Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Στην Κύπρο μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, την Τρίτη μεταβαίνει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Παραμονές της επίσκεψής του αυτής, μίλησε για το Κυπριακό σε συνέντευξη του που έδωσε στην εφημερίδα «Ο φιλελεύθερος».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στη συνέντευξη του αυτή ότι οι Συνθήκες Εγγύησης του 1960 είναι αναχρονιστικές, και επεσήμανε ότι τα ζητήματα των εγγυήσεων πρέπει να συζητηθούν στην Κύπρο.
Σε ερώτηση δε, κατά πόσον μπορεί να συζητηθεί το θέμα αυτό μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων (φόρμουλα που φαίνεται να συζητείται από τρίτους) ο Έλληνας υπουργός διατυπώνει τη θέση πως η επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να αναζητείται στο Λονδίνο, την Αθήνα, την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον, αλλά στη Λευκωσία.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι η λύση πρέπει να ξεκινά από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από το γεγονός ότι αυτή είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και άρα ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός σημείωσε ότι ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνουν, στο βαθμό που θέλουν, χρήση των δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίοι πολίτες. Άρα, έχουν συγκεκριμένους και πρακτικούς λόγους να διατηρούν τη σχέση τους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό, λειτουργεί ως εγγύηση ασφαλείας πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε όμως και στη διαρθρωμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος - Κύπρου, που αφορά κοινό επιτελικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τους εξοπλισμούς, τις ασκήσεις, τη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Σε ερώτηση, πώς Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να αξιοποιήσουν τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και τη γεωστρατηγική τους θέση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε:
«Η συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε επιτέλους σε ισχύ, προβλέπει πλέον ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής, καθώς και τον θεσμό της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Επιπλέον, η ΕΕ εκ των πραγμάτων θα στρέψει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η συμμετοχή της Κύπρου στους θεσμούς και της διαδικασίες Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας είναι πολύ σημαντική απόδειξη της κυριαρχίας της χώρας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ».
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να υποβάλει νέες προτάσεις και να καταθέσει νέες ιδέες, όταν έχουμε την αίσθηση, ή την εντύπωση, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».
ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια: