Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ...



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να σας καλωσορίσουμε σε αυτή την τελική φάση των συνομιλιών, εδώ στο Υπουργείο Άμυνας. Θα δώσω αμέσως το λόγο στον κ. Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, για να σας κάνει τη δική του δήλωση.

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ: Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς που καλωσορίζω στην Κύπρο και στο Υπουργείο Άμυνας, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε άμεσα και με θέρμη στην πρόσκλησή μου για να επισκεφτεί επίσημα την Κύπρο, με την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με τον κ. Υπουργό και με τη συνεργασία των επιτελών μας, είχαμε μια χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση, σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών μας.

Στο επίκεντρο της προσοχής μας βρίσκεται, μεταξύ άλλων θεμάτων, η επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του κοινού μνημονίου χειρισμού κρίσεων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, έτσι ώστε να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα. Ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θεώρησα καθήκον μου να ξεκινήσω τις επίσημες επισκέψεις μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Κύπρο, από την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, αποδεχόμενος την ευγενική και επίμονη πρόσκληση του ομολόγου μου κ. Παπακώστα, με τον οποίο συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και συνεργαστήκαμε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πραγματικότητα η σημερινή είναι η τρίτη συνάντηση που έχουμε, αλλά η πρώτη επίσημη εδώ, σε διμερές επίπεδο, στη Λευκωσία.

Η συνάντησή μας υπήρξε όχι απλά και μόνο αδελφική, αλλά και εξαιρετικά παραγωγική. Διεξήλθαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού, γιατί θεμέλιο της στρατηγικής μας είναι η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ 2 ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μεταξύ 2 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Και επειδή αυτή η μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική μας συνεργασία, εκτείνεται σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, αυτό της Ανατολικής Μεσογείου, τα κοινά μας θέματα είναι πάρα πολλά και ζωτικής σημασίας. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκ των πραγμάτων έχει και οφείλει να έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή, που για την ευρωπαϊκή στρατηγική είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Είχα επίσης το πρωί τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία να επισκεφτώ το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Να ενημερωθώ από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, το Στρατηγό Τσαλικίδη και από τους επιτελείς του για το επίπεδο ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς και αύριο θα επισκεφτώ την ΕΛΔΥΚ, κλείνοντας τον κύκλο των συναντήσεών μου.

Βεβαίως το πολιτικά σημαντικότερο τμήμα της συνάντησης, στο οποίο μετείχε και ο ομόλογός μου, ήταν η συζήτηση που είχαμε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, δύο μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ήταν για μένα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανταλλάξαμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια σκέψεις για το κυπριακό πρόβλημα, για το μεγάλο αυτό πρόβλημα του διεθνούς δικαίου, γι’ αυτό το αρνητικό δείγμα κραυγαλέας προσβολής του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Πρόεδρος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει αναλυτικά για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ και αύριο θα έχω επίσης την ευκαιρία, όπως και σήμερα αργότερα, να συναντηθώ με τους επικεφαλής των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ώστε να συνεκτιμήσουμε όλοι μαζί τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό, αλλά και γενικότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ δύο κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι στην επίσκεψή μου αυτή με συνοδεύουν συνάδελφοί μου μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που συγκροτούν την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Και αυτό το κλιμάκιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής, θα συναντηθεί αύριο το πρωί μαζί με μας ως Υπουργούς, με τις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παρά τον περιορισμό του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία για μερικές ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που “καίει” τον Κυπριακό Ελληνισμό κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας είναι κατά πόσο ζει ακόμη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και κατά πόσο έχετε πείσει την κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλει επιτέλους αίτηση στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ώστε να μπορεί η χώρα μας να συμμετέχει ολοκληρωμένα στο σύστημα ασφαλείας της Ευρώπης;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και την παραμονή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δε θα ήθελα να πω δημόσια τίποτα που αφορά τη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τη συμφωνία ασφάλειας ή τη σχέση γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ.

Είναι θέματα που κατά κυριαρχική αρμοδιότητα θα τα αξιολογήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση, εκτιμώντας όλες τις συνθήκες και προστατεύοντας το εθνικό συμφέρον.

Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας η οποία έχει τεθεί σε ισχύ, μας επιτρέπει στο πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης και της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής και αξιοποιώντας το νέο θεσμό της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, να αναλάβουμε ως δυο κυρίαρχα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Και αυτό θα το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και αυτό το νόημα είχε και το ελληνικό Μνημόνιο που καταθέσαμε στην τελευταία κοινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετέχει σε αποστολές τύπου «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» για την αντιμετώπιση της πειρατείας, όπου βεβαίως και η Ελλάδα μετέχει με την φρεγάτα της και είχε ασκήσει και τη διοίκηση μάλιστα του στόλου της αρμάδας με εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις και κριτικές.

Τώρα ως προς το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, σας είπα προηγουμένως ότι εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως να τονώνουμε και να προβάλλουμε τη διεθνή προσωπικότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στοιχείο της κυριαρχίας είναι η δυνατότητα και η αρμοδιότητα σύναψης και προώθησης και εκτέλεσης διαρθρωμένων αμυντικών συνεργασιών και όταν αυτή η συνεργασία είναι μόνιμη διαρθρωμένη και εκτείνεται επί ενός ενιαίου γεωγραφικού χώρου όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος η οποία είναι τόσο κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που λέμε δεν είναι απλώς δηλώσεις, αλλά είναι ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός, μια πολύ κρίσιμη όψη του οποίου είναι το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο οφείλουμε να το ανανεώνουμε κάθε λίγο, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα και διότι πρέπει να είμαστε πάντα επίκαιροι και εύστοχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίμησή σας είναι ότι χρειάζεται νέα θεώρηση του κοινού μνημονίου κρίσεων δηλαδή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Ούτως ή άλλως όλα τα επιτελικά σχέδια και στην Ελλάδα και άρα όλα τα Πρωτόκολλα Διαχείρισης Κρίσεων με βάση τον κατάλογο προτεραιοτήτων που έχουμε ως προς την εκτίμηση της απειλής, τα επανεξετάζουμε και τα επικαιροποιούμε. Στην πραγματικότητα κάθε μέρα πρέπει να επικαιροποιούμε τα σχέδια αυτά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με ένα Μνημόνιο το οποίο ήδη έχει πίσω του ζωή περίπου 9 ετών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ευχαριστούμε πολύ. Γεια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: