Εκβιάζει την Ευρώπη η Τουρκία με τους λαθρομετανάστες
Ελεύθερη διακίνηση τούρκων πολιτών
για να δεχθούν την επανεισδοχή!!!
Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Τούρκους πολίτες για την ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη είσοδό τους στις κοινοτικές χώρες ζήτησε χθες η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να υπογράψει με την Ενωση μία συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που προέρχονται από το έδαφός της προς την κοινοτική Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου βρήκε χθες την ευκαιρία με τη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην Ενωση με το κεφάλαιο το σχετικό με το Περιβάλλον, για να θέσει το ζήτημα αυτό. Αφορμή αυτού του τουρκικού παζαριού είναι η πρόσφατη απόφαση των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στις χώρες τους χωρίς βίζα των πολιτών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) και της Σερβίας.
«Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσφέρει η Ενωση αυτό το δικαίωμα και στους Τούρκους πολίτες από τη στιγμή που η Κοινότητα μάς διευκρινίσει τους (σ.σ.: τεχνικούς) όρους και εμείς τους ικανοποιήσουμε», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου.
Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, θύμισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας που είναι μεταξύ άλλων και η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων, απαιτείται και η εφαρμογή (από την Τουρκία) μίας ολοκληρωμένης πολιτικής ελέγχου των συνόρων της», συνδέοντας έτσι το ζήτημα αυτό με τη συμφωνία που η Κοινότητα πιέζει την Τουρκία να υπογράψει για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών.
Ως προς τη μη αναγνώριση της Κύπρου, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι πρόκειται για «ένα διμερές ζήτημα» και «δεν θέλουμε τέτοιου τύπου δευτερεύοντα ζητήματα (σ.σ.: όπως η τουρκική άρνηση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) να εμποδίζουν μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις», τονίζοντας μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του η Ενωση δεν πρέπει να επιτρέπει «μονομερείς προσεγγίσεις» (σ.σ.: το «πάγωμα» οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων από τη Λευκωσία για όσο χρόνο η Αγκυρα δεν την αναγνωρίζει) να της «στερούν τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα» που θα έχει από την προσέγγισή της με την Τουρκία.
Ζητούν μέτρα
Ως προς τις χθεσινές τουρκοκοινοτικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον, κοινή ήταν η αίσθηση ότι η Τουρκία οφείλει να υιοθετήσει πληθώρα νέων νόμων σύμφωνων προς τους αντίστοιχους κοινοτικούς για την προστασία του περιβάλλοντος, που ξεκινούν από την ποιότητα του πόσιμου νερού μέχρι τη βιομηχανική ρύπανση.
Οι χθεσινές ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν ένα πολύ μικρό βήμα της Τουρκίας προς την Κοινότητα, κάτι που επιτείνει στην Αγκυρα ένα αίσθημα απογοήτευσης, που το διατύπωσε ο ΥΠΕΞ της, κ. Νταβούτογλου, λέγοντας ότι «ελπίζουμε πλέον να συνεχισθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα απ ό,τι μέχρι σήμερα».
Πηγή Ας μιλήσουμε επιτέλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου