Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Αιγαίο:απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας
πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη χώρα ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα Μαΐου.
Μέχρι τότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις 10 υπουργών από τις δύο χώρες, αρμόδιοι στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμφωνία σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, την οποία θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ επικεφαλής της ελληνικής ομάδας αναλαμβάνει ο πρέσβης επί τιμής Παύλος Αποστολίδης.
Οι δύο υπουργοί, ανακοίνωσαν ακόμα πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία αφορούν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του προγράμματος Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, διαλέξεις σε σπουδαστές ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διασύνδεση σε επίπεδο επιτελών μιας ελληνικής μεραρχίας στο τουρκικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ και αντίστοιχα μιας τουρκικής στο ελληνικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ, οργάνωση εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των σχολών πολέμου και διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων.
Συζητήθηκε η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ωστόσο ο κ Δρούτσας έθεσε το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας καθώς και ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης συζητήθηκε το Κυπριακό, αν και τονίστηκε ότι δεν αποτελεί διμερές θέμα, και όπως επισήμανε o Αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κύπρος θα πρέπει και μετά από μια κοινά αποδεκτή λύση να λειτουργεί αποτελεσματικά σαν κράτος-μέλος της ΕΕ.
Επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα προστασίας και των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σε κοινές τους δηλώσεις, οι υπουργοί ανακοίνωσαν τη διοργάνωση επιχειρηματικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθηνά όπου θα μιλήσουν οι δυο Πρωθυπουργοί ενώ αποφασίστηκε η σύγκλιση Μονάδας Εκτάκτων Καταστροφών. Για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να προσκαλέσει στην Ελλάδα τους ομολόγους του σε Τουρκία και Βουλγαρία προκειμένου να συζητήσουν για τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή του Έβρου.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ο κύριος Δρούτσας ζήτησε από τους γείτονες μας αλλαγή πλεύσης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και τερματισμό των προκλήσεων στο Αιγαίο. Δήλωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η συνέχιση του διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αποκλείσει προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αν δεν επιτευχθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση της χώρας του από την ΕΕ, ενώ μίλησε και για τις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: