Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Φανταρώνυμα, τα σατιρικά δήθεν ακρώνυμα του στρατού


Για το θέμα των σατιρικών ακρώνυμων, γενικά και του στρατού ειδικά, είχα γράψει παλιότερα, όταν σας κάλεσα να προτείνετε ένα μπατιρώνυμο, παναπεί σατιρικό ακρώνυμο, για το ΔΝΤ -από τις πολλές προτάσεις που έγιναν, ψηφίσατε και διαλέξατε καλύτερη το Διεθνής Νόμιμος Τοκογλύφος. Στο σημερινό σημείωμα, όπου επαναλαμβάνω κομμάτια από το προηγούμενο άρθρο, παρουσιάζω όσα φανταρίστικα ακρώνυμα (= φανταρώνυμα) έχω μαζέψει.
Ο στρατός, όπως και κάθε άλλη μακρόβια γραφειοκρατία, είναι γεμάτος με ακρώνυμα που είναι απροσπέλαστα για τον αμύητο. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο στρατός έχει περισσότερα ακρώνυμα από άλλους ισομεγέθεις γραφειοκρατικούς οργανισμούς, αν μη τι άλλο επειδή διαθέτει εξαιρετικά πολυσχιδή δομή με μεγάλη ανάλυση σε πλάτος και βάθος. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ελληνικού στρατού• τα ακρώνυμα ευδοκιμούν στους στρατούς όλων των χωρών του κόσμου, φυσικά.
Οι φαντάροι από ανάγκη γνωρίζονται με τον λαβύρινθο των επίσημων στρατιωτικών ακρωνύμων. Στο (σχετικά σύντομο πλέον) πέρασμά τους από τον ελληνικό στρατό θα ακούσουν εκατοντάδες από δαύτα, αλλά με μερικά θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σχέση. Καθώς ο άνθρωπος είναι φύσει φιλέρευνο ζώο, ο φαντάρος ρωτάει και μαθαίνει τι θα πει ΣΕΑΠ, ΜΤΠ, ΛΥΒ και όλα τα άλλα που ακούει ή βλέπει γύρω του. Και αμέσως μόλις μάθει τη σημασία, εφευρίσκει μια νέα, δικιά του, περιπαιχτική ή κατά τη γνώμη του αληθινότερη.
Πράγματι, οι φαντάροι αγαπούν πολύ να παραποιούν τα ακρώνυμα των μονάδων στις οποίες υπηρετούν ή των όπλων τους, ώστε να σατιρίσουν τις συνθήκες της διαβίωσής τους ή για να αποκαλύψουν την κρυμμένη τους ουσία. Έτσι, η ΣΕΑΠ αντί για Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού γίνεται Σήμερα Έρχεσαι Αύριο Πεθαίνεις, τα ΛΥΒ αντί για Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων γίνονται Λιώνω Υποφέρω Βασανίζομαι, το ΚΕΒΟΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Όπλων Πεζικού γίνεται Κάπου Έξω Βρίσκεται Ο Παράδεισος), ενώ το ΚΕΥΠ, επειδή το ΣΥΠ θεωρείται χαλαρό και βυσματικό σώμα, αντί για Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου παραλλάσσεται σε Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υψηλών Προσώπων. Τέτοια σατιρικά ψευδοακρώνυμα τα έχω ονομάσει «φανταρώνυμα».
Βέβαια, υπάρχουν και πολιτικά, μη στρατιωτικά εννοώ, σατιρικά ακρώνυμα, όπως το περίφημο τρίπτυχο ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΟΤ, ήγουν Δεν Έχουμε Ηλεκτρισμό – Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε – Έχουμε Όμως Τουρισμό, που το θυμάμαι από τη δεκαετία του 1970 και πιθανώς είναι παλιότερο, όπως παλιότερο μπορεί να είναι και το Όλοι Υποφέρουν Λόγω Ελλείψεως Νερού για την Ούλεν (καταχρηστικά βέβαια, αφού το όνομα του προγόνου της Εταιρείας Υδάτων και της ΕΥΔΑΠ δεν ήταν ακρώνυμο). Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλα (μου φαίνεται αδύνατο να μην έχουν βγει για τον ΟΣΕ και τα λεωφορεία), αλλά δεν τα θυμάμαι τώρα.
Κάπως παρόμοια με τα «φανταρώνυμα» είναι και τα σατιρικά ακρώνυμα που βγάζουν οι φοιτητές στις σχολές τους. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το λέγαμε, όποτε ζόριζε το διάβασμα, Έφταιξες Μαλάκα, Πλήρωνε. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ παραλλάζεται σε Δεν πέρασα Θεσσαλονίκη, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) γίνεται Αχ! Πέρασα Θεσσαλονίκη, μια και είναι προτιμότερος τόπος σπουδών. Για την παλιά ΣΕΛΕΤΕ έλεγαν: Σωστά Έρχεσαι, Λάθος Εκπαιδεύεσαι, Τούβλο Εξέρχεσαι.
Αλλά και τα μαθητούδια παραλλάζουν τον ΟΕΔΒ (Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων) σε Όταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι ή και Όποιος Διαβάζει Είναι Βλάκας (έτσι που είναι τυπωμένα τα γράμματα στο εξώφυλλο επιτρέπουν αναγραμματισμούς). Και τέλος οι οπαδοί παραλλάζουν ειρωνικά τα ακρώνυμα των αντίπαλων ομάδων, π.χ. το παλιό Όμιλος Σκουπιδιαρέων Φουκαράδων Πειναλέων ή το νεότερο Ο Σωκράτης Φυλάει Πρόβατα (ΟΣΦΠ, αντί για Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς).
Όμως, τα μαθητικά και τα πολιτικά σατιρικά ακρώνυμα είναι μετρημένα στα δάχτυλα, ενώ τα στρατιωτικά είναι πάρα πολλά, μερικά από τα οποία θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί (κάθε συμπλήρωση δεκτή με μεγάλη χαρά).
Κατεξοχήν προσφέρονται για σαρκαστική παρερμηνεία τα Κέντρα Εκπαίδευσης: αν μη τι άλλο, όλοι οι φαντάροι περνάνε από εκεί. Έτσι, το ΚΕΒΟΠ, πέρα από το κανονικό του “ανάπτυγμα”, Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων ΌΠλων, στα φανταρίστικα σημαίνει Κάπου Έξω Βρίσκεται Ο Παράδεισος. Το ΚΕΕΜ, αντί για Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών, εμφανίζεται να σημαίνει Κορίτσια, Εδώ Εκπαιδεύονται Μάγκες (ή, σε στιγμές αυτοκριτικής, Μαλάκες). Πολλά σώματα θεωρούνται εύκολα και βυσματικά, και αυτό αντανακλάται και σε φανταρώνυμα. Για παράδειγμα, ΚΕΔΒ στο στρατό σημαίνει Kέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβαστών. Επειδή όμως πρόκειται για μια ειδικότητα χαλαρή και άνετη έχει αλλαχτεί σε Κέντρο Εκπαίδευσης Δυνατών Βυσμάτων. Παρομοίως, το ΚΕΥΠ, από Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου έχει παραλλαχτεί σε Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υψηλών Προσώπων ή το ΚΕΥΓ (Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού) έγινε Κέντρο Εκπαίδευσης Υψηλών Γνωριμιών.
Κάποιες μονάδες έχουν πάνω από ένα φανταρώνυμα. Έτσι, η ΣΕΑΠ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού), πέρα από το καθιερωμένο Σήμερα Έρχεσαι Αύριο Πεθαίνεις, απαντά επίσης και ως Σκατά Έρχονται Από Παντού, αλλά και ως Σήμερα Έχουμε Ασφαλώς Πατάτες. Η ΕΛΔΥΚ μπορεί να είναι Ελπίδα Λούφας Δεν Υπάρχει Καμιά αλλά και Εντός Λίγων Δευτερολέπτων Υποψιάζομαι Κάμψεις. Τέλος, κάποτε το ακρώνυμο αλλάζει σημασία συναρτήσει του χρόνου. Για παράδειγμα, το ΜΕΤΑ. Στα κανονικά στρατιωτικά σημαίνει Μοίρα Εκπαίδευσης Τοπικής Άμυνας. Όμως για τους φαντάρους που πάνε ψαρωμένοι, στην αρχή σημαίνει Μάνα Εδώ Τρώνε Ανθρώπους, αλλά στο τέλος όταν απολύονται το μετονομάζουν: Μας Έκλασαν Τα Αρχίδια. Και ενδιάμεσα: Μας Έμαθαν Το Αραλίκι.
Τα περισσότερα φανταρώνυμα που θα δείτε εδώ είναι παρμένα από τον στρατό ξηράς αλλά και από την Πολιτική Αεροπορία –δεν βρέθηκαν πληροφορητές από το Ναυτικό, με μια εξαίρεση: στο ναυτικό, η ειδικότητα ΤΠΒ των επαγγελματιών οπλιτών κανονικά είναι Τεχνίτης ΠυροΒόλου. Φαίνεται πως είναι βυσματική, αν κρίνω ότι παραλλάζει σε Το Παιδί Βύσμα ή Το Παιδί Βολεύτηκε. Αν έχετε κάνει Ναυτικό και ξέρετε άλλα φανταρώνυμα, παρακαλείστε να τα προσθέσετε στον κατάλογο!


ΑΜ Ασφάλεια Μονάδος :Άνοιξε Μαλάκα ,Αυτού Μεγαλειότης

ΔΕΑ Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός :Δεν Είμαι Αξιωματικός ,Δες Ένα Αρχίδι

ΕΛΔΥΚ :ΕΛληνική Δύναμη Κύπρου: Ελπίδα Λούφας Δεν Υπάρχει Καμιά , Εντός Λίγων Δευτερολέπτων Υποπτεύομαι Κάμψεις

ΕΠΟΠ ΕΠαγγελματίας ΟΠλίτης Επειδή Πεινάω Ορκίστηκα Πάλι , Επικελευστής Όταν Πεθάνεις, Έφαγα Πόρτα Όπου Πήγα

ΕΠΥ Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως :Επειδή Πεινάω Υπηρετώ

ΚΕΒΟΠ Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων ΟΠλων :Κάπου Έξω Βρίσκεται Ο Παράδεισος

ΚΕΔΒ Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων :Κέντρο Εκπαίδευσης Δυνατών Βυσμάτων

ΚΕΕΜ Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών: Κορίτσια Εδώ Εκπαιδεύονται Μάγκες ,Κορίτσια Εδώ Εκπαιδεύονται Μαλάκες

ΚΕΠΙΚ Κέντρο Επικοινωνίας :Κέντρο Επεξεργασίας Ινδικής Κάνναβης

ΚΕΥΓ Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού :Κέντρο Εκπαίδευσης Υψηλών Γνωριμιών

ΚΕΥΠ Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου :Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υψηλών Προσώπων

ΛΓΜ Λόχος Γενικών Μεταφορών Λίμνη Γεμάτη Μπαρμπούνια ΛΔ Λόχος Διοικήσεως Λόχος Διαλύσεως

ΛΗΜΝΟΣ (φυσικά, στην πραγματικότητα δεν είναι ακρωνύμιο) :Λάθος Ήταν Μάνα Να Ορκιστώ Στρατιώτης

ΛΜΚ Λόχος Μεταφοράς Καυσίμων: Λάθος Μονάδα Κατάταξης

ΛΥΒ Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων :Λιώνω Υποφέρω Βασανίζομαι

ΛΥΤ Λόχος Υποστήριξης Τάγματος :Λόχος Υπερβολικής Ταχύτητας (επειδή τους τρέχουν)

290 ΜΚ ΤΠ 290 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού: 290 Μαλάκες Τρέχουν Πανικόβλητοι

ΜΕΤΑ Μοίρα Εκπαίδευσης Τοπικής Άμυνας: Μάνα Εδώ Τρώνε Ανθρώπους, Μας Έμαθαν Το Αραλίκι, Μας Έκλασαν Τ’ Αρχίδια

ΜΠΚ Μοίρα Παντός Καιρού :Μοίρα Πίπα-Κώλο
ΜΣΕ Μοίρα Συντήρησης Εγκαταστάσεων :Μοίρα Στέρησης Εξόδου

ΟΒΑ Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης: Όταν Βαρεθώ Απολύομαι

ΟΜΑΕ ΟΜάδα Άμεσης Επέμβασης :Όπα Μεγάλε, Αράξαμε Επιτέλους

ΠΑ Πολεμική Αεροπορία :Ποτέ Αγγαρεία

ΠΑΒΥΠ Προκεχωρημένη Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου :Παλιοί Ακόμα Βαράνε Υπηρεσίες Περιπόλου

124 ΠΒΕ 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης :124 Πρόβατα Βοσκάνε Ελεύθερα,
124 Πούστηδες Βαράνε Εμένα

ΣΦ Στρατιωτικές Φυλακές :Σχολή Φωτομοντέλων

ΣΕΑΠ Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού :Σκατά Έρχονται Από Παντού, Σήμερα Έρχεσαι Αύριο Πεθαίνεις

ΣΕΥ Σμήνος Επιχειρησιακής Υποστήριξης :Σμήνος Ευαίσθητων Υπάρξεων

ΣτΕΚ Σταθμός Ελέγχου Κυκλοφορίας :Σάντουιτς Τσιγάρο Εφημερίδα Καφές

ΤΠΒ Τεχνίτης ΠυροΒόλου: Το Παιδί Βολεύτηκε , Το Παιδί Βύσμα

ΤΕΦ Τάγμα Εφοδιασμού: Τάγμα Επιστημονικής Φαντασίας
ΤΦ ΤυφεκιοΦόρος :Τυχερός Φαντάρος, Τρέχα Φουκαρά

sarantakos.wordpress.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ΕΠΟΠ ΕΠαγγελματίας ΟΠλίτης Επειδή Πεινάω Ορκίστηκα Πάλι , Επικελευστής Όταν Πεθάνεις, Έφαγα Πόρτα Όπου Πήγα

ΕΠΥ Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως :Επειδή Πεινάω Υπηρετώ "
Εισαι ωραιος συναδελφος αφου δημοσιευεις τετοια απαξιωτικα για συναδελφους "φανταρωνυμα" οπως τα λες!!Ξεχασες ομως να αναφερεις και μερικα αλλα για καποιες αλλες κατηγοριες στρατιωτικων,π.χ Αποφοιτους παραγωγικων σχολων αξκων η υπαξκων!!Μηπως δεν τα ξερεις η θελεις να μη τα ξερεις!!

@rmy @lert είπε...

ΣΤΕΙΛΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.