Δύο και πλέον ώρες συζήτησαν Πρόεδρος και αρχηγοί των κομμάτων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και όπως φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις, επετεύχθη μία πρώτη συμφωνία, όπως για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ εθίγησαν σειρά θεμάτων όπως ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, οι προμήθειες του Δημοσίου, ο εκλογικός νόμος αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ.
Λίγο μετά τις 15.30 οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο.
«Σημαντικό αποτέλεσμα»
Ο Γ.Παπανδρέου που πήρε και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών είναι «να χτυπηθεί η ανομία και η μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί η διαφθορά».
Οπως εκτίμησε το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν σημαντικόκαι θετικό, με πολλές από τις προτάσεις να γίνονται αποδεκτές από όλες τις πλευρές παρά τις ιδεολογικές διαφορές.
"Δέχθηκαν πολλές απο τις προτάσεις που κατέθεσα αλλά κι εμείς δεχθήκαμε πολλές απο αυτές που κατέθεσαν" είπε χαρακτηριστικά.
Εκανε μάλιστα λόγο για από κοινού πρωτοβουλίες για μια χώρα ευνομούμενη.
Αποδεχθήκαμε προτάσεις, αποδέχθηκαν δικές μας
Ο Αντ.Σαμαράς στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σημείωσε και εκείνος ότι ο ίδιος συμφώνησε σε πολλές προτάσεις που κατέθεσε ο Γ.Παπανδρέου, όπως και αυτός σε δικές του προτάσεις αντίστοιχα.
Τόνισε πως για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του.
Ανέφερε ότι πολλές φορές υπήρξε συμφωνία από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως στο θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπου θα πρέπει να εξισωθεί το όριο της παραγραφής αδικημάτων με αυτό που ισχύει για τους απλούς πολίτες. Οπως έγινε γνωστό ο ίδιος ζήτησε και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα.
Οπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν από την πλευρά του εκτενείς δηλώσεις για το θέμα.
Σαφέστεροι με θεατή τον Πρόεδρο
Ο Γ.Καρατζαφέρης από την πλευρά του σημείωσε ότι το συμβούλιο των αρχηγών δεν ήταν τελικά «μία θεατρική παράσταση», αλλά περισσότερο μία συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, αλλά με θεατή τον Κάρολο Παπούλια αντί του Κοινοβουλίου.
Εκτίμησε μάλιστα ότι οι αρχηγοί εμφανίστηκαν σαφέστεροι στις θέσεις τους από ότι όταν μιλούν δημοσίως, ενώ σημείωσε ότι βρήκε θετική υποδοχή η πρότασή του να γίνεται τακτικά αυτή η συνάντηση.
Η πάταξη της διαφθοράς δεν επιλύει την κρίση
Ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για μία ουσιαστική συζήτηση, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.
«Χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τις συνταγματικές αναθεωρήσεις», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «μας απασχολεί το κατά πόσον αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από τα κόμματα εξουσίας».
Εξάλλου, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι η συζήτηση αυτή έγινε στο «κάδρο της οικονομικής κρίσης» και έσπευσε να τονίσει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι σημαντική, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πλαίσιο πέντε αξόνων για μείζονα θεσμικά θέματα όπως το πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων, της πραγματοποίησης των προ μηθειών του Δημοσίου, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και του πλαισίου που διέπει την λειτουργία των ΜΜΕ.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συσκεψη, όμως έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα σε λίγη ώρα.
Εκτη συνάντηση σε 17 χρόνια
Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992. Στις 18/2/1992, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.
Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.
Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.
Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει με την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου