Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Θρίλερ με τον 14ο μισθό (ΝΕΑ)

Το ΔΝΤ ράβει... κοστούμι με άλλα σκληρότερα μέτρα

Η απειλή νέων μέτρων, εμπνεύσεως Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η κοινή επιτροπεία από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το βαρύ αντίτιμο που επέβαλε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής στην Ελλάδα, έναντι μιας πολιτικής στήριξης των 27 χωρίς προς το παρόν συγκεκριμένο οικονομικό περιεχόμενο.
Πράγματι, η χθεσινή Σύνοδος έδωσε την «πλήρη υποστήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη μορφή στήριξης της Ελλάδας και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό στο άμεσο μέλλον. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε χθες, ερμηνεύοντας την απόφαση των Βρυξελλών, ότι «η πολιτική δέσμευση σημαίνει και μελλοντική βοήθεια, αν χρειαστεί». Προς το παρόν, πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι «οι αγορές θα μας δανείσουν, όχι οι εταίροι μας». Έτσι, το τεστ θα δοθεί στην επόμενη δημοπρασία ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αν και η πορεία των επιτοκίων δανεισμού θα ξεκαθαρίσει ίσως πολύ νωρίτερα την εικόνα.
Η ίδια πηγή αναγνώριζε χθες ότι πράγματι τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων «αν δεν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας». Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει τόσο από το κείμενο των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διάβασε ο πρόεδρός της κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, όσο και από τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, τα πρόσθετα μέτρα σχεδόν προεξοφλούνται. Ο μεν κ. βαν Ρόμπαϊ ανέφερε ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ «θα προτείνουν τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, με βάση την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ο δε κ. Τρισέ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν «στη διαμόρφωση προτάσεων για πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν». Τα σενάρια για την περικοπή του 14ου μισθού και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες επανήλθαν έτσι στο προσκήνιο, καθώς έχουν κατά το παρελθόν υποδειχθεί (ατύπως) από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενδεδειγμένα μέτρα για την ελληνική περίπτωση. Οι Βρυξέλλες πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή για τον 14ο μισθό, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου, ενώ θα ήταν ικανοποιημένες αν το μέτρο μπορούσε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, για λόγους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας! Άλλωστε, μετά τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, δεν απομένουν πολλά άλλα με δραστικό αποτέλεσμα. Αλλά και η είσοδος του ΔΝΤ στη σκηνή, από την πίσω πόρτα, με τη μορφή του ειδικού στην τεχνογνωσία της στήριξης κρατών, δεν προοιωνίζεται τίποτα άλλο από αυστηρή παρακολούθηση και υπόδειξη νέων μέτρων στο πρώτο «παραστράτημα».
Σε κάθε περίπτωση, με την απόφαση αυτή καθιερώνεται ένα πρωτοφανές καθεστώς επιτροπείας για ένα κράτος μέλος της Ένωσης, στο οποίο προφανώς είναι αποφασισμένη να επιβάλει τους όρους της σε όλους τους τομείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζει «φιλόδοξους» τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας ενώ δεν παραλείπει, βεβαίως, να υπενθυμίσει τη δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: