Ανεξέλεγκτες διαστάσεις κινδυνεύει να πάρει η αντιπαράθεση της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης με τους κεμαλικούς στην Τουρκία, καθώς η μάχη επεκτείνεται μέσα στους δικαστικούς κύκλους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έδειξε διατεθειμένη να προχωρήσει σε σύγκρουση κάνοντας λόγο για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων να αφαιρέσει από τέσσερις εισαγγελείς στο Ερζερούμ τις ειδικές αρμοδιότητες που είχαν αποκτήσει στο πλαίσιο της έρευνάς τους γύρω από την υπόθεση «Εργκένεκον», μετά από τη δίωξη που άσκησαν σε βάρος του συναδέλφου τους στο Ερζιντσάν, Ιλχάν Τσιχανέρ, με την κατηγορία ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης. Το Συμβούλιο δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των εισαγγελέων για υπέρβαση καθήκοντος. Παράλληλα, οι κεμαλικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να σταματήσει μέσω των εισαγγελέων από το Ερζερούμ τον Τσιχανέρ από την έρευνά του γύρω από τις δραστηριότητες φιλοκυβερνητικών μουσουλμανικών οργανώσεων, όπως η Ισμαΐλαγά, που δραστηριοποιούνται στο Ερζιντσάν. Ο ίδιος ο Τσιχανέρ ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη για να σταματήσει την έρευνά του γύρω από τις τοπικές ισλαμικές οργανώσεις. Η μάχη επεκτάθηκε στους δικαστικούς κύκλους, καθώς το δικαστήριο του Ερζερούμ απέρριψε αίτηση του συνήγορου του Τσιχανέρ να αποφυλακιστεί.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξαπέλυσε μύδρους κατά της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα και εκλογές
Ο πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως δικαστική μεταρρύθμιση με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτήρισε την κίνηση του Συμβουλίου πλήγμα και ντροπή για τη δημοκρατία. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, καλώντας τους πολίτες να εκφραστούν σε σχετικό δημοψήφισμα, ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η οποία επέδρασε αρνητικά στο τουρκικό χρηματιστήριο.
Η απάντηση των δικαστικών ήρθε από τον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας, Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, ο οποίος δήλωσε ότι ερευνά αν η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στη δικαστική εξουσία, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του προφυλακισμένου συναδέλφου του. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2008 με την κατηγορία ότι υπονομεύει το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Το κόμμα γλίτωσε το... λουκέτο, πλην όμως καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε υψηλό πρόστιμο.
Απομένει να φανεί ποιος θα είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας. Η φιλοϊσλαμική ηγεσία έδειξε, πάντως, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχημένα σε μια σύγκρουση θεσμών, όπως συνέβη στην προσπάθεια να περιορίσει την εξουσία της στρατιωτικής ηγεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, μια συνταγματική τροποποίηση μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο «όπλο», αφού θα αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία, αφαιρώντας αρμοδιότητες όπως αυτήν της ακύρωσης νομοσχεδίων.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου