Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Κοινή συνέντευξη τύπου Βενιζέλου-Μπεγλίτη


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση και για τους δύο: Οι συστάσεις για να μαζέψουμε τα οικονομικά μας  συνεχίζονται και εντείνονται. Τουλάχιστον οι πιέσεις για ν’ αγοράσουμε εξοπλισμούς, έχουν καμφθεί κάπως ή εξακολουθείτε και πιέζεστε από Ευρωπαίους και Αμερικανούς για ν’ αγοράσουμε όπλα; Επειδή πολλοί τα συνδέουν αυτά τα δύο σε διάφορα δημοσιεύματα όπως θα έχετε δει.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα σας απαντήσω εγώ τώρα στις ερωτήσεις για να μην κάνουμε τη συνεχή μετακίνηση των μικροφώνων, χωρίς να υπάρξει καμία παρεξήγηση, για καθαρά τεχνικούς λόγους και μετά ο κ. Μπεγλίτης θ’ απαντήσει στις ερωτήσεις που έχει σημειώσει και θέλει ή πρέπει ν’ απαντήσει.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας καθορίζεται ή εν πάση περιπτώσει τώρα πλέον καθορίζεται από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Άρα στο πλαίσιο των δικών μας αποφάσεων θα κάνουμε ούτως ή άλλως τις καλύτερες επιλογές, τις πλέον συμφέρουσες, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις νόμιμες παραμέτρους.  Οι χώρες οι οποίες παράγουν και εξάγουν αμυντικό υλικό και είναι πωλήτριες, είναι λογικό να ενδιαφέρονται για τη δική τους αμυντική βιομηχανία. Και εμείς ενδιαφερόμεθα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, και εμείς θέλουμε οι αμυντικές δαπάνες να είναι ένας μοχλός για την ελληνική πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η απόκτηση σοβαρής τεχνογνωσίας, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας μας για την έρευνα σε τομείς που ενδιαφέρουν το Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρα λοιπόν, οι χώρες που είναι αντισυμβαλλόμενες ή εν δυνάμει αντισυμβαλλόμενες αναπτύσσουν τη δική τους πολιτική κι εμείς διαμορφώνουμε και εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους με αξιοπρέπεια, σαφήνεια, γιατί διαφορετικά δημιουργείται μια αχλύς η οποία βλάπτει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ίδιο θέμα: Δε συνδέετε την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων με την πολιτική στήριξη των κατασκευαστριών χωρών; Και το δεύτερο ερώτημα: Υπάρχουν εμετικά δημοσιεύματα, κυρίως από τον βρετανικό και γερμανικό Τύπο σε βάρος της χώρας μας για την κακή οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υλοποιήσει τις 4-5 αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των Eurofighter για παράδειγμα, εκτιμάτε ότι θα σταματήσει αυτό το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα  διανύει μια κρίσιμη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο. Έχουμε μάλιστα το μειονέκτημα να έχουμε εισέλθει στο χώρο της διεθνούς οικονομικής κρίσης με σημαντική καθυστέρηση και τώρα να βρισκόμαστε σε διαφορετικό, πιο καθυστερημένο στάδιο της κρίσης, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
                        Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε πάντα υπ' όψιν, γιατί η στρατηγική εξόδου από την κρίση πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε χώρα. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουμε ως χώρα, ως οικονομία και τα οποία έχουν αναδειχθεί και οξυνθεί λόγω της κρίσης, πρέπει να τα λύσουμε. Όχι μόνο γιατί αυτό το επιβάλλουν οι αγορές ή οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι διεθνείς Οργανισμοί, αλλά γιατί αυτό το επιβάλλει το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Γιατί ξεπερνώντας τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και σπάζοντας το φαύλο κύκλο μπορούμε να δώσουμε  στον καθένα, είτε αυτός είναι επιχείρηση είτε αυτός είναι εργαζόμενος είτε είναι συνταξιούχος, μια προοπτική: Να κάνουμε τη θέση του καλύτερη και το εισόδημά του μεγαλύτερο και ασφαλέστερο.
                        Πρέπει η θέση μας αυτή να παρουσιάζεται, και παρουσιάζεται πάντα, στους ξένους συνομιλητές μας και ιδίως στους εταίρους μας. Η Ελλάδα όμως, λειτουργεί όπως είναι προφανές, ως πρόσχημα και ως πεδίο επί του οποίου αναπτύσσεται μια πολύ  μεγαλύτερη και ευρύτερη αντιπαράθεση που δεν προέρχεται από την Ελλάδα, που δε σχετίζεται με την Ελλάδα, αλλά που χρησιμοποιεί ως αφορμή την Ελλάδα.
                        Αυτή η αντιπαράθεση αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ, του δολαρίου, της στερλίνας ή άλλων σημαντικών νομισμάτων. Αφορά τη σχέση ευρώ και δολαρίου ως αποθεματικών νομισμάτων διεθνώς. Αφορά τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας και από αυτή την πίεση που δεν αφορά την Ελλάδα ως τέτοια, αλλά τη χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο.
                        Αυτά όλα σχετίζονται πράγματι και με το ζήτημα των αμυντικών δαπανών. Υπάρχει μια θεμελιώδης και προφανής αντίφαση: Τη στιγμή που πρέπει να εφαρμόσουμε μια συσταλτική πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, θα ήμασταν πάρα πολύ ευχάριστοι εάν διευρύναμε τις αμυντικές δαπάνες.  Το κριτήριό μας όμως για τις αμυντικές δαπάνες είναι ένα κριτήριο εθνικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό,  που το παρουσίασα προηγουμένως.  Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται πιο συγκεκριμένα για κάτι άλλο: Ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική μας κρίση να μας κάνει υπερήμερους σε σχέση  με συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε, για τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα.
                        Αυτός ο φόβος είναι ατεκμηρίωτος και άδικος. Η Ελλάδα εκτελεί πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις, αρκεί και οι αντισυμβαλλόμενοι να εκτελούν τις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις, να προσφέρουν προς παραλαβή το υλικό που πρέπει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει, με την επιχειρησιακή ικανότητα και επάρκεια που πρέπει, με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που πρέπει. Και βεβαίως, όταν κάποιος είναι υπερήμερος ως παραγωγός, είναι λογικό να μη δικαιούται να διατυπώνει παράπονα γιατί ο αγοραστής διεκδικεί τα δικαιώματά του και κυρίως την ποιότητα του υλικού του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα τέλη Νοεμβρίου εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μία απόφαση, η οποία δεν έχει προηγούμενο.
                        Η απόφαση αυτή έλεγε ότι "η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ΦΠΑ από αγορές πολεμικού υλικού, οι οποίες έγιναν εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το χρονικό διάστημα 1998-2003".
                        Αυτό το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αν υπολογίσουμε ότι οι αγορές που έγιναν εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γνωρίζετε αυτό το θέμα; Κι αν το γνωρίζετε, τι σκοπεύουμε να κάνουμε επ΄ αυτού;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρόμοιο θέμα, εάν τεθεί παρόμοιο θέμα θα το δούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισσαβόνας και στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας και έχουν αλλάξει τα δεδομένα και με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η Οδηγία του 2009 για το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις επικαλεστήκανε στην απόφαση η ελληνική πλευρά.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε θέλω να πω τίποτα άλλο επί του θέματος αυτού, γιατί δεν έχω τίποτα άλλο και δε θέλω να ανοίγω θέματα χωρίς λόγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια της τοποθέτησής σας προηγουμένως για τις χώρες που παράγουν εξοπλισμούς κι εμείς υποτίθεται ότι προσπαθούμε να αγοράσουμε και τα λοιπά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια κατάσταση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οποία είναι γνωστή πλέον στο πανελλήνιο.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και πέραν του πανελληνίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πέραν του πανελληνίου, βεβαίως.
                        Ήθελα να ρωτήσω, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν "τραβάει" λίγο το αυτί στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Γερμανία δηλαδή και στην ThyussenKrupp, η οποία μας "εκβιάζει" -αν θέλετε εντός ή εκτός εισαγωγικών- όταν αυτοί έχουν εισπράξει το 85% των χρημάτων που έπρεπε, δεν έχουν παραδώσει κανένα από τα υποβρύχια τα οποία έπρεπε να έχουν παραδώσει και απειλούν κατά καιρούς τη χώρα μας;
                        Συγνώμη που το βάζω λίγο ωμά το θέμα, αλλά το λέω λίγο έξω από τα δόντια.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό Δημόσιο, δεν διαπραγματεύεται με το Γερμανικό Δημόσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διότι αντισυμβαλλόμενος της ΕΤΒΑ και του συνεταιρισμού των εργαζομένων που κατείχαν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου το 2001 ήταν μια θυγατρική εταιρεία της ThyssenKrupp.
Το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί ένα συμβατικό του δικαίωμα να θέσει υπό έλεγχο την πρόωρη μεταβίβαση μετοχών από τις θυγατρικές της Thyssen Krupp σε τρίτους και ασκούμε τον έλεγχο αυτό απολύτως. Και το διαδικαστικό πλαίσιο που έχουμε θεσπίσει και που έχει αποδεχθεί και η γερμανική πλευρά, μας επιτρέπει να έχουμε και στο μέλλον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο διοικείται το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά.
Μας ενδιαφέρει επίσης συνολικά η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας, τα χρήματά μας και το πολεμικό υλικό που υπάρχει με τη μορφή υποβρυχίων μέσα στο Σκαραμαγκά και αυτό σας διαβεβαιώ ότι το έχουμε πετύχει και θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή, ό,τι και να συμβεί, όποιο σενάριο κι αν εφαρμοστεί τελικά.
Γιατί είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερα του ενός σεναρίου, αλλά θέλουμε να μην δημιουργούμε πρόσθετες τριβές και να καταλήγουμε σε λύσεις και να υπάρχει αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να δώσετε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μετοχικά ταμεία. Συγκεκριμένα πως θα χωριστούν κι αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα γι΄ αυτόν τον διαχωρισμό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για τα μετοχικά ταμεία έχουν κατά καιρούς γίνει διάφορες αναλογιστικές μελέτες και υπάρχει και μια συνθετική μελέτη της Deloitte η οποία μας επιτρέπει να έχουμε μία πλήρη εικόνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταβάλλονται κανονικά οι παροχές κι αυτό το έχουμε πετύχει.
Δεύτερον, είναι προφανές ότι υπάρχει μία διαρθρωτική ανισότητα των ασφαλισμένων, διότι για κάποια κατηγορία ασφαλισμένων υπάρχουν οιονεί εργοδοτικές εισφορές κι αυτό είναι το στρατιωτικό προσωπικό, ενώ για κάποια κατηγορία που είναι το αστυνομικό προσωπικό δεν υπάρχουν ούτε κατά κυριολεξία ούτε οιονεί εργοδοτικές εισφορές.
Κι επειδή μιλάμε για πολυπρόσωπα συλλογικά σώματα κι επειδή υπάρχουν επικουρικά ταμεία στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη μπορούμε να βρούμε μία λύση που θα προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα και του στρατιωτικού και του αστυνομικού προσωπικού και θα εκλογικεύει το σύστημα, έτσι ώστε κανείς να μη χάσει σε σχέση με τις εισφορές του και σε σχέση με τις προσδοκίες του.
Άρα το ορθολογικό σχήμα είναι -και προς τα εκεί θέλουμε να προχωρήσουμε- ένα μετοχικό ταμείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ένα μετοχικό ταμείο για το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο επίσης όταν ενώσει τις δυνάμεις του, γιατί είναι πολυδιασπασμένο ασφαλιστικά, θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.
Και επειδή στην πραγματικότητα, μιλώντας για μετοχικά ταμεία μιλούμε για επικουρική ασφάλιση και προνοιακές παροχές, είναι λογικό όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, η χρηματοδότηση να βασίζεται κυρίως στις εισφορές των ασφαλισμένων που καταβάλλουν την εισφορά τους και του εργοδότη που είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω σας παρακαλώ. Στην τρίτη ενότητα που αναφερθήκατε στα εξοπλιστικά κάνατε λόγο για απολογισμό επένδυσης όλων των εξόδων..
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι των εξόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των προγραμμάτων;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάθε επιλογή, κάθε πρόγραμμα πρέπει όταν ολοκληρώνεται να οδηγεί σε έναν απολογισμό επένδυσης για το αν κάναμε σωστή ή λάθος επιλογή, τι βαθμό ενσωμάτωσης έχουμε, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, να αντλούμε διδάγματα από τις επιλογές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής, αυτό γιατί το κάνατε εκτός από αυτά τα προφανή που είπατε; Και το κάνατε για λόγους στατιστικούς-οικονομικούς ή για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιο πρόγραμμα και να το προχωρήσετε προς τη δικαιοσύνη;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντλούμε διδάγματα ως προς την επιτυχή ή όχι επιλογή. Διότι δεν είναι όλες οι επιλογές επιτυχείς κι αυτό δεν το ξέρεις εκ των προτέρων ή πάντως εν μέρει μόνο μπορείς να το ξέρεις εκ των προτέρων. Εκ των υστέρων, εκ του αποτελέσματος το ξέρεις αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που διαπιστώσατε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα ακολουθήσουμε καλύτερες μεθόδους και καλύτερα κριτήρια, ώστε να μην επαναλάβουμε τέτοιες επιλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας μιλήσατε για τις πρώτες εκατό μέρες, για το τι έχετε καταφέρει να κάνετε.
                        Θέλω να ρωτήσω αν ως μέλος της Κυβέρνησης αυτές τις πρώτες εκατό μέρες διαπιστώσατε αρρυθμίες ή θέματα όπου ο χειρισμός τους θα μπορούσε να είναι καλύτερος; Αναφέρω για παράδειγμα την τροπολογία για τις γονικές παροχές, το Σχέδιο Καλλικράτης κι αυτή είναι η μία μου ερώτηση.
Και η δεύτερη, σας είχα ακούσει στη Βουλή να μιλάτε για ένα online σύστημα καταγραφής των καυσίμων που χρησιμοποιούν οι μονάδες του στρατού. Σήμερα δεν είδα να το αναφέρετε, θα μας πείτε που ακριβώς βρίσκεται αυτό και τι ακριβώς είναι;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μια από τις πρώτες εντολές που έχω δώσει από τις αρχές Οκτωβρίου και θέλω να ελπίζω ότι σε λίγες εβδομάδες θα εφαρμοστεί το σύστημα αυτό. Υπάρχουν εταιρείες, οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια που διαθέτουν το σύστημα αυτό και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας του συστήματος για να το εφαρμόσουμε. Δεν το ανέφερα, γιατί είναι ένα από τα ενδεικτικά σημεία, δεν είναι το κύριο θέμα μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εμείς κάνουμε μια οριζόντια προσπάθεια, σε σχέση με τη μείωση των ελαστικών δαπανών.
Τώρα ως προς το πρώτο θέμα που θέσατε, κάθε Κυβέρνηση καθώς συγκρούεται με τα προβλήματα αντιμετωπίζει προβλήματα. Και μπορεί πράγματι να υπάρξουν και εσφαλμένες επιλογές, οι οποίες στη συνέχεια ανακαλούνται ή τροποποιούνται, ή να εμφανιστούν καθυστερήσεις και αρρυθμίες οι οποίες αντιμετωπίζονται κι αυτές με βελτίωση των μεθόδων συλλογικής λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.
Αυτά όλα ήταν αντικείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και αυτά που είπε νομίζω ότι είναι και προφανή και αυτονόητα και με καλύπτουν πλήρως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για προτεραιότητα και ξεκινήσατε από εκεί με το θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο και μου θυμίσατε και την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που βρισκόμαστε στο θέμα αυτό σε σχέση με την εναλλαγή Τούρκου και Έλληνα Διοικητή στη Λάρισα;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι νατοϊκοί κύκλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009 η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές.
Τώρα που κινούνται ξανά οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της νέας δομής και την ένταξη των CAOC, όπως λέγονται, σε αυτή τη νέα δομή, συμπεριλαμβανομένου και του CAOC της Λάρισας, είχαμε την ευκαιρία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή μέχρι στιγμής και στο επίπεδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ να αποσαφηνίσουμε ότι για μας το ζήτημα της κατανομής των διοικητικών θέσεων που συνιστούν και επίδειξη σημαίας των κρατών-μελών είναι ανοικτό.
Και ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και ότι η νέα δομή βεβαίως πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της, χωρίς δηλαδή να αποχωριστεί κάποιο ζήτημα, όπως είναι για παράδειγμα τα CAOC ή ειδικότερα το CAOC της Λάρισας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση μας για την εναλλαγή;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η θέση μας για την εναλλαγή είναι αυτή που σας είπα, ότι εμείς θέλουμε να υπάρχουν οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   (μακριά από μικρόφωνο) Με ποια έννοια;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είπαμε υπό ποία έννοια. Με την έννοια της ισορροπίας η οποία πρέπει να διασφαλίζεται μεταξύ Σμύρνης και Λάρισας. Έχουμε διατυπώσει με ευθύτητα τη θέση μας σε όλα τα αρμόδια όργανα. Δε θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες οι οποίες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:. Λοιπόν αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχουν θέσεις οι οποίες είναι εθνικά ουσιώδεις, υπαρκτές, σταθερές κι ότι δεν είχε επέλθει καμία συμφωνία. Διότι σημαντική μερίδα του Τύπου το Μάιο του 2009 έμεινε με την εντύπωση ότι έχει επέλθει μία συμφωνία, η οποία δεν εξυπηρετεί τις ισορροπίες που πρέπει να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι του Τύπου, είχε βγει από το Υπουργείο Άμυνας κατ΄ αρχήν συμφωνία. .
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λοιπόν η απάντησή μου είναι αυτή που σας είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα ρωτήσω για εξοπλισμούς, παρότι όλες οι ερωτήσεις μέχρι τώρα είχαν ένα κοινό σημείο και κοινή απάντηση δεν υπήρξε, πότε θα αρχίσουν κι αν αρχίσουν ποτέ νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει, γι΄ αυτό και δε ρωτάω.
Πολύς λόγος ωστόσο γίνεται κ. Υπουργέ τελευταία για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, που όμως τα Γενικά Επιτελεία εξ όσων γνωρίζω και τουλάχιστον για ένα Γενικό Επιτελείο γνωρίζω καλά, ο Αρχηγός του δεν έχει δώσει ακόμη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνει την επεξεργασία για τη μείωση στους σχετικούς κωδικούς. Πότε και πως θα γίνει αυτή η μείωση, όταν κάθε μήνα από ότι ακούμε θα έρχονται και θα ξανάρχονται οι Ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Γνωρίζετε στο μεταξύ κ. Υπουργέ ότι υπάρχουν Αξιωματικοί που κάνουν λευκή απεργία επειδή τους κόψατε τα αυτοκίνητα; Δηλαδή ως κλασικοί εξέχοντες δημόσιοι υπάλληλοι, όπως παλαιότερα είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος, τρεις η ώρα χτυπάνε κάρτα, κατεβάζουν τα μολύβια τους και φεύγουν; Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;
Και αν είστε ικανοποιημένος από την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς που εσείς καθορίσατε πριν από δύο μήνες κι αν αυτός εφαρμόζεται και αν δεν εφαρμόζεται τι σκέφτεστε να κάνετε; Ευχαριστώ.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αρχίζω από το τελευταίο κ. Βερύκιε.  Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου περίπτωση παραβίασης των κανόνων του Κώδικα Δεοντολογίας.
Δεν μου έχει επισημανθεί αυτό, ούτε με αναφορά, ούτε με ανώνυμη καταγγελία, ούτε με δημοσίευμα του Τύπου, ούτε με ανάρτηση σχολίου στο διαδίκτυο. Να είστε όλοι βέβαιοι ότι αν πέσει στην αντίληψή μου περίπτωση παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας, θα επιληφθώ και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ως προς το ζήτημα των αυτοκινήτων, ο κ. Μπεγλίτης έκανε εξαιρετική προεργασία. Εκδόθηκε μία οδηγία η οποία είναι λειτουργική, ορθολογική, δίκαιη, εναρμονίζεται πλήρως με τις γενικές οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, λαμβανομένων  υπόψη και των ιδιομορφιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δε διανοούμαι ότι μπορεί να υπάρχει Έλληνας αξιωματικός ο οποίος κάνει λευκή απεργία επειδή δε διαθέτει ατομικό αυτοκίνητο, ατομικό όχημα και μάλιστα πολιτικού χαρακτήρα. Εάν έχετε υπόψη σας κάποια περίπτωση σας παρακαλώ να μου την επισημάνετε, για να επιληφθούμε αμέσως.
Με την ευκαιρία όμως θα κάνω μία οριζόντια διερεύνηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες, παρότι οι απαιτήσεις μας είναι πάρα πολύ υψηλές και ο κόπος που πρέπει να καταβάλλεται από τα Επιτελεία και τις Γενικές Διευθύνσεις μεγάλος για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.
Ως προς τη συμμόρφωση των Γενικών Επιτελείων στις οδηγίες που δώσαμε με τον κ. Μπεγλίτη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σαφές ότι αυτού του είδους η επισκόπηση, παρουσία μας, θα επαναλαμβάνεται περίπου ανά εβδομάδα. Άρα κάθε Γενικό Επιτελείο πρέπει σε ελάχιστες μέρες να παρουσιάσει αποτελέσματα.
Και μάλιστα αποτελέσματα τα οποία είναι και υψηλών μεθοδολογικών απαιτήσεων, δηλαδή να φτιάξουμε τώρα εκ των υστέρων προϋπολογισμούς σχηματισμών που δεν είχαμε. Δεν είχαμε καν πλήρη προϋπολογισμό των στρατιωτικών νοσοκομείων. Βλέπω ότι τα Ανώτατα Συμβούλια  των Κλάδων, συνέρχονται και με αυτό το αντικείμενο και εν πάση περιπτώσει θα μας αναφέρουν οι Αρχηγοί σε περίπου μία βδομάδα που βρισκόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να μας δώσετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και το ρωτάω αυτό διότι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2006 αν θυμάμαι καλά, είχε επιχειρήσει να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για τη διαχείριση της περιουσίας στη λογική της σύστασης μίας ανώνυμης εταιρείας η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
                        Στην ίδια λογική και εσείς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την ακίνητη περιουσία; Ένα ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερο, επειδή το θίξατε κ. Υπουργέ εσείς, είναι δική μας αίσθηση ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ ή συμφωνούν και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟϊκοί;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι δεν προκύπτει απ’ τα πρακτικά.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα σε διάφορα επίπεδα, είναι συνήθως διαδικασίες σιωπηρής συναίνεσης. Άρα, πρέπει να τεθεί το θέμα από χώρες που έχουν αντιρρήσεις. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέτουν σημεία και προβάλουν αντιρρήσεις από τη δική τους οπτική γωνία για ποικιλία ζητημάτων. Και εμείς έχουμε σπάσει τη σιωπή αυτή και άρα έχουμε ανοίξει τη συζήτηση. Πάντως, έχουμε αποσαφηνίσει ότι για μας η συζήτηση είναι ενιαία, αφορά τη νέα δομή συνολικά.
Ως προς την ακίνητη περιουσία, εκκρεμούσε ένας διαγωνισμός για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τον οποίο ακυρώσαμε, γιατί θέλουμε να αξιοποιήσουμε το τεράστιο υλικό που έχει ήδη η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Άρα, έχουμε ένα ζήτημα καταγραφής.
Δεύτερον, έχουμε ένα ζήτημα ανταπόκρισης σε κοινωνικές ανάγκες, γιατί υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Υπάρχουν στρατόπεδα τα οποία δεν είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, τα οποία είναι μέσα στον πολεοδομικό ιστό, τα οποία πρέπει να αποδοθούν σε κοινωνικές χρήσεις. Και υπάρχουν και ακίνητα, αστικά ακίνητα, οικοδομές ολόκληρες οι οποίες ανήκουν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αμύνης ή των Ταμείων του ή των Νομικών του Προσώπων, και αυτά βεβαίως είναι δεκτικά εμπορικής αξιοποίησης.
Αυτά όλα στόχος μας είναι να μελετηθούν από μία εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία θα μας προτείνει λύσεις, αλλά στο μεταξύ βεβαίως όλα τα Νομικά Πρόσωπα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη διαχείριση της περιουσίας αυτής. Δεν είναι όμως το ίδιο ένα διαμέρισμα που πρέπει να μισθωθεί και το ίδιο ένα στρατόπεδο που πρέπει να αποδοθεί στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω εγώ όσον αφορά το θέμα του πρώτου νομοσχεδίου. Ποιος είναι ο βασικός πυλώνας, οι βασικές γραμμές της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά τις αλλαγές στο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών έχει διεξαχθεί μία πολυετής συζήτηση, την οποία λαμβάνουμε υπόψη. Είναι προφανώς ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία, επαγγελματισμός, ασφάλεια δικαίου. Αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοποίηση των προσόντων του κάθε στελέχους και αξιοποίηση της επένδυσης που κάνει η Πολιτεία στην εκπαίδευση των στελεχών.
Άρα, πρέπει να έχουμε όσο γίνεται ουσιαστικότερη και μεγαλύτερη παραμονή των στελεχών για να ανταποδίδεται αυτή η επένδυση που έχουμε κάνει. Και θα ήταν λάθος να μην παρέμβουμε σε αυτή την αθρόα έξοδο στελεχών στην ακμή της ηλικίας τους. Γιατί αυτό δε το θέλει κανείς. Δεν το θέλουν οι ίδιοι, δε θέλουν ξαφνικά να γίνονται απόστρατοι, συνταξιούχοι.
Άρα, στόχος μας είναι να επιβάλουμε την αξιοκρατία, την ασφάλεια δικαίου και να διασφαλίσουμε την απόδοση της μεγάλης επένδυσης που κάνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, στην εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση του στελεχικού μας δυναμικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα πριν από λίγο που λέγατε ότι η ελληνική οικονομία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για ευρύτερες αντιπαραθέσεις. Ήταν όμως Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι τα ταμεία είναι άδεια για τον ΟΑΕΔ. Μήπως και η κυβέρνηση με κάποια λάθη της στα οποία αναφερθήκατε, βοηθάει. Και το δεύτερο, σε ότι αφορά την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας παρακαλώ, μην εκλάβετε ότι έχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Δε θεωρώ ότι έχει υποβληθεί ερώτηση τώρα. Ήταν ένα σχόλιό σας αυτό. Αυτή την ερώτηση έπρεπε να την κάνετε στον κ. Λοβέρδο, ο οποίος είναι στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης και απαντά αγωνιώντας για το ασφαλιστικό σύστημα και τους πόρους του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην αγωνιά για το ασφαλιστικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω αφορά τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιου Υπουργείου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Διότι υπήρχαν πολλές ερωτήσεις όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση από το κόμμα σας, για την…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; Όλα έχουν ληφθεί υπόψη. Όλα εντάσσονται σε μία στρατηγική. Και να σας πω και κάτι; Εσείς γνωρίζετε τα πράγματα εδώ.  Με την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε να πω,  ότι διάβασα σχόλιο προχθές ότι ήταν υπερπολυτελής ο χώρος στον οποίο έγινε η συνάντηση των υπηρεσιακών μας παραγόντων με την υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ξέρετε, η αίθουσα αυτή είναι μία αίθουσα όπου βασιλεύει το κοντραπλακέ. Μιλάμε για μια τυπική δημοσιοϋπαλληλική αίθουσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο έχει πληρωθεί όμως αυτό το κοντραπλακέ. Μαόνι. Αυτό πρέπει να πούμε.
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεύτερον. Οι αξιωματικοί μας, οι υπαξιωματικοί μας και όλα μας τα στελέχη, δεν είναι απ’ τους υψηλά αμειβόμενους ή άδικα και άνισα και προκλητικά αμειβόμενους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μισθολόγιο των αξιωματικών μας και των υπαξιωματικών μας είναι το χαμηλότερο στο δημόσιο τομέα. Και των πολιτικών μας υπαλλήλων.
Άρα, θα  ήταν πραγματικά άδικο να εστιάζεται μία κριτική στους αξιωματικούς και τα στελέχη γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων που μετατίθενται, που μετακινούνται, που ταλαιπωρούνται και που εν πάση περιπτώσει υπηρετούν σε ένα χώρο ο οποίος έχει υψηλή ευθύνη και υψηλή διακινδύνευση.
Και θέλω με την ευκαιρία αυτή για μια ακόμη φορά να απευθύνω έναν χαιρετισμό αναγνώρισης και τιμής στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Μπεγλίτης να απαντήσει στα σημεία που θέλει και να σας παρακαλέσω αμέσως μετά να περάσουμε έξω.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:  Σε σχέση με την πολιτική των εξοπλισμών, επανειλημμένως έχει γίνει εμφανές στους τρεις αυτούς μήνες από τον κ. Υπουργό και από εμένα, στις συναντήσεις μαζί σας, σε δηλώσεις στη Βουλή, εκτός Βουλής, ότι περνάμε από μια εποχή ετεροπροσδιορισμού σε μια εποχή αυτοπροσδιορισμού σε σχέση με τις πολιτικές μας για τους εξοπλισμούς.
Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας δεν προσέρχεται σε ένα σούπερ μάρκετ έκθαμβη από ιλουστρασιόν διαφημίσεις για να αγοράσει εξοπλιστικά. Επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες στη βάση των νέων αξιολογήσεων των εθνικών απειλών, στη βάση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας.
Επαναπροσδιορίζουμε όλες τις διαδικασίες. Έχουμε γίνει και εμείς σοφότεροι σήμερα, μετά από τρεις μήνες, γι’ αυτά που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν και δεν έγιναν, για παραλείψεις ή πράξεις. Και επαναπροσδιορίζουμε όλη αυτή τη διαδικασία με βάση όπως σας είπα τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα υπεράσπισης των βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και με βάση την αρχή υπεράσπισης των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Άρα, πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της κυβέρνησης γενικότερα, είναι ότι προχωρούμε - σύμφωνα και με δείγματα που έχουμε ήδη δείξει - σε μια νέα περίοδο, μια νέα πολιτική για τους εξοπλισμούς. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους και αυτό το μήνυμα γίνεται πράξη και θα γίνει πράξη την επόμενη περίοδο.
Αυτό ήθελα να πω. Στα υπόλοιπα ο κ. Βενιζέλος νομίζω πολύ ολοκληρωμένα απάντησε στις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ πολύ. .
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πήρα την πρωτοβουλία με την άδειά σας την οποία ζητάω εκ των υστέρων και αυτό το παραδοσιακό μικρό συμβολικό δωράκι το ετήσιο για τη νέα χρονιά, θα το μετατρέψουμε στη καταβολή ενός ποσού στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στη «Φλόγα». Εξ ονόματός σας.
Ας περάσουμε να κόψουμε την πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: