Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Νέος διαγωνισμός για 55 ειδικούς επιστήμονες



Σε νέα προκήρυξη για την πλήρωση ειδικού επιστημονικού προσωπικού αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την απόφαση του ΑΣΕΠ να μην επικυρώσει τους πίνακες προσληπτέων και αναπληρωματικών που είχαν προκηρυχθεί το τελευταίο εξάμηνο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Το ΑΣΕΠ κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διεξήγαγε για την πλήρωση των 55 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (υπ΄ αριθμ. 246263

υπουργική απόφαση, ΦΕΚ 92Β/27.1.2009), διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη νομιμότητα στην όλη διαδικασία, επιστρέφοντας τους σχετικούς φακέλους των υποψηφίων στο υπουργείο.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο εν λόγω διαγωνισμός ακυρώθηκε και οι 55 αυτές θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ.

Η νέα προκήρυξη θα αφορά θέσεις εμπειρογνωμόνων, αντίστοιχες με αυτές του υπουργείου Εξωτερικών, για θέματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, της αμυντικής πολιτικής, των οικονομικών πτυχών της αμυντικής πολιτικής, ώστε όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον υπουργό «να αποκτήσει ένα υψηλού επιπέδου δυναμικό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Προκειμένου το ΑΣΕΠ να προχωρήσει στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, θα πρέπει να λάβει σχετικό αίτημα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα περιγράφονται οι θέσεις και οι ειδικότητες που θα προσληφθούν.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συνεργαστεί με το ΑΣΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση της σχετικής προκήρυξης.

Οι καταγγελίες
Η προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και καταγγελίες πολιτών για μη σύννομες διαδικασίες κατά την ανακοίνωση της λίστας των προσληπτέων.

Οι καταγγελίες των πολιτών έκαναν λόγο για προσλήψεις χωρίς τα απαραίτητα πτυχία, μεταπτυχιακά ή/και διδακτορικά, με πτυχία που δεν αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη θέση πρόσληψης, καθώς επίσης και για ανεπάρκεια στις προϋποθέσεις κατοχής εμπειρίας.

Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ζήτησε να σταλεί στο ΑΣΕΠ ο φάκελος του διαγωνισμού ώστε να επικυρωθούν τα τελικά αποτελέσματα με πλήρη διαφάνεια.

Μάλιστα, και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης είχε πάρει θέση στο θέμα, λέγοντας ότι στην Επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής ούτε είχε αποσταλεί στο ΑΣΕΠ η συγκεκριμένη προκήρυξη. Είχε επισημάνει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις αλλαγές που έχει υποστεί ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις, δίνεται η δυνατότητα σε φορείς να προσλαμβάνουν από μόνοι τους, και χωρίς τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης που εκδίδεται ακριβώς γι΄ αυτόν τον σκοπό. Συνέντευξη
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εξωτερικών προβλέπει, κατά την κρίση της εκάστοτε Επιτροπής Επιλογής Προσωπικού, η αξιολόγηση των υποψηφίων να συμπληρώνεται με ειδική γραπτή δοκιμασία, κατά την οποία εξετάζονται και βαθμολογούνται οι γενικότερες πρακτικές γνώσεις αυτών, καθώς και οι δεξιότητές τους (αναλυτικές, λεκτικές, κρίσης και αντίληψης).

Παράλληλα, οι υποψήφιοι καλούνται από τις Επιτροπές Επιλογής να υποβληθούν στη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: