Από το 2005 καθυστέρησε η προμήθεια πυρομαχικών!
Η απόφαση επάρθη μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής
Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντή, αναφορικά με τις τιμές των πυρομαχικών αρμάτων Leopard, που πρόσφατα αποφασίσθηκε να αγορασθούν, από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ, ανακοινώνονται τα εξής:
« Η Τουρκία προμηθεύτηκε 15.000 βλήματα 120 mm, τύπου DM 63 το 2006, σε συμφωνία «πακέτο» με την προμήθεια 298 αρμάτων Leopard 2.
Η χώρα μας, από το 2005 καθυστέρησε στην προμήθεια πυρομαχικών για τα ίδιου τύπου άρματα μάχης, εξαιτίας του διαχωρισμού των δύο προμηθειών.
Το ΓΕΣ προέβη σε διεθνή έρευνα αγοράς για την ύπαρξη πιστοποιημένων και άμεσα διαθέσιμων πυρομαχικών και ως πλέον συμφέρουσα με τα κριτήρια αυτά εκτιμήθηκε η γερμανική προσφορά με ενδεικτική τιμή της κατασκευάστριας εταιρείας για 9.000 βλήματα κινητικής ενέργειας τα 6.084 ευρώ ανά βλήμα.
Στις 27-9-10, το ΚΥΣΕΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διατυπώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία. Ο λόγος επιλογής διακρατικής συμφωνίας είναι η κάλυψη της άμεσης επιχειρησιακής ανάγκης του ΓΕΣ, με πιστοποιημένα πυρομαχικά και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας με την αποφυγή της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης. Στη συνέχεια μάλιστα η τιμή για κάθε βλήμα κινητικής ενέργειας μειώθηκε από τον κατασκευαστή στα 5.295 ευρώ.
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για το τελικό κόστος της προμήθειας, έχει γίνει μόνο εκτίμηση του συνολικού κόστους για προϋπολογιστικούς λόγους και η προμήθεια διενεργείται με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για διαφάνεια και διασφάλιση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού. Σύμφωνα με το νόμο, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας (BWB), με στόχο την περαιτέρω μείωση της τελικής τιμής, όπως είναι η σαφής εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Άλλωστε, η διαδικασία του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την τελική τιμή της αρχικής ποσότητας που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες του ΓΕΣ.
Με τη διαδικασία αυτή, η Κυβέρνηση δρομολόγησε με τον πλέον διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο την επίλυση ενός σοβαρού και χρονίζοντος προβλήματος που σχετίζεται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου