Ενα σενάριο γκράν γκινιόλ με μεγάλη όμως πιθανότητα να συμβεί εάν οι κύριοι της κυβέρνησης δέν καταλάβουν ότι τελείωσαν τα ψέμματα και δέν μπορούν πιά να λένε την πολιτική επιστράτευση "κινητοποίηση" γιατί φοβώνται τους συνδικαλιστές της Π.Ν.Ο. και της παρέας του Π.Α.Μ.Ε.
Στη χώρα των κυκλωμάτων, της παρέας και των μετριοτήτων έφτασε η ώρα μηδέν. Σε λιγότερους από τρείς μήνες θα αξιολογηθεί αν θα εισπράξουμε την τέταρτη δόση του δανείου που μας χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ. Κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση της αξιολόγησης θα είναι απορριπτική. Διότι δεν θα έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Εκτός κι αν έχουμε μέχρι τότε ξεπεράσει τους εαυτούς μας, τις έμμονες ιδέες μας και το παραδοσιακό μας αλληλοφάγωμα κι’ έχουμε δουλέψει με επιμονή και αυταπάρνηση ώστε να έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δανειστών και να έχουμε πραγματοποιήσει τια απαραίτητες για την οικονομική μας επιβίωση μεταρρυθμίσεις.
Επειδή όμως δεν πιστεύω πλέον σε θαύματα εκτιμώ πως είναι μάλλον αδύνατον να τα καταφέρουμε. Τι γίνεται τότε; Είχα από τον περασμένο Μάρτιο εξηγήσει πως για την χώρα θα ήταν λύση μιά έγκαιρη στάση πληρωμών. Εφ όσον δεν είχαμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα από τότε να προχωρήσουμε σε δραματικές περικοπές του δημόσιου τομέα και των εξόδων του κράτους μια αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεών μας θα μας οδηγούσε – κάτω από δραματικές συνθήκες σίγουρα – σε μια αναθεώρηση της οικονομικής μας πραγματικότητας και σε μια εξομάλυνση της δημοσιονομικής μας θέσης. Τα αρνητικά μιάς τέτοιας επιλογής δυστυχώς θα τα γευθούμε και τώρα. Αν αποτύχουμε στην αξιολόγηση επιτευγμάτων του Φεβρουαρίου/Μαρτίου.
Η μάλλον επερχόμενη διακοπή χρηματοδότησης θα οδηγήσει την χώρα να μείνει δίχως συνάλλαγμα και με ελάχιστη δυνατότητα εκπλήρωσης εσωτερικών της υποχρεώσεων. Το ίδιο θα συνέβαινε και με μια στάση πληρωμών τον περασμένο Μάρτιο. Η διαφορά είναι πως τότε Γερμανία και Γαλλία θα είχαν τεράστιο πρόβλημα κάλυψης των ανοιγμάτων των Τραπεζών τους σε ελληνικά ομόλογα (κάτι σαν την κρίση της Ιρλανδίας, με τα αντίστοιχα αμερικανικά στεγαστικά). Ενώ τώρα σε μεγάλο βαθμό οι Τράπεζές τους είχαν τον χρόνο να καλυφθούν με αγορές των σκουπιδιών του ενεργητικού τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έχουμε λοιπόν τώρα πολύ λιγότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια μας. Άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα να αδιαφορήσουν όλοι για μας.
Η συμπόρευση της αδύνατης οικονομίας μας με ένα πανίσχυρο νόμισμα ποτέ δεν προοιώνιζε προοπτικές ανάπτυξης. Ο συγχωρεμένος ο Μίλτον Φρήντμαν από πάντα το τόνιζε. Εκτός κι αν αγκαλιάζαμε έγκαιρα πολιτικές ανοιχτών αγορών και χαμηλής φορολογίας. Κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο με την καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας κατά του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού και κατά δοξασιών κατ αρχήν αντίθετων με αριστερά ευχολόγια. Το αδιέξοδο λοιπόν ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να έλθει. Κάποιοι από εμάς, αφελείς όπως αποδείχθηκε, ελπίζαμε πως τα μεγάλα κόμματα, κάτω από την πίεση της ανάγκης και αναγνωρίζοντας πως ο δανεισμός δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί εις το διηνεκές, θα άλλαζαν ρότα και θα αγκάλιαζαν πολιτικές που θα οδηγούσαν την χώρα σε ηρεμότερα λιμάνια. Μάταιες ελπίδες. Ο κυρίαρχος τρόμος του πολιτικού κόστους οδήγησε όλους να επιμένουν σε «φιλολαϊκές» δήθεν πολιτικές παροχών που θα κατέληγαν τελικά σε τραγικό συνολικό εθνικό κόστος.
Τώρα η φρίκη είναι σχεδόν δίπλα μας. Η χώρα δηλ να μείνει δίχως συνάλλαγμα αλλά και με ελάχιστους πόρους για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών. Διότι τα δάνεια που παίρνουμε δεν είναι μόνο για την ικανοποίηση των δανειστών μας. Αλλά και για την κάλυψη των τρεχουσών μας υποχρεώσεων. Μια και ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε. Δεν θα υπάρχουν λοιπόν προφανέστατα διαθέσιμοι πόροι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά και για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων, των σχολείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Επίσης, η έλλειψη συναλλάγματος θα οδηγήσει τις εισαγωγές σε πλήρη κατάρρευση. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν θα υπάρχει, με συνέπεια διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα σε επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες αλλά και δυσκολία λειτουργίας νοσοκομείων, επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων. Η διακοπή των εισαγωγών και η στενότητα πόρων, θα έχει συνέπειες και στο λιανικό εμπόριο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Φόροι θα είναι αδύνατον να πληρωθούν ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών με πολύ μεγάλη δυσκολία θα πραγματοποιούνται. Οι συνέπειες για το Τραπεζικό σύστημα θα είναι καταλυτικές. Η οικονομία και η κοινωνική συνοχή θα τιναχθούν από τα πράγματα στον αέρα.
Η χώρα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Για να είναι σε θέση να τυπώσει χρήμα και να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις. Όπως είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά το χρήμα θα είναι πληθωριστικό μια και το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί δραματικά. Με συνέπεια ελάχιστα πράγματα να μπορούν να αγορασθούν από μια αγορά με ανύπαρκτα εισαγόμενα προϊόντα που αποτελούν σήμερα την βάση της καταναλωτικής προτίμησης του κοινού. Εξ άλλου ελληνικά προϊόντα δεν υπάρχουν για βασικούς τομείς των καθημερινών αναγκών. Και οι αγρότες έχουν μεταβληθεί σε δημόσιους υπάλληλους και παράγουν πλέον ελάχιστα πράγματα για την καθημερινή ανάγκη του κοινωνικού συνόλου. Θα υπάρξει λοιπόν και σοβαρότατο πρόβλημα διατροφής. Πιθανότατα οι αρχές να αναγκασθούν να οργανώνουν λαϊκά συσσίτια. Εφ όσον αυτό θα είναι εφικτό.
Η δημόσια τάξη εκ των πραγμάτων θα καταλυθεί με συμμορίες αλλοδαπών και ημεδαπών να ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες ενώ οι εύποροι θα περιχαρακώνουν με προστατευτικά τείχη γειτονιές - νησίδες ασφάλειας. Όπου βέβαια και θα κυκλοφορεί λαθραίο συνάλλαγμα για την εξασφάλιση διαφορετικής ποιότητας προϊόντων.
Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως όλα αυτά δεν είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ρεαλιστικές πραγματικότητες ενός αδυσώπητου αύριο. Ας νοιώσουν το πρόβλημα. Κι ας προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές κι ασυμβίβαστες αλλαγές σήμερα, ξεπερνώντας κάθε αντίσταση, για να μην κλάψουμε όλοι αύριο.Α.Αδριανόπουλος/ksipnistere.blogspot.com
5 σχόλια:
ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥ:ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
Ο «συχωρεμένος ο Μίλτων Φρίντμαν» και η μονεταριστική κοινωνικά ανάλγητη θεωρία του προστάτης άγιος του Ανδρέα έχει αποτύχει παντού όπως και ο νεοφιλελευθερισμός.
Απόδειξη τα παγκοσμίως τεκταινόμενα.
Ο αεριτζής, ανεπάγγελτος, πρώην συνεταίρος του ΓΑΠ, με τον μανδύα του ουδέτερου αμερόληπτου κριτή, μας παρουσιάζει ένα εφιαλτικό σενάριο αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοσαν τα τρωκτικά που μας κυβερνούν και μας τρομοκρατεί για αποδοχή και νέων μέτρων πέραν των ορίων της φυσικής αντοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Για ποιους τοκογλύφους δουλεύει τώρα άραγε;
Ποια συμφέροντα υπηρετεί;
Αντρέα μου, φαντάζεσαι να συμβούν αυτά που με τόσο γλαφυρό τρόπο μας περιγράφεις και να πετύχουν εσένα ή την πολιτική σου παρέα-συμμορία (πράγμα όντως απίθανο) κάποιοι τρελαμένοι λούμπεν κάπου στον Πειραιά;
Και μόνο για αυτό θα άξιζε τον κόπο…
TI NA KANOYME
«Ο μεγάλος επαναστατικός σκοπός απολακτίζει τα χαμερπή εκείνα μέσα και τρόπους που στρέφουν ένα μέρος της εργατικής τάξης ενάντια στα άλλα ή που προσπαθούν να κάνουν τις μάζες ευτυχείς χωρίς την συμμετοχή τους ή που υποβιβάζουν την εμπιστοσύνη των μαζών στον ίδιο τον εαυτό τους και την οργάνωσή τους, αντικαθιστώντας την με την λατρεία των ¨ηγετών¨».(Βάλτερ Μπένγιαμιν, Για μια κριτική της βίας).
Η κοινωνία μας δεν είναι ένα αρμονικό «ενιαίο όλο», με κοινά συμφέροντα.
Σήμερα αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Το παραδέχονται όλοι: Άλλο ΣΕΒ άλλο στρατιωτικοί, άλλο τράπεζες άλλο μισθωτοί, εργάτες ή οφειλέτες των τραπεζών.
Υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και ταξική πάλη. Αντικειμενικά.
Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.
Μια μερίδα της κοινωνίας, η ελάχιστη μειοψηφία, εκμεταλλεύεται το σύνολο των εργαζομένων. Με πολλούς τρόπους. Τα κόμματα εξουσίας, είναι στην υπηρεσία τους, ο κρατικός μηχανισμός, τα ΜΜΕ.
Η αντίληψη τους περί πατρίδας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχει ο λαός.
Ουσιαστικά δεν έχουν πατρίδα. Χρησιμοποιούν τη πατρίδα. Έχουν μόνο συμφέροντα. Γι’ αυτό παράλληλα με τις εθνικές υποχωρήσεις βλέπουμε επιχειρηματικές συνεργασίες με τον …εχθρό.
Το ερώτημα λοιπόν για κάθε Έλληνα είναι ποιο είναι το καθήκον του; Τι πρέπει να κάνει;
Λύση ερήμην της λαϊκής πλειοψηφίας δεν υπάρχει. Είναι καρικατούρα λύσης.
Ότι προθέσεις και να έχουν οι πρωτεργάτες τέτοιων «λύσεων», στο τέλος τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά!
Άσε που τις περισσότερες φορές, όταν ο κοινοβουλευτισμός αποτυγχάνει, τα ίδια συμφέροντα, την χρησιμοποιούν.
Είναι η «έσχατη λύση», «το κράτος εκτάκτου ανάγκης» του συστήματος.
Ακόμη και η «δικτατορία του προλεταριάτου», κατάντησε σε δικτατορία ΕΠΙ του προλεταριάτου.
Η πορεία ωρίμανσης της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης είναι αργή και βασανιστική.
Και θα ήταν αφελές να περιμένουμε να επιταχυνθεί η διαμορφωθεί ανάλογα με τη θέληση μας. Ο ιστορικός χρόνος δεν συμπίπτει δυστυχώς με τον βιολογικό μας χρόνο. Δεν συμμερίζεται τη «βιασύνη» ή την «δυσφορία» μας.
Η ιστορία δεν υπάγεται σε απόλυτο ντετερμινισμό.
Ούτε όμως είναι υπόθεση αποκλειστικά, των «κοσμοϊστορικών προσώπων» (Έγελος).
Δε μπορεί λοιπόν να είμαστε δογματικοί.
Δεν ισχύουν μαγικές συνταγές .
Δε μπορούμε να προκαταλάβουμε το μέλλον, να «βιάσουμε» την εξέλιξη, να «μαντρώσουμε» την ιστορία .
Κατά την ταπεινή μου άποψη μπορούμε (έχουμε χρέος) σαν Έλληνες, σαν πολίτες, σαν εργαζόμενοι και σαν στρατιωτικοί, να έχουμε κοινωνική συνείδηση.
Ταξική αν θέλετε…
Να προσδιορίσουμε το κοινωνικό μας στίγμα, τη θέση μας, μέσα στην κοινωνία.
Που ανήκουμε, για ποιους δουλεύουμε τελικά;
Το λαό; Ή τους κάθε λογής επιβήτορες της εξουσίας;
Αν έχουμε ταξική συνείδηση θα έχουμε κριτήριο αξιολόγησης της πολιτικής πραγματικότητας στην ολότητα της.
Θα αντιληφθούμε την αναγκαιότητα συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης, την αξία της ενότητας των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης.
Θα εγκαταλείψουμε τις ιδεοληψίες για εθνοσωτήρες, μεσσίες, εθνάρχες, χαρισματικούς.
Θα αντιταχθούμε στην απάτη, την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά, την υποκρισία, την εθνική ευτέλεια, την οικογενειοκρατία, και τόσα άλλα που μας προσβάλλουν σαν έλλογα όντα.
Πως; Χρησιμοποιώντας κάθε δημοκρατικό μέσο που μας διατίθεται αρχικά!
Εξαντλώντας τα όρια του συστήματος.
Όπου και όσο μπορούμε.
Πάντα μαζί με το λαό, από τον οποίο προερχόμαστε, στον οποίο ανήκουμε και από τον οποίο αντλούμε δύναμη. Με τις όποιες αδυναμίες του.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Η υποταγή, η ατομική λύση, η μοναχική πορεία, η τυφλή συντεχνιακή δράση, που έντεχνα μας υποδεικνύουν, εξυπηρετούν αποδεδειγμένα το σύστημα.
Και αν η άρχουσα τάξη που βρίσκεται πίσω από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους, επιλέξει (ή αναγκαστεί) να αφήσει τα κοινοβουλευτικά προσχήματα, κάτι που έχει κάμει στο παρελθόν, (και σήμερα ακόμη κινείται στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας) ή αν η λαϊκή πλειοψηφία θελήσει να τους ανατρέψει, τότε βλέπουμε. Δικό τους το ρίσκο.
O πρώην νεοφιλελεύθερος βουλευτής επικρατείας του Jeffrey, συμμετέχει όπως μπορεί, στην κυβερνητική νεοπασοκική τρομοκρατία, για να περάσουν τα 'μέτρα' του μέγα στοχαστή, φίλο του δολλαρίου και εχθρού της Ελλάδας-Ευρώπης-Ευρώ, Jeffrey Papandrew.
'We need a New World Order'
Νεοταξικά καθάρματα, καλά κάνει η Mερκελ και σας κοπανάει.
Την πληρώνουμε και εμείς βέβαια που σας ακούμε ακόμα.
Απορώ τί σκατά τρομοκρατικές και επαναστατικές οργανώσεις έχουμε.Για να χτυπούν μόνο τα αστυνομικά κτίρια και τους αστυνομικούς? Αυτή είναι η ιδεολογία τους και η επανάστασή τους...?
δηλαδη αν δεν πληρωσουμε σε αυτους που χρωσταμε τι θα γινει? θα πεινασουν οι δανειστες μας? γιατι πρεπει ενας λαος να δεινοπαθει για τα λαθη πολιτικων που καταχρεωσαν την χωρα,και αυτοι που κλεψαν, αυτοι η ιδιοι θα μας βγαλουν απο την κριση?γυρισε ο μανολιος και εβαλε το βρακι του αλλιως.ξυπνηστε!!!!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου