα, με στόχο να βρούμε λύσεις, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την όσο γίνεται αποτελεσματικότερη συνεργασία στο αμυντικό επίπεδο, το οποίο όμως είναι κρισιμότατο και για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και για την οικονομία των δυο χωρών.
Με τον Γάλλο συνάδελφο μου μας συνδέουν -πέραν των άλλων- και δεσμοί επιστημονικοί, είμαστε και οι δυο καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου, έχουμε μια κοινή γλώσσα και είχα την ευκαιρία να τον παρακαλέσω να μεταφέρει -παρότι αυτό δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο- την υπόμνηση στον πρόεδρο Σαρκοζί, ότι μας συνδέουν οι κοινοί δεσμοί των Θεσσαλονικέων, γιατί χαιρόμαστε κάθε φορά που ο πρόεδρος Σαρκοζί τονίζει τους στενούς δεσμούς του με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Hervé Morin: Τώρα θα ήθελα να πω και εγώ δύο λόγια με τη σειρά μου, γιατί ο Ευάγγελος -νομίζω- τα είπε όλα. Απλώς και μόνο να επιβεβαιώσω το γεγονός ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα δεν είναι μία παρουσία ενός Γάλλου Υπουργού Άμυνας που συναντά έναν ομόλογό του αλλά είναι και μία ένδειξη, από πλευράς της Γαλλίας, ότι ανεξάρτητα του ποια Κυβέρνηση έχει αναλάβει τα ινία της Ελλάδας, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ύψιστης σημασίας στρατηγική συνεργασία, που είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Έχουμε ιστορικές σχέσεις δομημένες και η γαλλική Κυβέρνηση και ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρούν ότι αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν.
Διαβίβασα ένα προσχέδιο ενός εγγράφου εργασίας το οποίο προέρχεται από τη γαλλική Κυβέρνηση, το οποίο θα μας επέτρεπε σε μερικούς μήνες να προχωρήσουμε στην υπογραφή μίας συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, μία συμφωνία που θα επέτρεπε να έχουμε αυτήν την κοινή αρχιτεκτονική, αυτό το κοινό υπόβαθρο στις σχέσεις μας.
Επίσης η Γαλλία και η Ελλάδα ανήκουν στις ευρωπαϊκές χώρες που πιστεύουν και συνεισφέρουν περισσότερο στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί διαπίστωσα, μέσα από τις συζητήσεις μας, ότι αυτά που ακούγονται δεν είναι κενά λόγια αλλά πρόκειται και για συγκεκριμένα σχέδια, για συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Και η συμμετοχή της Ελλάδας και στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο αερομεταφοράς, που είναι το μέσο που μας επιτρέπει να έχουμε μία κοινή διαχείριση του στόλου μας, διότι αυτή είναι μία δομική αδυναμία της Ευρώπης, στην οποία θα πρέπει να βρούμε λύση, και η συμμετοχή της Ελλάδας η οποία έχει εξαγγελθεί, στην ευρωπαϊκή σχολή για τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών, είτε πρόκειται για την προκαταρκτική εκπαίδευση είτε για τη τελειοποίηση της κατάρτισής τους, όλα αυτά είναι δείγματα της καλής μας θέλησης. Να συμμετέχουμε δηλαδή από κοινού στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
Είπα στον Ευάγγελο ότι είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε μία συμπληρωματική προσπάθεια πάνω σε δύο θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά για την Ελλάδα, για να έχει μία επιτήρηση του θαλασσίου χώρου της και με την παρουσία γαλλικών πλοίων, μέσα στα πλαίσια της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για να υποστηρίξουμε τα ελληνικά σχέδια -τα ελληνικά project- τα οποία ξεκίνησαν με βάση μία ιδέα η οποία υποβλήθηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος επιτήρησης των θαλασσών, ένα κοινό δίκτυο επιτήρησης. Δηλαδή κάθε στιγμή, παντού, από την Βαλτική έως τη Μεσόγειο και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Μεσόγειο, να μπορούμε –κάθε στιγμή- να έχουμε αυτό το δίκτυο το οποίο θα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στον κοινό αυτό χώρο και να προσαρμόσουμε και τα μέσα τα οποία απαιτούνται. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό project, η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στο θέμα αυτό και θα υποστηρίξουμε όλες αυτές τις ενέργειες.
Ένα τελευταίο θέμα ευρωπαϊκό μεγάλης σημασίας. Η Ελλάδα και η Γαλλία παίζουν έναν ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση «Αταλάντη», το συμπλήρωμα της Αταλάντης – αν θέλετε- είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας, για να μπορέσει να ανασυσταθεί το κράτος της Σομαλίας και ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, σε αυτήν την επιχείρηση.
Τελευταίο σημείο, όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είπα ξεκάθαρα στο συνάδελφό μου ότι δεν αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των εξοπλισμών του ελληνικού ναυτικού όσον αφορά τις φρεγάτες, παρά μόνο μέσα στα πλαίσια μίας βιομηχανικής συνεργασίας, συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία και εμάς και βέβαια με όλη την απαραίτητη μεταφορά της τεχνολογίας.
Δημοσιογράφος: Για τις φρεγάτες θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία ανάθεσης του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος και η ελληνική συμμετοχή πώς θα οριοθετηθεί; Τα ελληνικά ναυπηγεία τι βαθμό συμμετοχής θα έχουν κλπ. Και συγνώμη κ. Υπουργέ, το κόστος οπωσδήποτε αλλά και ο οπλισμός των φρεγατών εάν θα είναι γαλλικός ή όχι.
Ευ.Βενιζέλος: Θα ανακοινωθούν όλα όταν είναι ώριμα. Υπάρχει μία ειλημμένη πολιτική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται μία διαπραγμάτευση και ο συνάδελφός μου και εγώ τονίσαμε πώς έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε και ότι απαράβατος και θεμελιώδης όρος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, την μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία και τη μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα. Αυτό αφορά όλο το πρόγραμμα, αφορά δηλαδή και την κατασκευή του σκάφους και τα οπλικά συστήματα των φρεγατών. Δεν υπάρχει όμως κάτι ειδικότερο το οποίο να μπορεί να ανακοινωθεί σήμερα. Αυτό είναι μέσα στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και θα ήταν τελείως πρόωρο και επιπόλαιο να αναφερθώ τώρα στο συνολικό κόστος.
Δημοσιογράφος: Το κόστος περίπου;
Ευ.Βενιζέλος: Αυτό είναι μέσα στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και θα ήταν τελείως πρόωρο και επιπόλαιο να αναφερθώ τώρα στο συνολικό κόστος
Δημοσιογράφος: Συζητήθηκε το θέμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους γιατί υπήρχε από παλιά μία πρόταση για ανταλλαγή Mirage με Rafale… Υπήρξε κάποια εξέλιξη με το θέμα των Super Puma;
Ευ.Βενιζέλος: Το θέμα του αεροσκάφους τελευταίας γενιάς θα συζητηθεί όταν θα έρθει ο καιρός. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ανοίξει τον φάκελο αυτό και φυσικά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το γαλλικό ενδιαφέρον για τα Rafale, όπως και το ενδιαφέρον άλλων χωρών και η προσέγγισή μας θα είναι υπεύθυνη και διαφανής, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτή η συζήτηση. Ως προς τα ελικόπτερα, συζητήσαμε πράγματι για όλα τα θέματα και καταλήξαμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μας δώσουν λύσεις, οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς.
Δημοσιογράφος: Συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας ενόψει του Δεκεμβρίου;
Ευ.Βενιζέλος: Το θέμα της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα με τον κ. Υπουργό. Και οι δυο μας επαναλάβαμε τις γνωστές θέσεις των κυβερνήσεών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου