Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ ΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ";

Επειδή μέσα στον τρέχοντα παραλογισμό και τα οξυμένα πνεύματα γράφεται και αναπαράγεται κατά κόρον το ερώτημα «και εσύ τις έκανες όταν ήσουν εν ενεργεία για να μπορείς να παραπονιέσαι ως απόστρατος;» που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει καταντήσει μομφή επί δικαίων και αδίκων..

πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να το εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά προκειμένου να δούμε εάν όντως ισχύει και εάν ισχύει, ποιούς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αφορά. Μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά αλλά όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους καλόν είναι να είμαστε κατά το δυνατόν ακριβείς και δίκαιοι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Στρατό Ξηράς: Περιληπτικά, στους κατώτερους βαθμούς, ο Αξκός καλείται να αναλάβει καθήκοντα Δκτού Δρίας και Δκτού Λόχου. Στους ανώτερους βαθμούς Διοικητού Τάγματος ή Υπδκτού/Επιτελάρχου Ταξίαρχιας ή Επιτελούς σε ΜΕΣ ή στα ΓΕ/ΓΕΕΘΑ. Στους δε ανώτατους βαθμούς αναλαμβάνει ΜΕΣ, Κλάδους ΓΕ/ΓΕΕΘΑ, θέσεις Α/ΓΕ-ΓΕΕΘΑ, Υπαρχηγών κλπ και μετέχει στα θεσμικά όργανα των ΕΔ (ΣΑΓΕ, ΑΝΣ κλπ).

Κάθε πρόβλημα, παρατήρηση, δυσλειτουργία, εισήγηση, παρανομία, διαπλοκή κλπ είτε εντοπίζεται από τον κατά βαθμίδα Δκσεως αρμόδιο και υποβάλλεται ΑΡΜΟΔΙΩΣ προς διερεύνηση και επίλυση, είτε αποκρύπτεται για διάφορους λόγους (από προσωπικούς έως απλή αδιαφορία) και το θέμα διαιωνίζετε μέχρι να βρεθεί κάποιος να κινήσει την όλη διαδικασία.

Οι ανήκοντες στην πρώτη περίπτωση έκαναν κατά συνείδηση ότι προβλέπεται και «δικαιούνται» να εκφράζουν τα παράπονα τους. Ομως, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σε ένα σύστημα όπου ακόμη και μεταξύ συμμαθητών υπάρχει ιεραρχία, η υποβολή προτάσεων και η λήψη μέτρων, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη.

Οι ανήκοντες στην δεύτερη περίπτωση είναι εκείνοι που ευθύνονται για το μέρος ή το σύνολο των προβλημάτων που αποτελούν διαχρονικά σημεία τριβής. Αυτοί, γνωστοί σε όλους μας (σε επίπεδο μικροστρατιωτικού περιβάλλοντος), «δεν δικαιούνται να ομιλούν» και συχνά-πυκνά και ηλεκτρονικά γινόμαστε μάρτυρες των έργων και την ημερών τους.

Ομως το κύριο μερίδιο της ευθύνης είναι εύλογο ότι φέρουν εκείνοι που ήταν οι ΤΕΛΙΚΟΙ παραλήπτες των αιτημάτων των υποκείμενων βαθμίδων Δκσεως στην Ιεραρχία. Ετσι θα έλεγα ότι μέχρι τον βαθμό και του Ταξιάρχου, οι Αξκοί το μόνο που μπορούν να κάνουν και όχι πάντα με επιτυχία, είναι να εισηγούνται επί παντός επιστητού με την ελπίδα ότι οι προτάσεις τους θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την Ιεραρχία. Ισως εάν το υπερσυγκεντρωτικό στυλ Δκσεως που «ευνουχίζει» από μικρή ηλικία τα στελέχη αποστερώντας τους τη δυνατότητα να επιλύουν προβλήματα αναλόγως της βαθμίδας τους, μετεξελισσόταν σταδιακά, πολλά από τα προβλήματα να είχαν λυθεί με καλύτερο τρόπο από εκείνον της κεντρικής εξουσίας που ανερχόμενη στις ανώτατες βαθμίδες «ξεχνά» όλα τα βάσανα που πέρασε σε μικρότερους βαθμούς. Ξεχνά τις συχνές μεταθέσεις, τον αγώνα για ένα φτηνό σπίτι, τα προβλήματα των παιδιών στο σχολείο, την απογοήτευση της συζύγου που άφησε τη δουλειά της, τον κατατεμαχισμό της οικογενειακής ζωής και άλλα πολλά και γνωστά σε (σχεδόν) όλους μας.
Από τον βαθμό του Υποστρατήγου και πάνω, οι Αξκοί μετεξελίσσονται σε «συνώνυμο της Υπηρεσίας» καθώς είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις ουσιαστικές θεσμικές αποφάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις ΕΔ. Αυτοί είναι εκείνοι που εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους «δικαιούνται να ομιλούν» και να εξίστανται ενώ εκείνοι που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους μεταπίπτουν αυτόματα στην κατηγορία των «μη δικαιουμένων να ομιλούν».
Ολα αυτά είναι γνωστά σε όλους τους Αξκούς και Υπξκούς από την πρώτη ημέρα τους στο στραύτευμα μέχρι και την έξοδο τους από αυτό. Ισως εάν ο κάθε σχολιαστής (ε.ε. και ε.α.) έγραφε και τον βαθμό του, να ήμασταν πλέον δίκαιοι στην κριτική μας. Ιδιαίτερα όταν το θέμα αντιπαράθεσης είναι θεσμικό και με ευρύτερες επιπτώσεις (προαγωγές, συνταξιοδοτικό, επιδόματα, μεταθέσεις κλπ). Δυστυχώς, οι ανώτατοι Αξκοί (χωρίς να το γενικεύω) δεν έχουν πολλή επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία και γι΄αυτό σπάνια μετέχουν σε ηλεκτρονικά fora και blogs όπως το παρόν. Ϊσως γιατί ο διάλογος να ήταν κάποιος από τους εφιάλτες τους. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν πάψει πλέον να μελετούν και να διαβάζουν αρκούμενοι στις επικεφαλίδες (με τη σαθρή δικαιολογία της έλλειψης χρόνου που συχνά οφείλεται σε υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων κυρίως χαμηλότερων επιπέδων – αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά). Ετσι, αγαπητοί συνάδελφοι όσοι συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές ανταλλαγές απόψεων είναι κυρίως κατώτεροι και ανώτεροι Αξκοί/Υπξκοί σε επαφή με το διαδίκτυο με αποτέλεσμα η κριτική που δέχονται οι απόψεις τους να μην αντικατοπτρίζει και το πραγματικό επίπεδο «ενοχής» τους στα τεκτενόμενα στο στράτευμα. Εξαίρεση πάντα όσοι εξ αυτών προσθέτουν και μια κομματική πινελιά στα γραφόμενα τους που αυτόματα αναιρεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας τους  

(επισημαίνω: Πολιτική = Πατρίδα αλλά Πολιτικοί = Πατρίδα?)
Στην καθημερινή στρατιωτική ζωή, πολλά τρέχοντα προβλήματα ήσσονος πρακτικής, αποτελούν επίσης σημαντικά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να επιλύονται ακαριαία σε χαμηλότερα επίπεδα διοικήσεως και πάντα ανάλογα με την ευχέρεια του κάθε Δκτού αλλά και του μυαλού που κουβαλάει. Εδώ θα μπορούσαμε να αναγάγουμε «το επίπεδο των Αξκών που ασκούν Δκση» σε θεσμικό/στρατηγικό πρόβλημα καθώς όλοι δεν είναι ικανοί για τα πάντα και πολύ περισσότερο, δεν μπορούν όλοι να «άρχονται ανθρώπων». Τα ανέκδοτα από τη διαδικασία επιλογής Δκτών Μονάδων είναι πολλά, ενίοτε διασκεδαστικά αλλά εν πολλοίς θλιβερά. Ισως το Υγκό των ΕΔ να έχει λύσεις τουλάχιστον ως προς το ψυχολογικό προφίλ των μελλοντικών Δκτών (επίσης θέμα προς μελλοντική ανάλυση).

Πριν από πολλά χρόνια όταν κάποιος Α/ΓΕΣ πήγε να πάρει τη σύνταξή του για πρώτη φορά του ήρθε λιποθυμία από το ποσό που είδε στην επιταγή. Οργισμένος ζήτησε εξηγήσεις και όταν ο ταμίας του είπε ότι «αυτό είναι το ποσό που δικαιούστε» και «γιατί όταν ήσασταν Αρχηγός δεν μεριμνήσατε για ένα καλύτερο αύριο;», ο ε.α. πλέον Αρχηγός παρεκτράπη με ΕΔΕ κλπ. Συμπέρασμα: ο εν λόγω Αξκός ανήκει και στις δύο προαναφερθείσες βασικές κατηγορίες αλλά και στις επιμέρους υπο-κατηγορίες εκείνων που κοίταζαν μόνον την πάρτη τους αδιαφορώντας και για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο του τον ευαυτό σε τελική κατάληξη. Είχε ξεχάσει ότι «καλό το σήμερα» αλλά «πάντα υπάρχει και το αύριο!»
Ξέρω ότι η παρούσα ανάρτηση δεν θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο που επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε, σε καιρούς δύσκολους και επισφαλείς, αλλά τουλάχιστον ας έχουμε κατά νουν ότι «δεν φταίνε όλοι για όλα» και πολύ περισσότερο ότι δυστυχώς «όλοι εμείς δεν είμαστε η Υπηρεσία» όπως η γνωστή διαχρονική πλύση εγκεφάλου επιτάσσει αλλά «όλοι εμείς είμαστε μέρος ενός συστήματος όπου ο καθένας πρέπει να κάνει το κομμάτι του σωστά όταν και όπως πρέπει και όλοι μαζί να στοχεύουμε προς ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο που λέγεται ΕΔ και Πατρίδα!» Αυτό το ανθρωποκεντρικό μοντέλο θα αποτελέσει ανάχωμα σε κάθε κακόβουλη σκέψη απ’όπου και εάν προέρχεται. - ΥΓ
ΥΓ: Δυστυχώς παλαιότερη ανάρτηση μου για τις «ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο προσωπικό των ΕΔ» επιβεβαιώθηκε πρόσφατα. Οι συνάδελφοι των ΕΔ καλό είναι να το αναζητήσουν και αυτή τη φορά να το μελετήσουν προσεκτικά. Μπορεί να συμβεί και στους δικούς τους ανθρώπους...
Σχετική ανάρτηση:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΔ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

army alert, όλα αυτά είναι γνωστά, η πρόταση ποιά είναι? πώς όλα αυτά θα αλλάξουν στο καλλίτερο, το σύστημα το καταστρέφουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες!!

Ανώνυμος είπε...

H επίλυση των όποιων προβλημάτων δεν ειναι εύκολη υπόθεση και οπως σωστά επισημαίνεται στην ανάρτηση οι Αξκοί μέχρι τον βαθμό του Ταξχου (θα έλεγα και του Υπτγου )δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες.Σε οτι αφορά τους Αντγους,όποιος εχει προσωπική άποψη για τις υποχρεώσεις τους γνωρίζει πολύ καλά οτι δεν διαθέτουν χρόνο,οχι για την οικογένειά τους αλλά ούτε για τον εαυτό τους.Αλλωστε όσο και αν φαίνεται παράδοξο τα πάντα είναι θέμα βούλησης πολιτικών αρχόντων.Εδώ σας μεταφέρω ακριβή φράση που ειπώθηκε στο παρελθόν από πολιτικό πρόσωπο με ιδιότητα Συμβούλου Υπ Εθν Αμυνας " Ισως να μη θέλουν σκόπιμα" Εξ ου και τά ......δάκρυα τέως ΥΠΕΘΑ που δεν .....πρόλαβε να προωθήσει Ν/Σ ενιαίου μισθολογίου. Ετσι λοιπόν παραμένουν σε τέλμα τα θέματα ΑΟΟΑ=ΜΤΣ κλπ σοβαρά θέματα.
Σε οτι αφορά τα λοιπά θέματα καθημερινής ρουτίνας που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα οι Αξκοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε αλλά ούτε να παραιτηθούν είναι λύση,διότι ο Αξκός ειναι ιδέα δεν είναι δυνατόν να εκβιάζει,παραμένει και αγωνίζεται με τον τρόπο του. Αλλωστε από τίνος ιδιοκτησία να παραιτηθεί.Παρ όλα αυτά βέβαια οι καιροί έχουν αλλάξει και με την είσοδο νέων ανθρώπων στο στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων δυνάμεων χρειάζονται καινοτομίες που αν εφαρμόζονταν πριν χρόνια δεν θα απέδιδαν.Μια τέτοια καινοτομία είναι και ενας θεσμός παρατηρητή-εισηγητή-Επιστήμονα ανά ΜΜ ο οποίος σε ρόλο (ας μου επιτραπεί ο όρος )κομισάριου να εισηγείται στην Ιεραρχία τρόπους επίλυσης προβλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

"Στην καθημερινή στρατιωτική ζωή, πολλά τρέχοντα προβλήματα ήσσονος πρακτικής, αποτελούν επίσης σημαντικά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να επιλύονται ακαριαία σε χαμηλότερα επίπεδα διοικήσεως και πάντα ανάλογα με την ευχέρεια του κάθε Δκτού αλλά και του μυαλού που κουβαλάει".
Συμφωνώ σχεδόν στο σύνολο του σχολίου αλλά θέλω να σταθώ στην παραπάνω παράγραφο, παραθέτοντας ένα προσωπικό μου βίωμα.
Περίπου πριν 10 και κάτι χρόνια είχα ορισθεί υπεύθυνος για την συντήρηση της μεθορίου στην περιοχή Καστανεών-Βύσσας, αφού φυσικά είχε προηγηθεί και η σύμφωνη γνώμη της απέναντι πλευράς και γινόταν από κοινού οι εργασίες. Όταν σχεδόν ολοκληρώνονταν οι εργασίες (είχαν περάσει περίπου 2 μήνες) και βρισκόμασταν προς το τέλος και στο ύψος της "Πράσινης Πόρτας" (όσοι την ξέρουν), υπήρχε ένα πρόβλημα με κάτι ζιγκ-ζακ ενός υποτυπώδους δρόμου από τη δική μας πλευρά, που φαινόταν ότι ο δρόμος των γειτόνων μας, μπαίνει στο δικό μας μέρος. Για να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες διευθετήσεις, έπρεπε οι γείτονες να τραβηχτούν προς το εσωτερικό τους, από ένα μέχρι και 15 μέτρα περίπου, σε ένα μήκος δρόμου περίπου 100 μέτρων. Όταν το είπα στον Τούρκο Συνταγματάρχη που ήταν Υδκτής του εκεί Σχηματισμού, για το πως μπορεί να διευθετηθεί το θέμα και να είναι πιό ξεκάθαρη η όριος γραμμή, φωνάζει το χειριστή της μπουλτόζας και πηγαίνοντας μπροστά εκείνος και μπίσω η μπουλτόζα, το έκανε όλο ευθεία γραμμή, μέχρι το ποτάμι και ας πούμε σε "βάρος της χώρας του". Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι αποφάσισε μόνος του, χωρίς καν να ρωτήσει κανέναν, λέγοντας ότι αυτό το υπαγορεύει η "κοινή λογική".
Γυρνώντας το βράδυ το ανέφερα στον προϊστάμενό μου και αφού το εξήγησα τι και πως έγινε, στο τέλος τον ρώτησα το εξής : "Αν αυτό που έκανε ο Τούρκος Σχης, το έκανα εγώ τι θα γινόταν ?" Απάντηση: "Μπορεί και να σε αποστράτευα"
Τα σχόλια δικά σας
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ουσία του κειμένου και ιδιαίτερα με την τοοθέτηση επί του επαναλαμβανόμενου ρεφραιν "και εσύ όταν ήσουν εν ενεργεία τι έκανες" το οποίο απαξιεί κάθε προσπάθεια καλόβουλου σχολιασμού ή τοποθέτησης. Ενδεχομένως δε σε ελάχιστες, θελω να πιστεύω, περιπτώσεις να χρησιμοποιείται και ως μέσο αποτροπής τοποθετήσεων που εμφανίζουν επικρίσεις ως προς την κυβερνητική πολιτική.
Αγαπητοί συνάδελφοι το σύστημα είναι συγκεντρωτικό και πλήρως ελεγχόμενο όχι δυστυχώς από την ιεραρχία των ΕΔ, αλλά από τους πουλημένους παρετρεχάμενους της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς και πάλι δυστυχώς είναι ένστολοι οι οποίοι με ελαχιστότατες εξαιρέσεις χαρακτηρίζονται από άγνοια των διοικητικών - επιχειρησιακών θεμάτων, από απειρία και υπέρμετρη κοματική εμπάθεια. Αυτοί εγκαθιστούν δίκτυο ελέγχου και πληροφόρησης σε όλες τις Μονάδες ώστε να έχουν πλήρη έλεγχο επί των αποφάσεων των Διοικήσεων σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν αμέτρητα περιστατικά Διοικητών που κλήθηκαν σε άτυπες απολογίες (εκφοβισμός) για ασήμαντα περιστατικά - συμβάντα τα οποία προωθούσαν τα γνωστά σε όλους μας γραφεία ασφάλειας κατ΄ ευθείαν στους κομματικούς προϊσταμένους τους για να αρχίσει η αντίστροφη πορεία μέσω της ιεραρχίας προς πρόληψη και αποτροπή τελικά κάθε προσπάθειας αξιοκρατικής διοίκησης. Δε θα επεκταθώ περισσότερο. Σ΄ότι αφορά τα άτομα και τους μηχανισμούς που εντάσσω στους κοματικούς περίγυρους μη μου πείτε ότι δεν τα γνωρίζετε γιατί μέσα από αυτή την ιστοσελίδα έχουν γραφτεί αμέτρητες σειρές π.χ. για τον διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Υπουργού Άμυνας και τον περίγυρό του. Εγώ για να είμαι δίκαιος θα σας θυμίσω και αντίστοιχους προκατόχους του. Άρα λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι μην πυροβολείτε στα τυφλά. Η κατάντια των Ενόπλων Δυνάμεων έχει επάξιους εκπροσώπους μέσα στο οικοδόμημα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΔΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΦΡΑΓΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ). ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΦΑΝΗΚΕ Η ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Ε.Ε,ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

3:05 και οι άλλοι:
Τι λύσσα είναι αυτή να παραιτηθεί ο Φράγκος!;!;
Ε! Λοιπόν πάρε το απόφαση δεν παραιτείται κανένας.
Ούτε Φράγκος, ούτε Φραγκούλης
Εσύ όμως πρέπει να το κοιτάξεις…
Είναι ψύχωση!
Τι κακό είναι τούτο!!!
Ρε συ ο άνθρωπος έκαμε τις επιλογές του !
Τι του τσαμπουνας…
Σου είπε αυτός αν, πότε, και γιατί, να παραιτηθείς;
Αυτό τον τρόπο αγώνα βρήκες;
Για να ... λυθούν τα προβλήματα σου
Νομίζεις ότι αν φύγει δεν θα βρουν άλλο
Το μοναστήρι να είναι καλά
Εκτός αν τον αντικαταστήσεις εσύ!
Αν έχεις σειρά
Χαλίφης στη θέση του χαλίφη
Τότε αλλάζει
Τότε μαζί σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Όι ε.ε αξκοί κυρίως οι μεγαλόβαθμοι όντως δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα και δεν έχουν καθόλου προσωπικό χρόνο γιατί από την ευθυνοφοβία που τους διακατέχει έχουν καταντήσει όργανα υπηρεσίας. Έχουν κάνει το στρατό ένα γραφειοκρατικό δύσκαμπτο, ανούσιο, αηδιαστικό και νοσηρό σύστημα και δυστυχώς οι νέοι που ακολουθούν είναι χειρότεροι.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου, σίγουρα η άρχουσα τάξη μας είχε κατατάξει, μέχρι τώρα, μισθολογικά – κοινωνικά κάπου κοντά στους εκπαιδευτικούς.
Αυτή είναι η ιεράρχηση…
Μην περιμένετε τίποτε καλύτερο από την πλευρά της εξουσίας.
Αφήστε λοιπόν τους στρατηγούς ήσυχους…
Αν κάποιοι εε στρατηγοί διαβάζουν τις παρανοϊκές απαιτήσεις που έχουν συνάδελφοι εδώ μέσα από αυτούς, θα τρελαθούν.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να τα αφήσουμε στους στρατηγούς…
Εδώ θέλει συντονισμένο, οργανωμένο μέτωπο.
Τακτική, στρατηγική, συμμάχους, πολιτική σε βάθος χρόνου.
Αγώνα…
Όσο βλέπετε τα επαγγελματικά κλαδικά μας προβλήματα, ξεκομμένα από το συμφέροντα της κοινωνίας, θα βρίσκεστε πάντα μπροστά σε αδιέξοδο.
Φυσικά δε μπορούμε να λύσουμε εμείς τα προβλήματα όλων των ελλήνων εργαζομένων.
Μπορούμε όμως να τα εντάξουμε και τα δικά μας στο σύνολο των προβλημάτων ή να συμβαδίζουμε στις διεκδικήσεις με τους άλλους εργαζόμενους.
Σίγουρα δύσκολος δρόμος…
Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Για την κατάντια του οποίου έχει βοηθήσει τα μάλα η πλουτοκρατία
Αλλά είναι ο μόνος πατριωτικός, έντιμος, ευθύς, αξιόπιστος και ειλικρινής δρόμος.
Δε γίνεται να αγαπάμε την πατρίδα και να αδιαφορούμε για το λαό της.
Ή να κοιτάμε μόνο την πάρτη μας
Εδώ που φθάσαμε ή όλοι οι εργαζόμενοι θα σωθούν ή κανένας.
Με συντεχνιακά καραγκιοζιλίκια και οι προσωρινές «νίκες» θα σαρωθούν.
Εξ άλλου το θέμα της εκμηδένισης του βιοτικού μας επιπέδου δεν προσβάλει μόνο τους στρατιωτικούς, αφορά τα παιδιά μας, τους συμπολίτες μας, όλο το λαό.
Αλλιώς καταλήγουμε σε συντεχνιακή νοοτροπία, που ούτε εμάς σε τελική ανάλυση ωφελεί , ούτε τη χώρα.
Επιφέρει διάσπαση στο λαό στους εργαζόμενους.
Για δείτε ακόμη και εδώ μέσα, με τι μένος επιτίθενται συνάδελφοι σε απόστρατους γιατί δεν έλυσαν το …ασφαλιστικό το …μισθολογικό κλπ
Αστειότητες, κούνια που τους κούναγε.
Αν μπορούσαν οι φουκαράδες οι στρατηγοί να λύσουν τέτοια προβλήματα … δεν θα ήταν στρατηγοί.
Αντίθετα η διάσπαση συμφέρει μόνο τους εμπνευστές των μέτρων το ΔΝΤ τα λαμόγια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ)
Θέλω να υπενθυμίσω στο φίλο που προτείνει τα περί … κομισάριου σε κάθε μονάδα που θα προωθεί τα θέματα, θα εισηγείται κλπ ότι όπως γράφει ο Καισλερ (Ο κομισάριος και ο Γιόγκι) κομισάριους έχουμε πολλούς, το δύσκολο είναι να βρούμε ή να δημιουργήσουμε Γιόγκι.
Από τους τελευταίους έχουμε έλλειψη…