Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΕΤΟΣ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟ 2011 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Από του χρόνου θα τεθεί σε ισχύ το βασικό πακέτο των μέτρων. Επισπεύδεται η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ερχονται ανατροπές και στις επικουρικές!

Mε διαδικασίες - εξπρές προχωρούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και είναι χαρακτηριστικό πως επισπεύδεται ακόμα περισσότερο η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η «αναλογική» σύνταξη θα τεθεί σε ισχύ το 2011 ή το αργότερο το 2013 (όπως αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας), ενώ η καταβολή της βασικής σύνταξης θα ξεκινήσει κανονικά το 2015.
«Ετος σταθμός» για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι το 2011, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το βασικό πακέτο των παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η... ανηφορική πορεία των ορίων ηλικίας. Οι τελικές αποφάσεις κλειδώνουν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Οσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, η «αναλογική» σύνταξη θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη δουλειάς και τον μισθό του εργαζομένου. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1.2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης μετά από 40 έτη δουλειάς θα είναι 48%

Το μέτρο θα τρέξει σταδιακά και για τον σκοπό αυτόν σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένα «μεικτό» σύστημα, όπου κάποια χρόνια θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς και κάποια με το νέο. Τα έτη που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο και σταδιακά θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου για την καταβολή της σύνταξης.

Εκτός από την «αναλογική» σύνταξη, από το 2015 και μετά οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται και τη «βασική» σύνταξη. Η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας (το υπουργείο επιθυμεί να καταβάλλεται και νωρίτερα αλλά να είναι μειωμένη κατά 6% τον χρόνο). Ανατροπές έρχονται και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες από το 2011 θα είναι ανάλογες με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε ταμείου.

Για τον σκοπό αυτόν, όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς καλούνται να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα ζητεί μέσο συντελεστή 1.2% και για τις επικουρικές συντάξεις.

Δέκα αλλαγές σε ισχύ από του χρόνου
Το πέναλτι 6%, η 40ετία και η αύξηση των ορίων ηλικίας

Δέκα αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις τίθενται σε ισχύ το 2011. Αναλυτικά οι κυριότερες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» την επόμενη χρονιά είναι οι ακόλουθες:

1. Η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στo 60ό έτος.

2. Για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου -εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί 40ετία- επιβάλλεται «πέναλτι» 6% ετησίως.

3. Για τη συμπλήρωση των 40 ετών θα υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πλασματικός χρόνος θα ξεκινά από τα τρία έτη και ενδεχομένως να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται πως κάποια από τα πλασματικά έτη θα εξαγοράζονται (π.χ. στρατός, σπουδές), ενώ κάποια άλλα μπορεί να υπολογίζονται χωρίς εξαγορά (π.χ. λοχεία).

4. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία αυξάνεται κατά 6 μήνες τον χρόνο για να πάει από το 58ο στο 60ό έτος. Η ρύθμιση αφορά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

5. Στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση «πάει» από τα 55 στα 60 έτη. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα ολοκληρωθεί το 2015.

6. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα είναι έτοιμη η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς το όριο ηλικίας πάει σταδιακά στο 65ο έτος. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα ολοκληρωθεί το 2015.

7. Τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών στο Δημόσιο εξισώνονται με διαδικασίες- εξπρές. Για το θέμα αυτό θα υπάρχει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα δίνεται «διορία» μέχρι και το 2013 για την υλοποίηση των αλλαγών.

Υπολογίζεται πως 140.000 ασφαλισμένες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 15 χρόνια.

8. Τα όρια ηλικίας αυξάνονται και για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα ζητά το όριο να πάει στο 65ο έτος της ηλικίας, κάτι που θα εφαρμοστεί και για τις μητέρες στον δημόσιο τομέα.

9. Επιβάλλονται αντικίνητρα στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα που εργάζονται. Συγκεκριμένα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους είναι κάτω των 55 ετών ή μειώνεται η σύνταξη για όσους έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο.

10. Επιβάλλεται διπλή ασφάλιση στους δημόσιους υπαλλήλους, στους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους που έχουν και δεύτερη δουλειά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: