Ο Πάνος Μπεγλίτης μιλάει στην «Ισοτιμία» για τους εξοπλισμούς αλλά και τις δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζει πως «στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2010, αλλά και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σαφείς και δεσμευτικοί στόχοι, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για μείωση των δαπανών.
Στο γενικό Προϋπολογισμό του υπουργείου θα έχουμε μείωση κατά 6,6%, ενώ στις λειτουργικές δαπάνες κατά 12,1%». Παράλληλα, λέει πως «στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών προχωρούμε, με βάση το πρόγραμμά μας, σε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη απ' αυτή που επικράτησε για πολλά χρόνια. Η αναγκαιότητα των εξοπλισμών έπεται του επανασχεδιασμού και των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν προηγείται». Για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά δηλώνει πως «η Τουρκία συνεχίζει να αντιλαμβάνεται a la carte τις διεθνείς και διμερείς υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και αυτή η συμπεριφορά της θα έχει κόστος».
Τέλος, σχολιάζοντας τις 100 πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει πως «μέσα σ' αυτούς τους τρεις μήνες περάσαμε από την ακινησία στις πρωτοβουλίες και τη δράση, από την αναποφασιστικότητα στις αποφάσεις, από την αναξιοπιστία των προηγούμενων χρόνων στη σύνδεση προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικού έργου. Ο θετικός απολογισμός των «100 ημερών» δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό. Η αποστολή και η ευθύνη της κυβέρνησής μας δεν είναι η απλή καθημερινή διαχείριση, αλλά οι ριζικές αλλαγές που θα μετασχηματίσουν τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου».
Αποσπάσματα συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στον Βασίλη Μουρτη για την «Ισοτιμία»
-Στις εφετινές γιορτές είχαμε μεγάλες παραβιάσεις τον εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ντε φάκτο κατάργηση τον μνημόνων Παπούλια - Γιλμάζ; Και πώς αντιδρά η Ελλάδα;
"Η Τουρκία συνεχίζει να αντιλαμβάνεται a la carte τις διεθνείς και διμερείς υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και αυτή η συμπεριφορά της θα έχει κόστος. Η προσπάθεια της για την εμπέδωση αναθεωρητικών τετελεσμένων στο Αιγαίο δεν έχει αποτέλεσμα. Και αυτό οφείλεται στην ψύχραιμη, αλλά συγχρόνως και αποφασιστική στάση της χώρας μας."
-Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών δαπανών των Ε.Δ.; Κι αν ναι, τι σκοπεύετε να περικόψετε και ποιο θα είναι το συνολικό όφελος;
"Στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2010, αλλά και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σαφείς και δεσμευτικοί στόχοι, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για μείωση των δαπανών. Στο γενικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου θα έχουμε μείωση κατά 6,6%, ενώ στις λειτουργικές δαπάνες κατά 12,1%. Οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί και η επίτευξη τους προϋποθέτει γενναίες αλλαγές σε όλη τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τον υπουργό κ. Βενιζέλο προετοιμάζουμε αυτές τις αλλαγές με γνώση, σχέδιο, τόλμη και αυστηρότητα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, και θα γνωρίζει, πώς αξιοποιούνται τα χρήματα του για την εθνική άμυνα."
-Τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρήθηκε απραξία στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Υπάρχουν κάποια που θα έπρεπε να προχωρήσουν και μάλιστα μέσα στο 2010, π.χ. προμήθεια αεροσκαφών;
"Στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών προχωρούμε, με βάση το πρόγραμμα μας, σε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη απ' αυτή που επικράτησε για πολλά χρόνια. Μια αντίληψη που στηριζόταν στην ποσοτική-αριθμητική προσέγγιση και αγνοούσε άλλες κρίσιμες παραμέτρους, όπως είναι η αξιολόγηση των σύγχρονων απειλών, η δομή και η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η σχέση κόστους- οφέλους, η αρχή της ανταποδοτικότητας με όρους αναπτυξιακούς για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την εθνική βιομηχανική παραγωγή και την εγχώρια παραγωγική προστιθέμενη αξία. Η αναγκαιότητα των εξοπλισμών έπεται του επανασχεδιασμού και των μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις και δεν προηγείται."
-Ποια είναι η γνώμη σας: πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Κύπρο;
"Πρόκειται για κρίσιμο θέμα άσκησης εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια δεν τίθεται ερωτηματικά, αλλά επιβεβαιωτικά. Η κυβέρνηση μας υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, με αίσθημα ευθύνης και την αναγκαία αποφασιστικότητα."
-Εκατό μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, έχουν ακουστεί πολλά για την κυβέρνηση: «παλινωδίες», «αναποφασιστικότητα», και ένας τίτλος «τολμηρές σκέψεις, άτολμες αποφάσεις». Αποδίδουν την πραγματικότητα του κυβερνητικού έργου;
"Μέσα σ' αυτούς τους τρεις μήνες περάσαμε από την ακινησία στις πρωτοβουλίες και τη δράση, από την αναποφασιστικότητα στις αποφάσεις, από την αναξιοπιστία των προηγούμενων χρόνων στη σύνδεση προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικού έργου. Έχοντας να απαντήσουμε στην κρίση και στα αδιέξοδα, δεν υπολογίζουμε λογικές πολιτικού κόστους για να λάβουμε αποφάσεις που ξεβολεύουν και ανατρέπουν αδράνειες και παθογένειες. Η αποστολή και η ευθύνη της κυβέρνησης μας δεν είναι η απλή καθημερινή διαχείριση, αλλά οι ριζικές αλλαγές που θα μετασχηματίσουν τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Έργο φιλόδοξο, σύνθετο και επώδυνο. Αλλά αναγκαίο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ο θετικός απολογισμός των «100 ημερών» δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και χρειάζεται να αντλήσουμε εμπειρία από την πρώτη περίοδο για να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι, με σοβαρότητα, πειθαρχία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση της πολιτικής μας."
Newstime.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου