7 Δεκεμβρίου 1912: Αρχίζει η πρώτη Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό. Στην Κορυτσά υψώνεται η Σημαία του Σταυρού.
3 Μαρτίου 1913: Απελευθέρωση Αργυρόκαστρου και Δελβίνου από τον τούρκικο ζυγό. Την επομένη ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Τεπελένι.
17 Δεκεμβρίου 1913: Με το «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας» η Βόρειος Ήπειρος παραχωρούταν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
31 Ιανουαρίου 1914: Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» απαιτούν να αποχωρήσει ο Ελληνικός Στρατός από τη Βόρειο Ήπειρο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα παραχωρούνταν στην Ελλάδα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
9 Φεβρουαρίου 1914: Ο Συνταγματάρχης Σπυρομήλιος υψώνει πρώτος στη Χειμάρρα τη σημαία του Αυτονομιακού Αγώνα.
13 Φεβρουαρίου 1914: Η Πανηπειρωτική Συντακτική Συνέλευση αποφασίζει την έναρξη του αυτονομιακού αγώνα και την επομένη, συγκροτείται στο Αργυρόκαστρο η Κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη της τον Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, τον Κορυτσάς Γερμανό, τον Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Καραπάνο, τον Ιωάννη Παρμενίδη και τον Δημήτριο Δούλη.
17 Φεβρουαρίου 1914: Στις 4 το απόγευμα, πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Ζωγράφο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, κήρυξαν επίσημα την Αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου.
18 Φεβρουαρίου 1914: Η Κυβέρνηση της αυτόνομης Ηπείρου κυκλοφορεί μια προκήρυξη, με την οποία προσκαλεί όλους τους Ηπειρώτες να δώσουν το παρόν στον μεγάλο αγώνα.
27 Φεβρουαρίου 1914: Βγαίνει το διάταγμα της επιστρατεύσεως.
24 Απριλίου 1914: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ των εμπόλεμων μερών.
17 Μαΐου 1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, την Αλβανία και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου. Με βάση το Πρωτόκολλο:
* η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
* εξασφαλίζεται ειδική ελευθερία και η συγκρότηση ειδικού σώματος Χωροφυλακής και η Βόρειος Ήπειρος έχει τα δικά της δικαστήρια.
* η Ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
* απαγορεύεται η είσοδος και η στάθμευση στις δύο επαρχίες «στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων»
* αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.
14 Οκτωβρίου 1914: Μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ελληνικός Στρατός ελευθερώνει για 2η φορά τη Βόρειο Ήπειρο.
24 Οκτωβρίου 1914: Παραδόθηκε όλη η περιοχή στα ελληνικά στρατεύματα.
Ιανουάριος 1916: Αντιπρόσωποι της Βορείου Ηπείρου έλαβαν μέρος στις εργασίες της A΄ Συνόδου της KA΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων.
Σεπτέμβριος 1916: Η Iταλία, έχοντας τη συγκατάθεση των Δυνάμεων της Συνεννόησης, κατέλαβε το Aργυρόκαστρο. Το ίδιο έκαναν ένα μήνα αργότερα και οι Γάλλοι στην Kορυτσά.
Δεκέμβριος 1920: Η Αλβανία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών και τον Νοέμβριο του 1921 η Βόρειος ‘Ήπειρος επιδικάστηκε και πάλι στην Αλβανία.
Δεκαετία του 1930: Ο βασιλιάς Ζιώγου επιτέθηκε εναντίον της Ελληνικής παιδείας. Οι Βορειοηπειρώτες προσφεύγουν στο δικαστήριο της Χάγης και δικαιώνονται (1935).
1940: Η Σημαία του Σταυρού υψώθηκε για άλλη μια φορά στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο και ο Ελληνικός Στρατός μπήκε για Τρίτη φορά νικητής στη Βόρειο Ήπειρο κατά τον Eλληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά, δυστυχώς, οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις και πάλι αντέδρασαν και απέτρεψαν την ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα.
Δεκέμβριος 1946: Το Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων ως προς το Βορειοηπειρωτικό για μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης με την Αυστρία και τη Γερμανία. Η συνθήκη ειρήνης με την Αυστρία υπογράφηκε στις 15 Μαΐου 1955 στην Βιέννη. Με την Γερμανία στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 στην Μόσχα. Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εκκρεμεί και περιμένει τη λύση του.
από: epirus-history.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου