Πρώτο μέτρο η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο Δημόσιο Ενα Ταμείο Υγείας για όλους Σε τρία Ταμεία η απονομή των συντάξεων Ανταποδοτική σύνταξη από το 2018
Ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος έχοντας στα χέρια του το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση συζητεί με τον υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Κουτρουμάνη (δεξιά) και τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Αγγ. Στεργίου. Το πόρισμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου Υγείας, την καθιέρωση της βασικής και της ανταποδοτικής σύνταξης και την ενοποίηση των Ταμείων κύριας σύνταξης (ΑΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)Προς επώδυνες λύσεις, ειδικά για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, οδηγείται η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, καθώς ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης να ισχύσει νωρίτερα και όχι από το 2013. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν χθες αυτή την εκδοχή υπογραμμίζοντας ότι η προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στις οικονομικές επιταγές της δύσκολης αυτής περιόδου επιβάλλουν περισσότερο επώδυνες επιλογές.
Κάτι τέτοιο πάντως συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί επιταγή για επώδυνες λύσεις.
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το οποίο περιέχει 12 προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου Υγείας, την καθιέρωση της βασικής και της ανταποδοτικής σύνταξης και την ενοποίηση των Ταμείων κύριας σύνταξης, με ταυτόχρονη καθιέρωση ενιαίων παροχών για όλους.
Πρώτο μέτρο η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο Δημόσιο Ενα Ταμείο Υγείας για όλους Σε τρία Ταμεία η απονομή των συντάξεων Ανταποδοτική σύνταξη από το 2018
«Η επίλυση του Ασφαλιστικού βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική δομή του συστήματος, που είναι η βασική σύνταξη και η αναλογική ανταποδοτική σύνταξη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοι νωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος με την παραλαβή του πορίσματος, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δύσκολο αλλά ορθό δρόμο, δηλαδή να πληρώσουν εκείνοι που εισφοροδιαφεύγουν και οφείλουν και όσοι καρπώθηκαν από την κατασπατάληση των πόρων και τις αδυναμίες των Ταμείων» .
Και οι δύο απέφυγαν να αναφερθούν στο επίμαχο ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με αυτά των ανδρών.
Ωστόσο τυχόν άμεση εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα φυγής, καθώς 110.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που θα οξύνει περαιτέρω το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας. Ηδη το Ταμείο καταγράφει ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν περίπου 18.000 αιτήσεις υπαλλήλων για εφάπαξ βοήθημα.
Αρχικώς η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα σε πέντε χρόνια. Η εφαρμογή του μέτρου σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως και 17 χρόνια. Αναλυτικά, με βάση το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- από την οποία έχει αποχωρήσει η ΓΣΕΕ -προβλέπονται τα εξής:
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία τριών φορέων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ.
Δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ). 4 Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία. 4 Λίστα φαρμάκων για όλα τα Ταμεία.
Στη διαδοχική ασφάλιση ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται από τον φορέα όπου ο ασφαλιζόμενος έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου