Υπέρ της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και υπέρ της αναθεώρησης της σχετικής συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86 τάχθηκαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στην εκδήλωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έγινε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι « Η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο δικαστής δεν κάνει πολιτική αλλά ερμηνεύει το νόμο για να απονείμει δικαιοσύνη».
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι εισηγητές, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο (με την ιδιότητα του συνταγματολόγου) πρώτο. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι « είναι αναγκαία η εκλογίκευση των στοιχείων που περιέχονται στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», προσθέτοντας ότι πρέπει «να διατηρήσουμε τα πολιτικά στοιχεία, να αυξήσουμε το χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και να διαχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την απονομή δικαιοσύνης».
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το σημερινό καθεστώς του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες, δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα περί δικαίου του λαού, ενώ έκανε λόγο για μια νέα αναθεώρηση που θα βλέπει προς το μέλλον και δεν θα περιορίζεται στις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Λιάνα Κανέλλη, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία παραγραφή για τους πολίτες και τους πολιτικούς και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις έχουν τον χαρακτήρα συνταγματικής αναθεώρησης. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις στο νόμου «περί ευθύνης υπουργών», εάν υπήρχε δέσμευση όλων των κομμάτων ως προς το ποια κατεύθυνση θα οδηγηθεί το θέμα.
Ο δε βουλευτής και εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Μάκης Βορίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν διώκονται οι υπουργοί, αλλά σημείωσε ότι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ευθύνονται για την αγανάκτηση του λαού.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλης αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και υποστήριξε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
Τελευταίος από τους εισηγητές ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Χαραλαμπάκης ο οποίος έθεσε το ερώτημα εάν η κίνηση της διαδικασίας για την παραπομπή υπουργού θα είναι αρμοδιότητα της βουλής ή της ποινικής δικαιοσύνης και πρότεινε ότι η προκαταρκτική εξέταση πρέπει να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη.
Σύντομες τοποθετήσεις-παρεμβάσεις έγιναν από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, την πρώην πρόεδρο της βουλής Άννα Μπενάκη, καθώς και από τους πρώην προέδρους της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Λυμπερόπουλο και Βαλμαντώνη.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μεγάλος αριθμός δικαστών όλων των βαθμίδων εν ενεργεία και συνταξιούχων. Επίσης το παρόν έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας, καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου