*(στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της αντιπροσωπείας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων-Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής)
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε σήμερα μιλώντας στη Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαρτάται από δύο καταλυτικούς παράγοντες, που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η λήξη της συνεχιζόμενης επί 35 έτη κατοχής και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την άρση των απειλών και την αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο.
Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας για τη διαρκή και σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα, χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως καρποφόρα» την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας πως η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα θα διαφυλάξει «ως κόρη οφθαλμού» την υποχρέωση για αμυντική πολιτική, όπως και εξωτερική πολιτική, με ''ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο''.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συνιστά μία «σπάνια ευκαιρία, σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο» προκειμένου να συζητηθεί «το μείζον ζήτημα της εθνικής μας πολιτικής, που είναι το Κυπριακό» αλλά και άλλα ζητήματα κοινής στρατηγικής.
Ζητήματα, όπως είπε, σχετικά «με την πολιτική Άμυνας, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε οι δύο χώρες τα ζητήματα της μόνιμα διαρθρωμένης αμυντικής μας συνεργασίας, που εκτείνεται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και που είναι ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά και την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας»..
«Λυπάμαι, ειλικρινά», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «γιατί χθες, ημέρα κατά την οποία η κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπεία και εγώ με τους συνεργάτες μου ερχόμασταν στην Κύπρο με πτήση υπηρεσιακή, χαρακτηρίστηκε από σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα πάνω από το Αγαθονήσι».
«Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα», γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, «διεξαγόταν σε δεσμευμένες νομίμως περιοχές ελληνο-γαλλική αεροναυτική άσκηση».
«Αυτό», πρόσθεσε, ''είναι ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα''.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους «δεσμούς φιλίας», που, όπως είπε, τον συνδέουν με όλους τους παρευρεθέντες Κυπρίους βουλευτές, «ανεξαρτήτως», πρόσθεσε, ''των πολιτικών και ιδεολογικών μας προτιμήσεων».
«Το γεγονός, ότι στην επίσκεψή μου αυτή στην Κύπρο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη διμερούς χαρακτήρα που πραγματοποιώ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «με συνοδεύει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υποδηλώνει αυτό ακριβώς, πως, στην αμυντική πολιτική όπως και στην εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να κινούμεθα σε ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο ».
«Και αυτό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, διότι η αλλαγή της Κυβέρνησης δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, αλλαγή εθνικής στρατηγικής, διότι ούτε τα γεωγραφικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα αλλάζουν, ούτε οι περιφερειακοί συσχετισμοί αλλάζουν τόσο εύκολα».
Ως «ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος και τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακώστα και τον Αρχηγό και τους Επιτελείς της Εθνικής Φρουράς.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «γιατί, με διεξοδικό και συστηματικό τρόπο, ασχοληθήκαμε και με τα τρία μείζονα θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας και της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, φυσικά, της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ζήτημα των εξοπλισμών και με το ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων και την πραγματικότητα του εκσυγχρονισμού των επιτελικών σχεδίων και των Πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων, με βάση τα νέα δεδομένα».
«Άρα», επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πραγματοποιήσαμε χθες μία συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα και επιπλέον αυτού είχα την πολύ σημαντική ευκαιρία να συζητήσω χθες με τις ηγεσίες τριών κομμάτων, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και, σήμερα που είναι στην Κύπρο ο αγαπητός φίλος Γιαννάκης Ομήρου, θα έχω την ευκαιρία μίας συνάντησης και μαζί του και με άλλους συναδέλφους των άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να αποκομίσουμε μιαν πλήρη εικόνα για τη στάση του κυπριακού πολιτικού συστήματος, που εκφράζει τον κυπριακό λαό».
«Η επίσκεψή μου εδώ», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ήταν, μέχρι στιγμής, ιδιαιτέρως καρποφόρα, κορυφώνεται δε με αυτή την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών».
«Χθες», συνέχισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «είχα την ευκαιρία να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει εις βάθος για την εξέλιξη των συνομιλιών με τον κ. Ταλάτ».
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού «εξέθεσε εις βάθος τους προβληματισμούς του για την πορεία αυτής της διαδικασίας και τις προοπτικές της και ανταλλάξαμε σκέψεις'', πρόσθεσε, ''οι οποίες κινούνται γύρω από έναν καταλυτικό, κατά τη γνώμη μου άξονα, που είναι το γεγονός, ότι έχει αλλάξει, εδώ και τέσσερα - πέντε έτη, η ίδια η φύση του Κυπριακού προβλήματος, διότι η αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος (για το σχέδιο Ανάν το 2004) και άρα της κυρίαρχης αρμοδιότητας του κυπριακού λαού να αποφασίζει αυτός για την τύχη του, έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και κατά το διεθνές και κατά το εσωτερικό Δίκαιο».
«Ενώ διεθνώς αφομοιώνεται η κυριαρχία και ενώ ποτέ στην Κύπρο δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρωτογενής συντακτική εξουσία του κυπριακού λαού, για αυτό και το Σύνταγμα του 1960 ήταν προϊόν διεθνών συσχετισμών, διεθνούς διαπραγμάτευσης και διεθνών συμβάσεων, για λόγους που γνωρίζετε καλύτερα από εμένα'', είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου κ. Κ. Παπακώστα και στους ανώτερους αξιωματικούς και λοιπούς επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, ''μετά το 2004, απέμεινε αυτή η πολύ σημαντική διαδικασία του δημοψηφίσματος, η οποία μεταφέρει εν τέλει την ευθύνη στον κυπριακό λαό, στις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις και όλοι, με πολύ μεγάλο σεβασμό, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας στην πραγματικότητα την κυριαρχία του κυπριακού λαού».
«Συζητήσαμε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ''τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., γιατί, αναμφίβολα, η χθεσινή ημέρα ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, μία ημέρα κοινής μάχης και διπλωματικής προσπάθειας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Είναι πολύ σημαντικό'', δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ''τα μηνύματά μας προς την Τουρκία, τα μηνύματα της ΕΕ, να είναι μηνύματα απλά, καθαρά και ευανάγνωστα».
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'', είπε ο κ. Βενιζέλος, ''εξαρτάται από δύο καταλυτικούς παράγοντες και έχει σημασία να τους τονίσουμε και σήμερα: 'Ο πρώτος είναι η επίλυση του Κυπριακού, η λήξη της συνεχιζόμενης επί 35 έτη κατοχής και, βεβαίως, η διαμόρφωση μίας λύσης λειτουργικής, βιώσιμης, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο των θεσμικών αυτονόητων της ΕΕ, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΕ».
«Ο δεύτερος καταλυτικός παράγοντας'', πρόσθεσε, ''είναι η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η άρση των απειλών και η αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο».
Σε αναφορά του για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία μαζί με τον κ. Παπακώστα, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, να διατυπώσουν τις απόψεις τους «για τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η Συνθήκη της Λισαβόνας».
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας», είπε ο κ. Βενιζέλος, ''προβλέπει πλέον ρητά ρήτρα αλληλεγγύης''.
«Θα μου αντιτάξετε, όπως και κάθε καλόπιστος», είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος στους Κυπρίους βουλευτές, «πως ρήτρα αλληλεγγύης προβλέπει και το Βόρειο-Ατλαντικό Σύμφωνο», όπου μέλη του ΝΑΤΟ είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία από το 1952.
«Προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, προβλέπει, επίσης, το θεσμό της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στα πεδία της Ασφάλειας και της Άμυνας και η αμυντική μας συνεργασία είναι προοίμιο αυτής της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και τώρα κατανοούμε τί σημαίνει να είναι η Κύπρος κράτος - μέλος της ΕΕ και, επιπλέον, κράτος - μέλος της ζώνης του ευρώ».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον βουλευτή και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Αγγελίδη, «αγαπητό φίλο εδώ και 25 χρόνια', που υπενθύμισε μία θέση μου, επιστημονική και πολιτική, στην οποία μένω απολύτως πιστός», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «μέριμνά μας είναι να διαφυλάξουμε τον εθνικό χώρο, τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι έτσι προστατεύουμε την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και την ευημερία όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που αντιλαμβάνονται ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητά της βρίσκεται και το δικό τους τελευταίο καταφύγιο προστασίας».
Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου περιλαμβανόταν επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο Στρατόπεδο ''Αντ/γου Σταυριανάκου'' της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου