Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Τί συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα του Ελληνικού Στρατού;


Διαβάσαμε πρόσφατα στην νέα εφημερίδα «VETO» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ένα άρθρο που έχει σχέση με την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP -3, η οποία εγκρίθηκε μεν από το ΚΥΣΕΑ αλλά τελικά δεν υπογράφηκε από την πρώην Κυβέρνηση . Στο άρθρο μεταξύ των άλλων διαβάσαμε ότι και θα περιμένουμε από τους αρμοδίους την διάψευση ή την βεβαίωση του δημοσιεύματος « Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων που Πρόεδρός της είναι επι χρόνια ο Αντγος (ΠΖ) Γαληνός Αθ. σε αλληλογραφία της, που «συνυπογράφεται» από 28 ελληνικές εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού , διαμαρτυρήθηκε διότι σε συμφωνία για την προμήθεια των 430 ρωσσικών ΤΟΜΑ (BMP-3) , κόστος 2.8 εκ ευρώ το κάθε ΤΟΜΑ ή 1.23 δις. Ευρώ (!!!) συνολικά, δεν υπήρχε καμμία δέσμευση της ρωσσικής πλευράς για συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία και ότι η πρόταση των ρώσσων υπολειπόταν δραματικά(!!!!!) σε σχέση με την πρόταση της ΕΛΒΟ και των συνεργαζόμενων ελληνικλων αμυντικών βιομηχανιών. Για το θέμα των ΤΟΜΑ μνημονεύει ότι υπάρχει παλαιότερη πρόταση για τον εκσυχρονισμό και την μεταροπή σε ΤΟΜΑ 3.300 ελληνικών τεθωρακισμένων ΤΟΜΠ (Μ113) που υπάρχουν στον ελληνικό στρατό, με ένα κόστος 20% της αξίας του ρωσικού ΤΟΜΑ, τονίζοντας ότι το ελληνικό Μ113 έχει ικανότητα μεταφοράς 4 επι πλέον στρατιωτών, μεγαλύτερη χρηστικότητα και λειτουργικότητα στην είσοδο, έξοδο του προσωπικού, με δυνατότητα τοποθετήσεως πυροβόλου 30-40 χιλιοστών. Δηλαδή να ακολουθηθεί μία πρακτική που ακολουθείται απο τις σε διεθνείς επίπεδο και μάλιστα από καλές χώρες του ΝΑΤΟ, (πχ πρόσφατος εκσυχρονισμός από την Τουρκία παλαιών αρμάτων LEOPARD αντι αγοράς νέων αρμάτων κλπ).


Επι πλέον δημοσιεύται ότι γνωστή εταιρεία, που εξειδικεύεται στην κατασκευή βαρέων οχημάτων, είχε παρουσιάσει στο ΓΕΣ πλήρη πρόταση αναβαθμίσεως και εκσυγχρονισμού των ελληνικών-αμερικανικής κατασκευής ΤΟΜΠ Μ113 που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του ελληνικού στρατού για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Τελικά στο άρθρο προτείνεται να επανεξεταστεί από την νέα κυβέρνηση η προμήθεια του ρωσικού MBP- 3 και να αντικατασταθεί από την διασκευή των ΤΟΜΠ Μ113 με κόστος μειωμένο κατά 75%, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 100% από την ελληνική αμυντική βιομηχανία προσφέροντας εργασία σε ελληνικά χέρια ή να αγορασθούν 1.700 μικρότερα οχήματα κόστους 430 εκ ευρώ αντί των ρωσικών κόστους 1.2 δις ευρώ. Επί του θέματος εμείς δεν μπορούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη γνώμη , καθόσον δεν έχουμε όλα τα στοιχεία του σχετικού φακέλου αναγκαιότητας προμηθείας του παραπάνω στρατιωτικού υλικού. Πάντως σαν απλοί απόστρατοι αξκοί και μάλιστα τεθωρακισμένοι βρίσκουμε τις προτεινόμενες λύσεις λογικές και οικονομικά συμφέρουσες.
Φλογοβόλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΤΟΜΑ αν αγορασθούν θα χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο!Άρα θα πρέπει να είναι σύγχρονα,αξιόπιστα και πιό ισχυρά από τα ΤΟΜΑ του πιθανού αντιπάλου!Επίσης θα πρέπει η αγορά να εξασφαλίζει και πολιτική στήριξη από τον πωλητή!
Αγοράσαμε Άρματα από ΗΠΑ και Γερμανία-Φρεγάτες από Ολλανδία-Υποβρύχια από Γερμανία κλπ.
Αποτέλεσμα: Όλοι οι προμηθευτές στηρίζουν πολιτικά τον πιθανό αντίπαλο και μας ειρωνεύονται για την κατάσταση της οικονομίας μας!!!(Αφού πληρώθηκαν)
Το Μ113 είναι εκτός εποχής από την ημέρα που κατασκευάστηκε,συνεπώς κάθε αναβάθμιση του είναι πεταγμένα χρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Το σύγχρονο πεδίο μάχης απαιτεί ΤΟΜΑ και όχι ΤΟΜΠ και κατά συνέπεια η σύγκριση μεταξύ των BMP3 και Μ113 τα αδικεί και τα δύο. Θα διαφωνήσω με τον φίλο που δηλώνει πρώην τεθωρακισμένος και βρίσκει λογική την πρόταση της ΕΛΒΟ, λέγοντάς του ότι τα ΤΟΜΑ χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μονάδες πεζικού και κατά συνέπεια αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το τι πρέπει και τι όχι, είναι οι πεζικάριοι μέσω της Δνσης τους. Θα φέρω μόνο ένα παράδειγμα για να αποδείξω ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο τεθωρακισμένων και ότι η πρόταση της ΕΛΒΟ, πόσο μάλλον όταν πρόεδρός της είναι Αντγος εα, είναι άτοπη και βγαλμένη με κριτήρια τα οποία μπορεί να λαμβάνουν υπόψη το κόστος, τα ελληνικά εργατικά χέρια κτλ, αλλά πουθενά δεν κάνουν λόγο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Τα Μ113 αδυνατούν να ακολουθήσουν σε ταχύτητα τα άρματα μάχης, καθιστώντας τα έτσι ανεπαρκή να εκτελέσουν την αποστολή τους. Φανταστείτε τώρα εάν τα ήδη πεπαλαιωμένα και αδύναμα σε ιπποδύναμη και ταχύτητα Μ113, τα φορτώσουν επιπλέον βάρος, λόγω της τοποθέτησης πύργου πυροβόλου. Το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο! Καλά είναι λοιπόν να λέγονται πράγματα που προκαλούν εντυπώσεις, όμως όταν αυτά σχετίζονται με την αμυντική θωράκιση της χώρας, καλό θα ήταν να σταθμίζονται πρωτίστως οι επιχειρησιακοί παράγοντες.

«Ο Άγνωστος Στρατιώτης»