Μπορεί ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να δήλωσε το Σάββατο πως δεν υπάρχουν σχέδια για μειώσεις μισθών όμως άλλα... λένε και η Credit Suisse!
Μπορεί ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να δήλωσε το Σάββατο πως δεν υπάρχουν σχέδια για μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα ή για αύξηση των φόρων για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011, ωστόσο, οι πηγές της Wall Street Journal… άλλα λένε και η Credit Suisse σε νέα έκθεσή της επισημαίνει πως η μοναδική λύση για τη χώρα μας είναι η μείωση των μισθών και μάλιστα κατά 8%-10%!
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην WSJ ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης (αν ήταν ο ίδιος με αυτόν του Dow Jones, δεν ξέρουμε ), αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντική πίεση από την Τρόικα για να υιοθετήσει περαιτέρω σκληρά μέτρα.
Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των τελευταίων εκτιμήσεων της Eurostat, το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει ότι η μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο.
Εν τω μεταξύ, όμως, με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 να αγγίζει το υψηλό του 15,4%, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωνε ότι αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα απαιτήσουν περαιτέρω μειώσεις δαπανών. Οπως δηλώνει, οι περαιτέρω αυτές μειώσεις θα αγγίξουν τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ για το 2011 ( κάτι το οποίο διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετά από το ανάλογο δημοσίευμα του Dow Jones Newswire, και κάτι που… περιέργως ξαναδιαβάζουμε σήμερα από την WSJ…).
Οπως τονίζει, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω περαιτέρω μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, ή μέσω υψηλότερων φόρων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα πιθανότατα να πει στους πιστωτές της πως το μάξιμουμ που μπορεί να «κάνει» για το 2011 είναι περαιτέρω μειώσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό να μετακυλισθεί το 2012.
«Βρισκόμαστε ήδη σε βαθιά ύφεση», τονίζει ο ελληνας αξιματούχος. Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν καταρρεύσει, μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, και η αγορά ακινήτων ζει τις χειρότερες μέρες στην ιστορία της. Εάν η πίεση από την Τρόικα πάει … πέρα από τις μειώσεις κόστους στο δημόσιο τομέα, τότε είναι που θα ανοίξει και το κουτί της Πανδώρας, όπως προσθέτει.
Τη μείωση μισθών, όμως, «προτείνει» στην Ελλάδα και η Credit Suisse σε νέα έκθεσή της με τίτλο «Peripheral Europe: not a systemic crisis»,τονίζοντας πως η λύση αυτή αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, και μάλιστα εκτιμά ότι αυτή η μείωση θα πρέπει να αγγίξει μέχρι και το 10%.
Οπως σημειώνει, απο πλευράς οικονομικών, η μοναδική λύση για την ευρωπαϊκή περιφέρέια είναι περισσότερος αποπληθωρισμός, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, οι μισθοί χρειάζεται να μειωθούν κατά 8-10% σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ετσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν 5% περισσότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τη Γερμανία, από ότι ήταν πριν μία δεκαετία ( με την προϋπόθεση πως ο μισθοί στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 2%).
Με λίγα λόγια, η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών. Ωστόσο τονίζεται πως υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ω προς το πόσο εφαρμόσιμο πολιτικά είναι ένα τέτοιο σκληρό μέτρο, δεδομένου ότι η ανεργία στη χώρα μας διαμορφώνεται ήδη στο 12%.
Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, χρηματιστηριακά σημαίνει, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, πως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις κυκλικές εγχώριες εταιρείες γενικότερα, όπως τράπεζες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές και ίσως και κάποιους λιγότερο κυκλικούς κλάδους. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε πίνακά του ο οίκος, από την Ελλάδα ο επενδυτές θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από το Τ.Τ, την ΑΤΕΒank, την Jumbo, την Alpha Bank, την Eurobank, την Πειραιώς, την Εθνική και τον Τιτάνα.
Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου