Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Διαψεύδει ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου τις φήμες περί διάλυσης της Εθνικής Φρουράς.

Λευκωσία: Δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την αμυντική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας
ενώ κάλεσε το στράτευμα να κωφεύσει στα σχόλια που ακούγονται για δήθεν διάλυσή της. Ο υπουργός μιλούσε κατά την τελετή παράδοσης στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσης και διπλοκάμπινων οχημάτων, στο στρατόπεδο "Χρήστου Σαμάρα" στη Λευκωσία.
Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν στην ΕΦ 125 διπλοκάμπινα Mitsubishi L200 και τα πρώτα 20 από σύνολο 309 στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσεως τύπου ΜΑΝ Ν38 της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, η τμηματική παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.
Το κόστος αγοράς για τα διπλοκάμπινα οχήματα ανήλθε στο ένα εκατομμύριο 687 χιλιάδες και το κόστος αγοράς για τα στρατιωτικών προδιαγραφών οχήματα γενικής χρήσεως ανήλθε στα 38 εκατομμύρια ευρώ.
«Αυτή η Κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει ότι είναι Κυβέρνηση των έργων» είπε ο κ. Παπακώστας και ανέφερε ότι πολύ σύντομα η ΕΦ θα εξοπλιστεί με νέα άρματα μάχης T80 καθώς και με σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, με την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε βαρύτητα στην υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τομέα της Άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ.
Στην πορεία, είπε, προέκυψαν διάφορες δυσκολίες, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, κάτι που ανάγκασε την αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας. «Αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι κάναμε εκπτώσεις στον τομέα της αμυντικής μας πολιτικής» είπε ο υπουργός Άμυνας.
Συμπλήρωσε ότι φέτος, η ΕΦ θα παραλάβει νέο κύριο εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου θα εντάσσεται σταδιακά στη Δύναμη, ξεκινώντας από σήμερα.
«Πραγματικά μας προκαλεί μεγάλη λύπη, έκπληξη, αλλά και ερωτηματικά για τα κίνητρα, όταν ακούμε σχόλια ότι επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης ‘η Εθνική Φρουρά διαλύεται’» είπε ο κ. Παπακώστας. Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και κάλεσε το στράτευμα να κωφεύσει σε αυτές τις σειρήνες που ακούγονται «λόγω άλλων σκοπιμοτήτων» όπως είπε.
Σχετικά με την παράδοση των στρατιωτικών και διπλοκάμπινων οχημάτων, είπε ότι αυτή υλοποιείται στα πλαίσια δύο συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, της εταιρείας ‘Fairway Motor Enterprise Ltd’ και της ΕΛΒΟ στις 4 Ιανουαρίου 2010 και 13 Νοεμβρίου 2009 αντίστοιχα.
Οι συμβάσεις προβλέπουν την προμήθεια 434 συνολικά οχημάτων διαφόρων τύπων.
Με την ένταξη των νέων οχημάτων, είπε, ανανεώνεται και αναβαθμίζεται ο στόλος της Εθνικής Φρουράς με αξιόπιστα οχήματα γενικής χρήσεως, αυξάνοντας έτσι τη μεταφορική και μαχητική της ικανότητα.
Ο κ. Παπακώστας υπενθύμισε τέλος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οχημάτων στρατιωτικών προδιαγραφών έχει στο παρελθόν ακυρωθεί δύο φορές, με αποτέλεσμα η ΕΦ να έχει στο δυναμικό της πεπαλαιωμένα οχήματα.

http://www.philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: