Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικό αέριο τώρα και στην Κρήτη

Η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε χρήση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Κρήτη για να θέσει τέλος στη χρήση του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για δύο σταθμούς παραγωγής ρεύματος στη Κρήτη δημοσιεύτηκε στις 8/12 στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ, και αφορά στην απ' ευθείας τροφοδοσία των μονάδων είτε με αεριοποιημένο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), είτε με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και δεν σχετίζεται με προηγούμενη προσπάθεια για τη δημιουργία τερματικού LNG στην Κρήτη. Η τελική επιλογή του τύπου του καυσίμου θα γίνει από τη ΔΕΗ ανάλογα με τις προσφορές και το επενδυτικό σχέδιο που θα δεχθεί.
Οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2011, ενώ αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ίσως δούμε τα πρώτα φορτία φυσικού αερίου στο νησί πριν το τέλος του 2013.
Οι μονάδες που μπορεί να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο είναι ο σταθμός στα Χανιά, ισχύος 345 MW και ο σταθμός στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, συνολικής ισχύος περίπου 200 MW. Και τα δύο εργοστάσια λειτουργούν με πετρέλαιο ντίζελ, μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο.
Οι συνολικές επενδύσεις για την κατασκευή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, την ανάπτυξη του τερματικού Σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς στη θέση Κορακιά - Παλαιοί Γαλήνοι προβλέπεται να φθάσουν τα €1,2 δισ. και είναι οι μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη. Στην περίπτωση, που θα χρησιμοποιηθεί συμπιεσμένο φυσικό αέριο, τότε, δεν απαιτείται η κατασκευή του Σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροφοδοσία με LNG θα πρέπει να γίνει με ειδικά πλοία ή πλατφόρμες που φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αφού δεν υπάρχει στο νησί σταθμός επαναεριοποίησης.
Η στροφή στο φυσικό αέριο γίνεται προκειμένου η ΔΕΗ να εξοικονομήσει από τη διαφορά τιμής ανάμεσα στο ντίζελ και το αέριο, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τις εκπομπές ρύπων. Η εισαγωγή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στη Κρήτη αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κρητικών που βλέπουν τα ρυπογόνα πετρελαϊκά εργοστάσια της ΔΕΗ να ενοχλούν όχι μόνο την υγεία αλλά και την ομορφιά των Χανίων και του Ηρακλείου. Ως γνωστό το φυσικό αέριο είναι το καθαρότερο συμβατικό καύσιμο και σίγουρα θα συμβάλλει τα μέγιστα στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του νησιού, μιας και παράγει 34% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx), ενώ εξαφανίζει στην πράξη το διοξείδιο του θείου (SO2). Ακόμη, εξαλείφεται ο κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας ή του εδάφους από διαρροές.
Η απόφαση που ελήφθη και το έργο αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε από το U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.), ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και δυτικά της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου-Κρήτης. Επίσης, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνέδριο που έγινε στην Ανάβυσσο (Κέντρο Υποθαλασσίων Ερευνών), ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως Γεν. Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, δήλωσε πως «στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει αναφέρουν μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών και 8 δις βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου».
 «Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις m3», σύμφωνα με τον Δρα Κονοφάγο. Όπως υποδεικνύει, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των «25» καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια. Ο δρ. Κονοφάγος, παρουσίασε στο συνέδριο στοιχεία σεισμικών καταγραφών υψηλής ευκρίνειας τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή που απεικονίζουν με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών συγκεντρώσεων φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη σε θαλάσσιο βάθος 1650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων. Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $30 δις.
Τέλος υπενθυμίζει πως το τελευταίο διάστημα, ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει αλλάξει ριζικά, αφού για πρώτη φορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α (Οικόπεδο 12). Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών και των εντοπισμένων ήδη γύρω από αυτά στόχων αναμένονται να είναι της τάξης των 2 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που αν όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά για τη χώρα μας, αυτό το αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα διέρχεται από τη χώρα μας.
Ηρακλής Καλογεράκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=D8AjF5Bcdf4
ξερεις εσυ γιατι στο αφιερωνω
αντε να εισαι παντα καλα
γερος και δυνατος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΕΡΡΕΣ