Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Χακί» φιλέτα, αξίας 30 δισ. ευρώ, στα αζήτητα

Αναξιοποίητα παραμένουν εκατοντάδες ανενεργά στρατόπεδα. Πολλά, λόγω της οικιστικής επέκτασης των πόλεων, βρίσκονται πλέον εντός του αστικού ιστού, γεγονός που έχει αυξήσει πολύ και την αξία τους...
Ευκαιρία για "μάσες" από επιτήδειους;
Δείτε αναλυτικό πίνακα

Η «χακί» ακίνητη περιουσία ανεκτίμητης αξίας -σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς ξεπερνά κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ- παραμένει επί μία δεκαετία αναξιοποίητη. Υπόγεια ρεύματα στο υπουργείο Αμυνας επιχειρούν και σήμερα, με διάφορα τερτίπια, να μπλοκάρουν την ένταξη 90 στρατοπέδων «φιλέτων» στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Τα «χακί φιλέτα»-στρατόπεδα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, φτάνοντας έως και τα 850, εάν η ηγεσία του Πενταγώνου προχωρούσε στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε εγκριθεί το 2002, προβλέποντας τη σύμπτυξη του Στρατού Ξηράς, την κατάργηση εκατοντάδων στρατοπέδων στην ενδοχώρα που υπολειτουργούν, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων εκτός ιστού πόλεων και την απελευθέρωση 380 στρατοπέδων που σήμερα είναι ανενεργά, καθώς και άλλων 465 στρατοπέδων που είναι ενεργά και βρίσκονται μέσα στις πόλεις.
«Χακί» φιλέτα, αξίας 30 δισ. ευρώ, στα αζήτητα

Δυστυχώς το στρατιωτικό κατεστημένο εδώ και περίπου τριάντα χρόνια (1983) αντιδρά σε κάθε ιδέα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη και σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται «στην εντατική», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, οι στρατιωτικοί με την υποστήριξη πολιτικών παραγόντων του υπουργείου Αμυνας επιχειρούν αθόρυβα να δημιουργήσουν «κίνημα» βουλευτών και δημάρχων, ώστε οι όποιες παραχωρήσεις να γίνουν στους ΟΤΑ και όχι στο υπουργείο Οικονομικών!

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και ο νόμος Βενιζέλου περί «Ιεραρχίας και Προαγωγών», καθώς σύμφωνα με το άρθρο 84 δίνεται πλέον η δυνατότητα στο υπουργείο Αμυνας να παραχωρεί δωρεάν στους ΟΤΑ το 100% μιας στρατιωτικής έκτασης και όχι το 50% όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία, που ξεκινάει το 1983. Από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε διαπιστωθεί ότι η ισχύουσα κατάτμηση της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας, του μεγάλου αριθμού διάσπαρτων στρατοπέδων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με χωριστές λειτουργίες το καθένα, αποτελεί κληρονομιά ξεπερασμένων επιχειρησιακών δεδομένων.

Εγκλωβισμός
Κατά την εποχή της αρχικής εγκατάστασης των στρατοπέδων οι οικιστικές συγκεντρώσεις της χώρας ήταν σαφώς μικρότερου μεγέθους, με όρια αστικού χώρου πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα σημερινά. Οι πόλεις εξαπλώθηκαν, με άμεση συνέπεια τον εγκλωβισμό των στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό.

Γεγονός που σήμερα αποτελεί και την απαρχή καινούργιων ευκαιριών αξιοποίησής τους, καθότι οι εκτάσεις των στρατοπέδων αύξησαν κατακόρυφα την οικονομική τους αξία, όντας τμήματα πλέον του πολεοδομημένου αστικού ιστού.

Ταυτόχρονα, οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα την τελευταία δεκαπενταετία επέβαλαν την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, πλην της Ελλάδας!

Το 1983, με τη σύσταση της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) με τον Ν. 1337/83, ξεκίνησε προσπάθεια για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις αστικές περιοχές, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού λόγω έλλειψης πόρων δεν ήταν δυνατή η κατασκευή νέων στρατοπέδων για τη μετεγκατάσταση των προς απομάκρυνση μονάδων.

Στο πλαίσιο της ΕΠΑ παραχωρήθηκαν δωρεάν στους δήμους 2.700 στρέμματα από τα υπάρχοντα στρατόπεδα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν ένα μέρος αυτών που παραχωρήθηκαν είχε εκποιηθεί, θα είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την κατασκευή νέων σύγχρονων στρατοπέδων.

Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια, με τον Ν. 2745/99 δημιουργείται η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), ως προσωρινή υπηρεσία του ΥΕΘΑ, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σκοπός του ΥΑΜΣ ήταν ο σχεδιασμός, η προώθηση, η υλοποίηση και η διαχείριση του εθνικού προγράμματος στρατηγικής αναδιάρθρωσης των στρατοπέδων.

Το σύνολο των στρατοπέδων που προβλέπονταν να αποδεσμευτούν συνολικά σε ολόκληρη την επικράτεια ανερχόταν σε ογδόντα τέσσερα (84), συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων.

Δυσκίνητες διαδικασίες
Ούτε αυτή η προσπάθεια προχώρησε και η αποδέσμευση των στρατοπέδων κυριολεκτικά βάλτωσε. Οι διαδικασίες αξιοποίησης που ακολουθήθηκαν ήταν δυσκίνητες, χρονοβόρες και για τον λόγο αυτό αναποτελεσματικές.

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένου συμβούλου (με τη συμμετοχή μεγάλης Τράπεζας) για την καταγραφή και την αξιολόγηση της στρατιωτικής ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο σύμβουλος θα υποβάλει και προτάσεις για μορφές αξιοποίησης ακινήτων που δεν καλύπτουν στρατιωτικές χρήσεις ή δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε ΟΤΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

ΓΕΑ
Περιουσία σε ακίνητα πάνω από 55 εκατ. ευρώ

Για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας (δημιουργία αεροδρομίων, εγκαταστάσεων, οδών προσπέλασης) έχουν γίνει απαλλοτριώσεις εκτάσεων, τη χρήση των οποίων έχει η ΠΑ και την κυριότητα το Ελληνικό Δημόσιο-υπουργείο Οικονομικών, μέσω των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών. Τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΠΑ, δηλαδή το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) και το Ταμείο Αεροπορικής Αμύνης (ΤΑΑ), έχουν περιουσία που αναλύεται ως εξής:

* Το ΤΑΑ διαθέτει 76 ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίρια, εγκαταστάσεις ΠΑ), αντικειμενικής αξίας 7.903.721 € (μη υπολογιζόμενων των χώρων των εγκαταστάσεων της ΠΑ).
* Το ΜΤΑ διαθέτει 62 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 49.488.032,84 €. Οι εμπορικές αξίες των ανωτέρω είναι προφανές ότι εξαρτώνται από τις τάσεις της αγοράς.

ΕΑΣ
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ διαθέτουν 13 ακίνητα, η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί.

ΓΕΕΘΑ
Κτίρια του Πολεμικού Μουσείου

Τα ακίνητα αρμοδιότητας ΓΕΕΘΑ είναι αυτά του Πολεμικού Μουσείου. Πρόκειται για:

* Διαμέρισμα 1ου ορόφου, 75 τ.μ., επί των οδών Υμηττού 151-153 και Αρρύβου, στο Παγκράτι Αθηνών, κατά ψιλή κυριότητα. Η αντικειμενική αξία ανέρχεται σε 69.954.00 ευρώ.
* Διώροφο κτίριο, 135 τ.μ., επί της οδού Καλλέργη 9, στον Κολωνό Αθηνών. Η αντικειμενική αξία ανέρχεται σε 226.600,00 ευρώ.
* Κτίριο που αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο, επί των οδών Β. Σοφίας και Ριζάρη, στην Αθήνα, επί οικοπέδου 5.955 τ.μ.

Στο δημόσιο η κυριότητα των κτιρίων του ΓΕΝ
Στην κατοχή του ΓΕΣ 194 κενά στρατόπεδα

Το ΓΕΣ έχει 1.481 ακίνητα, εκ των οποίων τα 194 είναι κενά στρατόπεδα. Τα χρησιμοποιούμενα για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών ανέρχονται σε 1.287. Η παρακολούθηση της ακίνητης περιουσίας του Στρατού Ξηράς γίνεται από το ΤΕΘΑ. Το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ποικίλλει. Μέρος αυτών αποτελούν ιδιοκτησία ΤΕΘΑ (αγορά - απαλλοτρίωση ), άλλα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), άλλα είναι δημοτικές ή ιδιωτικές εκτάσεις και άλλα κατέχονται και χρησιμοποιούνται χωρίς επίσημη διακατοχική πράξη. Τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς χαρακτηρίζονται ως Στρατόπεδα, Φυλάκια, ΣΟΑ, Λέσχες, ΚΑΑΥ, Στρατιωτικά Πρατήρια, Αποθήκες, Στρατιωτικά Μουσεία και Στρατολογικά Γραφεία. Η αξία των ακινήτων αυτών δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί συνολικά, καθόσον ο προσδιορισμός γίνεται κατά περίπτωση (όταν απαιτηθεί) από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε) και την Κατά Νόμο Εκτιμητική Επιτροπή.

ΓΕΝ
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει στην κατοχή του ακίνητη προς διαχείριση περιουσία. H κυριότητα των ακινήτων για κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (υπ. Οικονομικών ή υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και έχει παραχωρηθεί στο Π.Ν. το δικαίωμα χρήσης αυτών. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) και το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), τα οποία είναι ανεξάρτητες Υπηρεσίες του Π.Ν. καθώς και η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η οποία είναι εποπτευόμενος από το Π.Ν. οργανισμός, διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

* Το ΜΤΝ έχει στην κατοχή του εννέα (9) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 51.212.271,49 ευρώ.
* Το ΤΕΣ έχει στην κατοχή του εκατόν είκοσι (120) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 42.000.000,00 ευρώ.
* Η ΕΑΑΝ έχει στην κατοχή της τρία (3) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στα 243.474,00 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην εμπορική αξία των ακινήτων του ΠΝ δεν έχει προσδιοριστεί.
ΕΘΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακονίζονται τα μαχαίρια για το μεγάλο φαγοπότι. Ο σεφ (έχει και τον κατάλληλο ευτραφή σωματότυπο και προφίλ) προθερμαίνει τους φούρνους και ο μαιτρ Δήμος κάνει την κονσομασιόν. Όλα έτοιμα, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ με άλλοθι τη δήθεν αξιοποίηση.
Κι εσύ Λοχία και Υπολοχαγέ δούλευε 100 ώρες τη βδομάδα για 1000 -1200 ευρώ το μήνα. Ευτυχώς που οι κινέζοι εργάτες στις φάμπρικες της Κίνας έχουν λίγο χαμηλότερο κόστος εργατοώρας! Έτσι για να παρηγοριέστε πως υπάρχουν και χειρότερα!!!

Ανώνυμος είπε...

απο αυτά που ειναι στον πίνακα στα περισσότερα εδρεύουν ενεργές Μονάδες...θα τις κλείσουμε;;;στο ξεπούλημα καλά τα καταφέρνουν στο να βρούν κανένα κλέφτη ειναι ανάξιοι............να δοθούν όλα στους δήμους να "αξιοποιηθούν" από τα λαμόγια για να επιβιώνουν...