Οπως η ΕΜΥ βγάζει καθημερινώς το δελτίο καιρού έτσι και ένας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να εκδίδει το εβδομαδιαίο δελτίο με τα κρούσματα σύγχυσης της κυβέρνησης.
Τα περιστατικά αρκετά το επταήμερο που πέρασε:
*Τη Δευτέρα υπήρχαν ακόμη στη σκηνή τα απόνερα από μια παραίτηση που όχι μόνο δεν υπεβλήθη αλλά ακόμη και αυτή που υποτίθεται ότι απείλησε να το κάνει αρνείται κατηγορηματικώς ότι της πέρασε από το μυαλό.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με συναδέλφους της, είπε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση γιατί πιεζόταν αφόρητα ν' αλλάξει γνώμη για το σχέδιο νόμου σχετικά με τις τράπεζες.
Η ίδια εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες της ότι ουδέποτε έκανε λόγο για παραίτηση και ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα κακόβουλων διαδόσεων, πίσω από τις οποίες κρύβονταν οργανωμένα συμφέροντα και ορισμένοι «καλοθελητές» σύντροφοί της.
*Σύσκεψη την Τρίτη στο μέγαρο Μαξίμου για το αγροτικό, αλλά δεν προσεκλήθη η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή! Τα μπλόκα φαίνονταν από μέρες ότι θα έρθουν και η κυβέρνηση συνελήφθη κοιμώμενη, ενώ τις πρώτες μέρες η κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης αφέθηκαν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα.
Μόλις την Πέμπτη το απόγευμα μπήκαν στο χορό υπουργοί και στελέχη και εστάλησαν οι βουλευτές στις περιφέρειες για να εξηγήσουν την κυβερνητική πολιτική. Χωρίς πάντως να λείψουν και σ' αυτήν την περίπτωση οι αντεγκλήσεις. Για παράδειγμα ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στον γραμματέα του κόμματος Σ. Ξυνίδη επειδή δεν κινητοποίησε εγκαίρως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
*Διγλωσσία για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής, επικαλούμενοι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι το έργο θα γίνει.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προβάλλοντας περιβαλλοντικούς λόγους εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις, ποντάροντας προφανώς στην αμφίσημη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου («θα δούμε») στην τηλεμαχία του με τον Κ. Καραμανλή.
*Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου έφερε στη Βουλή τον Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, ελπίζοντας ότι θα τοποθετηθεί υπέρ της άποψης ότι η ιθαγένεια είναι δικαίωμα, οπότε δεν μπορεί να σταθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, αλλά ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου υποστήριξε ότι η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά κρατική ρύθμιση και ανήκει στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του κράτους.
Στην ίδια συνεδρίαση τον προβληματισμό του κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, σημειώνοντας πως το μεταναστευτικό διχάζει την κοινωνία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει βιαστικά.
*Το σχέδιο νόμου για τα καμένα της Αττικής έκανε τη διαδρομή μεταξύ Βουλής και υπουργείου Περιβάλλοντος πάνω από τρεις φορές για διορθώσεις και προσθήκες, προκειμένου να το δεχτούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ένας απ' αυτούς, όταν το κείμενο εμφανίστηκε στην πρώτη εκδοχή του, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «εγώ δεν θα γίνω Καραγκιόζης ψηφίζοντας ένα έκτρωμα».
Για το θέμα αυτό έγινε μόνο μία σύσκεψη με τους βουλευτές της Αττικής, στην οποία δεν προσήλθε η υπουργός αλλά ο υφιστάμενός της υφυπουργός Θ. Μωραΐτης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τα συνεχή περιστατικά τέτοιου τύπου πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου. Δεν ελήφθη καμία απόφαση για αλλαγή πλεύσης. Συνεπώς, το σύστημα θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο.
Οι επικριτές του συγκεκριμένου μοντέλου λειτουργίας αναγνωρίζουν στον Γ. Παπανδρέου ότι «δουλεύει με υψηλούς ρυθμούς, παίρνει μέρος σε συσκέψεις, κάνει δημόσιες εμφανίσεις, παρουσιάζεται συχνά στη Βουλή, συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (μία ατύπως και μία επισήμως) και ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για ραθυμία. Στο πεδίο αυτό κινείται στον αντίποδα του Κ. Καραμανλή».
Ομως, από την άλλη πλευρά, του χρεώνουν ότι «δεν συγκεντρώνεται στο στόχο και δεν ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες. Τα προβλήματα μας περικυκλώνουν, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ δεν έχουν επικεφαλής, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ κι αυτός οργάνωσε σύσκεψη στο Μαξίμου για τη μεσογειακή διατροφή»!
Οι πιο φλεγματικοί από τους υπουργούς καλούν τους ανησυχούντες συναδέλφους τους να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι «αυτός είναι ο Γιώργος, έτσι έχει μάθει να συμπεριφέρεται και δεν μπορεί ν' αλλάξει τώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου