Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ" (ΒΗΜΑ)

Τα «καυτά» σημεία των συζητήσεων του πρωθυπουργού κ. Α. Παπανδρέου με την ηγεσία του Κρεμλίνου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣτων αγωγών» έχει ανάψει για τα καλά και η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει τις δικές της μάχες. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στις 15 και 16 Μαρτίου στη Μόσχα, με την ενέργεια να είναι το «υπ΄ αριθμόν ένα» ζήτημα στην ελληνορωσική ατζέντα. Στις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν , ο αγωγός πετρελαίου ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη θα βρεθεί σε πρώτο
πλάνο. Διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούν με ανησυχία την υπερκινητικότητα της Αγκυρας και τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα και θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, «η Ελλάδα προσπαθεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στα θέματα των αγωγών». Η Αθήνα, όπως άλλωστε και η Μόσχα, εκφράζουν προβληματισμό για τη στάση της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού
πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ «αλληθωρίζει» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμφανίζει προσκόμματα στην προώθηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Πρόσφατα μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία και η Τουρκία θα γίνουν οι «ατμομηχανές» του αγωγού φυσικού αερίου Νabucco που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σε συνδυασμό με τους Αμερικανούς, για να... παρακάμψει τους Ρώσους.
Για την Ελλάδα ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας. Ηδη η Νομαρχία Εβρου έλαβε πρόσφατα 1 εκατομμύριο ευρώ για τοπικές περιβαλλοντικές μελέτες. Παράλληλα ο κ. Μανιάτης έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές από την ανάληψη των καθηκόντων του με τον βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράικο Τράικοφ ζητώντας του «να τρέξει» τόσο η περιβαλλοντική μελέτη που έχει ανακοινώσει η Σόφια όσο και η καταβολή του ποσού των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στη διεθνή εταιρεία του έργου. Συστάθηκαν επίσης οι επιτροπές διαπραγμάτευσης τεχνικών όρων και επίβλεψης του έργου.
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους έχουν διαμηνύσει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σόφια ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για το ρωσικό πετρέλαιο. Ρωσικές πηγές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «από τη στιγμή που η κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου έχει αποσυμφορηθεί (σ.σ:. καθώς το αζερικό πετρέλαιο διέρχεται από τον αγωγό ΜπακούΤσεϊχάν) , το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να βγει στη Μεσόγειο και με τάνκερ».
Ωστόσο, το χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο είναι ότι η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να παίξει δυνατά το χαρτί του αγωγού πετρελαίου ΣαμψούνταΤσεϊχάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι «ο αγωγός Σαμψούντα- Τσεϊχάν δεν λύνει το γεωστρατηγικό πρόβλημα εξάρτησης της Ρωσίας από την Τουρκία». Ασφαλείς πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι Ρώσοι, παρά την παραδοσιακή καχυποψία Μόσχας- Αγκυρας, σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν και να θεσμοποιήσουν τις σχέσεις τους με τους Τούρκους κατά το πρότυπο της συνεργασίας τους με τη Γερμανία- εξέλιξη μάλλον αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα.
Πέραν του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, κρίσιμο για το ενεργειακό παζλ της περιοχής είναι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream αλλά και του αγωγού Τουρκίας- ΕλλάδαςΙταλίας (ΤGΙ). Ο πρώτος, που θεωρείται «κληρονομιά» της κυβέρνησης Καραμανλή, προχωράει μεν, αλλά με αργά βήματα. Αναμένεται η συγκρότηση της μεικτής ελληνορωσικής επιτροπής για τη βιωσιμότητα του έργου. Η «σφήνα» της Αγκυρας όμως, η οποία προωθεί ταχέως την αδειοδότηση της διέλευσης μέρος του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα, ίσως περιπλέξει μελλοντικώς την κατασκευή του.
Ο ΤGΙ πάλι θεωρείται από ορισμένους «μικρός Νabucco». Το μείζον ερώτημα, παραδέχονται οι γνωρίζοντες, είναι «ποιος θα πάρει το αζερικό αέριο;». Η εξίσωση είναι πολύπλοκη. Η Αγκυρα εξακολουθεί να ζητεί υψηλές τιμές διαμετακόμισης του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Από την πλευρά του το Μπακού, λόγω δυσαρέσκειας για την προσέγγιση Τουρκίας- Αρμενίας, έχει στραφεί προς τη Μόσχα, η οποία και υποσχέθηκε να αγοράσει το αζερικό αέριο. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στο θέμα του ΤGΙ, ενώ ο νέος επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης επισκέφθηκε πρόσφατα το Μπακού για συνομιλίες με αζέρους αξιωματούχους.

Η ατζέντα των συναντήσεων
Ενέργεια (αγωγοί Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, South Stream και ανανέωση της διμερούς συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου που λήγει το 2016).

Επίλυση της εκκρεμότητας για την προμήθεια 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3. Η ρωσική πλευρά φέρεται να υιοθετεί πιο ευέλικτη στάση στο αίτημα της Αθήνας για αυξημένη συμπαραγωγή. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για την πώληση πυροσβεστικών Μπέριεφ στην Ελλάδα. Το προσεχές διάστημα, πιθανότατα προς τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στη Μόσχα.

Κυπριακό και Σκοπιανό:Η κατοχή θέσης μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθιστά τη Ρωσία πιθανό ρυθμιστή των εξελίξεων.

Κατάργηση της βίζας για τη διευκόλυνση της έλευσης ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Συζήτηση επί της ρωσικής πρότασης για μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά και για την αντιπυραυλική ασπίδα που εκνευρίζει τη Μόσχα.

Συνεργασία των δύο κρατών εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014, με τη Μόσχα να επιζητεί την ελληνική τεχνογνωσία.

Πολιτισμική και μορφωτική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: