Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Με νέο δόγμα και «γκρίζο» casus belli για τα 12 μίλια


Αναθεωρεί η Αγκυρα την πολιτική εθνικής ασφάλειας. Θεωρεί «δυνητικούς συνεργάτες» και όχι «απειλές» τους γείτονες. Παραμένει η «εσωτερική απειλή» των Κούρδων.  

Λύση δύο μερών στο Κυπριακό
«Τα 12 μίλια δεν είναι πια αιτία πολέμου με την Ελλάδα», διακηρύσσει η χθεσινή «Σαμπάχ», φέρνοντας στο φως το αναθεωρημένο περιεχόμενο της «Κόκκινης Βίβλου» της Τουρκίας, που θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει πως η Αγκυρα δεν αίρει το casus belli, που καθιέρωσε με νόμο η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1976. Απλώς παύει να το θεωρεί «προεξάρχουσα απειλή», στο πλαίσιο του δόγματος Νταβούτογλου, που αντιμετωπίζει πλέον όλες τις όμορες χώρες της Τουρκίας ως «δυνητικούς συνεργάτες» και όχι ως «απειλές». Ετσι αντιμετώπιζε αδιακρίτως την Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν και τη Ρωσία το «απαρχαιωμένο» στρατο-κεμαλικό δόγμα, που επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2005.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση της «ελληνικής απειλής», αυτή δικαιολογείται από τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, ιδίως μετά τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας επ’ ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι χθεσινές τουρκικές εφημερίδες περιλαμβάνουν εκτενείς αναφορές στο νέο Εγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας, που αποκαλείται και «βιβλίο των κόκκινων γραμμών» ή «Κόκκινο Βιβλίο». Πρόκειται για το ευαγγέλιο της πολιτικής ασφαλείας της Τουρκίας, που χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές απέναντι σε «εξωτερικούς» και «εσωτερικούς» εχ-θρούς.

Εκτός λίστας το Ιράν
Μια σημαντική εξέλιξη είναι η αφαίρεση του Ιράν από τη λίστα των «εχθρικών κρατών», με την αιτιολογία ότι «δεν απειλεί πλέον την Τουρκία με εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης». Το έγγραφο περιέχει και αιχμή κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως η Αγκυρα παραμένει σταθερά υπέρ μιας Μ. Ανατολής χωρίς πυρηνικά (Είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ διαθέτει τέτοια όπλα χωρίς να το παραδέχεται, ενώ το Ιράν «απλώς» φέρεται να προσπαθεί να αποκτήσει?)

Στο Κυπριακό επαναλαμβάνεται η προσήλωση της Τουρκίας σε μια λύση «δύο μερών» (δηλαδή με διακριτή κυριαρχική αυτονομία της τουρκοκυπριακής πλευράς) και τονίζεται πως ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ παραμένει «εθνική πολιτική». Ως βασική απειλή για την Τουρκία αντιμετωπίζεται η δράση των «αυτονομιστών» (δηλαδή του ΡΚΚ και των Κούρδων που διεκδικούν αυξημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα) όπως και η δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Απολύτως λογικά, οι ισλαμιστές? έβγαλαν τους εαυτούς τους από τη λίστα των εθνικών κινδύνων. Ετσι οι «αντιδραστικοί κύκλοι» (έτσι αποκαλούνται οι ισλαμιστές από το κεμαλικό κατεστημένο) παύουν και επίσημα να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οπως υπογραμμίζει η «Σαμπάχ», ο Ερντογάν διαβάζει λέξη προς λέξη το προσχέδιο του «Κόκκινου Βιβλίου» και θα επιφέρει όποιες αλλαγές κρίνει σκόπιμες προτού το φέρει προς έγκριση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εκεί κυριαρχούσαν κάποτε οι στρατιωτικοί, αλλά με τις πρόσφατες κρίσεις ο πρωθυπουργός τους πήρε τον αέρα?

Παρουσίαση
«Οδικός χάρτης» για το Κουρδικό

Οδικό χάρτη για την ειρηνική λύση του Κουρδικού επρόκειτο να ανακοινώσει χθες στο Ντιγιάρμπακιρ το Κουρδικό Κογκρέσο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ίσως ακόμη και τον... Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως πρότειναν πολλοί σύνεδροι. Στο Κουρδικό Κογκρέσο μετέχουν εκπρόσωποι του κοινοβουλευτικού κόμματος BDP, Κούρδοι δήμαρχοι, ακτιβιστές, ακόμη και αμνηστευμένα στελέχη του ΡΚΚ.
ΕΘΝΟΣ
Γιάννης Παπαδάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: