Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επικρατεί στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Οι επικεφαλής του δήλωσαν αδυναμία καταβολής των μερισμάτων στους απόστρατους και ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να συνδράμει με 34 εκατ. ευρώ. Με την υποσημείωση, όμως, ότι «είναι η τελευταία φορά, που συμβαίνει».
Το κονδύλι καλύπτει τις υποχρεώσεις του ΜΤΣ, επικουρικού χαρακτήρα, σε 60.000 συνταξιούχους για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, γεγονός που υποχρεώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε αναζήτηση λύσεων εδώ και τώρα. Στο ταμείο ασφαλίζεται το μόνιμο προσωπικό του στρατού ξηράς και το 68% των αστυνομικών, που εντάσσεται ετησίως στην ΕΛ.ΑΣ. Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, όπως αποτυπώνονται σε αναλογιστικές μελέτες, οφείλονται σε διάφορους λόγους:
1 Η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους διαμορφώνεται στο «1,4 προς 1», όταν η αποδεκτή σχέση βιωσιμότητας για ένα ταμείο θεωρείται «3 προς 1».
2 Ενα στα δύο ευρώ που εισρέουν προέρχεται από το 4% των «κοινωνικών πόρων», όπως ονομάζονται οι κρατήσεις σε κάθε αγορά οπλικού συστήματος. Λόγω της αναστολής εκτέλεσης ή καθυστέρησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αυτά τα έσοδα βαίνουν μειούμενα.
3 Το κύμα παραιτήσεων των τελευταίων ετών -απόρροια του κλίματος για αλλαγές στο ασφαλιστικό- ανέβασε κατακόρυφα το ύψος των υποχρεώσεων προς τους μερισματούχους. Το 2004 στο στρατό ξηράς έγιναν 371 αποστρατείες, ενώ το 2009 έφτασαν τις 1.824. Αντίστοιχα στην ελληνική αστυνομία από 594 εκτοξεύθηκαν στις 2.997. Συνολικά οι κατ' έτος νέοι μερισματούχοι από 965 το 2004 έφτασαν 4.821 το 2009, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 500%!
4 Οι μισθολογικές προαγωγές που δόθηκαν στα εν ενεργεία στελέχη τα έτη 2000 και 2002 ανέβασαν τα ανάλογα μερίσματα, τα οποία είναι συνάρτηση του βαθμού. Για παράδειγμα, ο μέτοχος που έβγαινε εκτός ενεργού υπηρεσίας με βαθμό αστυφύλακα λάμβανε μέρισμα ταγματάρχη. Πλέον, όμως, ο ίδιος, που φεύγει ως αστυφύλακας, λαμβάνει μέρισμα υποστράτηγου. Ετσι, πριν από την αλλαγή στις μισθολογικές προαγωγές μόλις 350 από την ΕΛ.ΑΣ. δικαιούνταν μέρισμα υποστράτηγου, ενώ σήμερα είναι 3.300. Αντίστοιχα στο στρατό ήταν 413 έναντι 1.900 σήμερα με μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση διατυπώνονται διάφορες προτάσεις, που είχαν ριχτεί στο τραπέζι και κατά το παρελθόν. Μία από αυτές είναι η δημιουργία δύο νέων ταμείων, ένα για το στρατό και ένα άλλο για την αστυνομία. Το ταμείο του στρατού θεωρείται ότι έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς να απαιτεί καμία κρατική ενίσχυση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει με τους αστυνομικούς. Πέραν αυτών επανέρχονται στο προσκήνιο σκέψεις για ενοποίηση όλων των ταμείων των ενόπλων δυνάμεων (στρατού, ναυτικού, αεροπορίας) και ένταξή τους στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου