ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα δεύτερο «θαύμα» καλείται να επιτύχει ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετά την προχθεσινή αποπομπή του στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, λόγω των προσβλητικών σχολίων που έκανε ο τελευταίος για την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο Πετρέους θεωρείται ευρέως ως αρχιτέκτονας της επιτυχούς για την Αμερική έκβασης του πολέμου στο Ιράκ, τις τύχες του οποίου επίσης ανέλαβε όταν όλα θεωρούνταν χαμένα. Η αντιστροφή των συσχετισμών στο μέτωπο αποδίδεται κυρίως στην επιτυχημένη προσπάθειά του να μεταπείσει τους σουνίτες του Ιράκ να αποκηρύξουν την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και να στραφούν εναντίον της.
Παρόμοιος είναι και ο στόχος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση της Καμπούλ να έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα για εκεχειρία στους εξτρεμιστές. Εξάλλου, το σχετικό σχέδιο εκτελείτο μεν από τον Μακρίσταλ, αλλά πάντοτε σε συνεργασία με τον Πετρέους, ο οποίος είχε στο μεταξύ ανταμειφθεί για τη νίκη του στο Ιράκ με την προαγωγή του σε διοικητή όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν εκ νέου χθες ότι η επικείμενη έλευση του Πετρέους δεν αλλάζει σε τίποτα τη στάση τους απέναντι στην προοπτική κατάπαυσης του πυρός, η οποία παραμένει αρνητική. Επιπλέον και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχε προειδοποιήσει ότι η αλλαγή διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων σε μια τόσο κρίσιμη καμπή του πολέμου θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία των επιχειρήσεων και μάλιστα την ώρα που διεξάγονται προετοιμασίες για προέλαση στην επαρχία Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος δεν είχε περιθώρια να δείξει επιείκεια, από τη στιγμή που το περιοδικό Rolling Stone δημοσίευσε συνέντευξη του Μακρίσταλ και των επιτελών του, στην οποία εμφανίζονταν να ειρωνεύονται και να επικρίνουν σύσσωμο σχεδόν το επιτελείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, αλλά και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Εντέλει, ο κ. Καρζάι αναγκάστηκε χθες να ανακρούσει πρύμναν και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Πετρέους.
Σε ό,τι αφορά τις τακτικές που θα ακολουθηθούν στο μέτωπο, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Αλλωστε, ο κ. Πετρέους δεν συμμετείχε μόνο στον σχεδιασμό της στρατηγικής Μακρίσταλ, αλλά είναι και ο συγγραφέας του νέου εγχειρίδιου ανορθόδοξου πολέμου που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Κατ’ ορισμένους, θεωρείται ο πλέον βαθύς γνώστης των τακτικών αντιμετώπισης του αντάρτικου, σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως, ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αναφορές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα οποία επικαλούνται άτομα του περιβάλλοντός του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου