Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Στην κορυφή των αξιών του Ελληνα, υγεία, οικογένεια και παιδιά

Σύμφωνα με την ετήσια πανελλαδική έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή» μόνο το 30% ιεραρχεί υψηλά το χρήμα

Την προσωπική υγεία και την οικογένειά τους ιεραρχούν στην κορυφή των αξιών τους οι Ελληνες. Αυτές είναι οι κεντρικές διαπιστώσεις όπως προκύπτουν από την ετήσια πανελλαδική έρευνα της Public Issue για τις κοινωνικές αξίες, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της «Καθημερινής». Σε σχετικά υψηλό ποσοστό θεωρούν σημαντικές αξίες την εργασία, τη μόρφωση, την πατρίδα και την οικονομική ανεξαρτησία. Αντίθετα, λίγοι απ’ όσους συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι στη ζωή έχει σημασία το χρήμα. Παράλληλα, σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η ιδιαίτερα χαμηλή εκτίμηση, που φαίνεται ότι έχουν οι Ελληνες για τα κοινά.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν στην πρώτη θέση στη συντριπτική πλειονότητά τους (91%) την υγεία, ενώ ακολουθούν η οικογένεια και τα παιδιά με 81%. Το 75% αξιολογεί ως σημαντική αξία την αγάπη και το 66% τη φιλία. Σε υψηλές θέσεις εντοπίζονται ακόμα η μόρφωση (69%), η δουλειά (67%), η πατρίδα (64%) και η οικονομική ανεξαρτησία. Ο γάμος και η θρησκεία βρίσκονται «στο μέσον» της κατάταξης με 52% και 47% αντιστοίχως. Το χρήμα δηλώνει ότι το εκτιμά μόλις το 30% των ερωτηθέντων, ενώ ένα καλό αυτοκίνητο θα ήθελε μόλις το 11%. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις διάφορες μορφές συλλογικότητας καταγράφεται εμφαντικά, αφού μόνο το 26% θεωρεί ως σημαντική αξία τη συμμετοχή στα κοινά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι γυναίκες είναι γενικώς πολύ πιο πιστές στις παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια και ο γάμος, ενώ τάσσονται υπέρ μορφών κοινωνικής προσφοράς όπως η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός. Οι άνδρες εκτιμούν λιγότερο... ευγενείς αξίες όπως το γυμνασμένο σώμα και ένα καλό αυτοκίνητο. Οι συγκρίσεις ανά ηλικιακή ομάδα είναι επίσης αντιπροσωπευτικές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Ελληνες τις παραδοσιακές αξίες. Στις ηλικίες 18-24 το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει στον γάμο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό όσων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών (66%). Υψηλές, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι οι θετικές απόψεις για την οικογένεια (66% στις ηλικίες 18-24 και 88% στους άνω των 65), ενώ φαίνεται ότι οι γηραιότεροι επιθυμούν πολύ περισσότερο εκείνο που δεν διαθέτουν πια, δηλαδή ένα γυμνασμένο σώμα (51%) σε αντίθεση με τους νεότερους οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να το εκτιμήσουν (19%).

Οσον αφορά την ιδεολογική τοποθέτηση των ερωτηθέντων (Αριστερά - Κέντρο - Δεξιά), οι απαντήσεις ποικίλλουν. Από αυτούς που θεωρούν σημαντική την πατρίδα, περισσότεροι απαντούν «Δεξιά» σε ποσοστό 79%, ακολουθούν όσοι τοποθετούν εαυτούς στο «Κέντρο» με 65% και με 52% εκπροσωπούνται όσοι δηλώνουν ότι πρόσκεινται στην «Αριστερά». Οσον αφορά την αξία της μόρφωσης τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Αριστερά 75%, Κέντρο 69%, Δεξιά 60%, ενώ σε εκείνη της καριέρας τα ποσοστά είναι ούτως ή άλλως χαμηλά (Αριστερά 29%, Κέντρο 40%, Δεξιά 49%). Μεγάλες αποκλίσεις στον συγκεκριμένο τρόπο διαχωρισμού των ερωτηθέντων παρατηρούνται στη θρησκευτική πίστη (Αριστερά 30%, Κέντρο 47%, Δεξιά 72%).

Βάση μόρφωσης

Τέλος, ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις όπως αυτές εκφράζονται στην έρευνα, με βάση το επίπεδο μόρφωσης. Το 79% όσων έχουν κατώτερη εκπαίδευση ιεραρχεί ως πολύ σημαντική την έννοια της πατρίδας. Σε όσους έχουν μέση και ανώτερη εκπαίδευση τα ποσοστά είναι αντιστοίχως 67% και 54%. Στη θρησκευτική πίστη τα ποσοστά καταγράφονται ως εξής: Κατώτερη μόρφωση 70%, μέση 48% και ανώτερη 35%. Τα ποσοστά που αφορούν τον θεσμό του γάμου παρουσιάζουν μικρότερες αποκλίσεις, ενώ πολύ διαφορετική άποψη για την αξία του χρήματος φαίνεται ότι έχουν όσοι έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, οι οποίοι σε ποσοστό μόλις 18% το θεωρούν σημαντικό, σε αντίθεση με το 48% όσων πέρασαν μόνο από την κατώτερη (48%) ή τη μέση (32%) εκπαίδευση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: