Είναι hedge fund manager, κατά τη .σικ διεθνή χρηματοοικονομική ορολογία. Σε πτωχούς όρους νεοελληνικής , διαχειρίζεται τα αμοιβαία κεφάλαια των πλουσίων. Και φέρεται να έκανε πολύ πιο πλούσιους και τους πελάτες του και τον εαυτό του το τελευταίο διάστημα κερδοσκοπώντας - «σορτάροντας» - κατά της Ελλάδας και του ευρώ.
Τζον Πόλσον το όνομα αυτού, ετών 53, και, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις σφοδρές επιθέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων, με απώτερο στόχο να «χτυπήσει» το ευρώ.
Ο κ. Πόλσον έχει βάλει, λέει, τουλάχιστον 25 ανθρώπους του να παρακολουθούν νυχθημερόν τη χώρα μας, να «χτυπούν» στις πιο καίριες στιγμές και να «σορτάρουν» στις αγορές κατά των ελληνικών ομολόγων και του χρέους. Και όλα αυτά σε εξαιρετικό συντονισμό με τα βρετανικά, γερμανικά και αμερικανικά έντυπα και οίκους που έχουν ανάγει το «ελληνικό ζήτημα» σε κορυφαίο πρόβλημα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού στερεώματος.
Γιατί όλα αυτά; Μην σπεύσετε να αναζητήσετε ανθέλληνες και θεωρίες διεθνών συνωμοτών. Πολύ απλά, γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι στις αγορές. Γιατί η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης - το εμπεδώσαμε πια αυτό - και είναι πολύ πιο εύκολο να κερδοσκοπήσεις και να χτυπήσεις το ευρώ μέσω Αθήνας παρά μέσω Παρισιού, φερ' ειπείν. Διότι ο κύριος Πόλσον - και αρκετοί ακόμη κύριοι Πόλσον αυτού του κόσμου - αμείβονται για να εντοπίζουν τις ευκαιρίες που θα φέρουν λεφτά. Κι αφού τέλειωσε το «πάρτι» των τοξικών η Ελλάδα είναι μια κάποια λύση, ενδεχομένως και η ιδανική λύση.
Κάποτε, άλλωστε, ένας άλλος μεγιστάνας, ο Τζορτζ Σόρος, είχε πετάξει μέσα σε μια νύχτα έξω από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα ολόκληρη στερλίνα, είχε κερδίσει δισεκατομμύρια σφυροκοπώντας και βυθίζοντας κοτζάμ βρετανική λίρα, η πτωχή Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα αντισταθεί;
Πόσο μάλλον, που η σταθερή πλέον διολίσθηση του ευρώ μια χαρά βολεύει ορισμένους ευρωπαίους εταίρους, με πρώτους τους Γερμανούς. Οι οποίοι τρέμουν κι αγωνιούν για τα πλήγματα που έχουν δεχτεί οι εξαγωγές τους από το ακριβό ευρώ/φθηνό δολάριο, οι οποίοι επίσης μόλις πριν από δέκα μέρες έχασαν και επισήμως την θέση της πρώτης εξαγωγικής χώρας παγκοσμίως από τους κινέζους.
Ναι, ό,τι κι αν ακούτε, ουδεμία αγωνία έχει η κυρία Μέρκελ για το εάν η «τραγική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας απειλεί την ισχύ του ευρώ» - καθόλου δεν θα ενοχλούσε το Βερολίνο ένα λιγότερο ισχυρό, ένα πιο «αδύναμο» ευρώ.
Το μόνον πρόβλημα είναι μήπως χαθεί κάποια στιγμή η «μπάλα» του πολιτικού παιχνιδιού, μήπως η πολιτικά ελεγχόμενη διολίσθηση του ευρώ περάσει, κάποια νύχτα, αμιγώς στα χέρια των απανταχού κυρίων Πόλσον. Συμβαίνει σπανίως, αλλά είχε συμβεί στην υπόθεση «Σόρος vs στερλίνας».
http://www.ellispoint.gr/index.php?option=com_resource&controller=article&article=1077&Itemid=21
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου