Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

Η μεγαλύτερη αδικία προς τους αποστράτους του ΣΞ μετά τις μειώσεις των συντάξεων !

Αρ. Πρωτ. : 171/2011

Πειραιάς   10 Απριλίου 2011


 Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ που πραγματοποιήθηκε στις 8/4/2011, συζητήθηκε διεξοδικά το μείζον θέμα της μείωσης του μερίσματος των μετόχων του ΜΤΣ. Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ακόμη δυσβάστακτη μείωση του εισοδήματος των συνάδελφων που προστίθεται στις καθυστερήσεις παροχής του ΒΕΑ και στο αβέβαιο αύριο του ΜΤΣ, όπως και των αποδοχών τους. Η όλη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του ΣΞ χαρακτηρίσθηκε μάλιστα από το ΔΣ σαν η μεγαλύτερη μεταξύ αποστράτων αδικία, μετά τις μειώσεις συντάξεων.
Ειδικότερα στις 7/4/2011 καταβλήθηκε στους μερισματούχους  ΜΤΣ το μέρισμα Β’ τριμήνου 2011 μειωμένο σύμφωνα με την Φ.951.1/1/682193/Σ. 61/, 5 Ιαν 2011 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά 25% αναδρομικά από 1/1/2011 ήτοι συνολική  μείωση  Β’ τριμήνου 50%.
Η πραγματική όμως μείωση του μερίσματος, για όσους μερισματούχους  έχουν κράτηση για αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ν.2913/01 είναι πολύ μεγαλύτερη του  50% για το Β’ τρίμηνο 2011, όπως πολύ μεγαλύτερη του 25% θα είναι και για τα άλλα τρίμηνα,  δεδομένου ότι, η  κράτηση αυτή υπολογίζεται στο Βασικό  Μισθό και Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας του μισθολογικού βαθμού αποστρατείας και κατά συνέπεια δεν μειώνεται αναλογικά 25% (όπως οι λοιπές κρατήσεις του μερίσματος) αλλά παραμένει σταθερή όσο θα παραμένει σταθερός ο βασικός μισθός.
Σύμφωνα με τα παραπάνω  για όλους τους μερισματούχους που έχουν προβεί στην αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ν.2913/01, αλλάζουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα απόσβεσης του καταβληθέντος ποσού για την αναγνώριση προϋπηρεσίας. Τώρα πλέον τίθεται θέμα επανεξέτασης της απόφασης τους, βάση του μειωμένου μερίσματος, της αφερεγγυότητας της Πολιτείας αλλά και την άρνηση της, μέχρι τώρα, να διασφαλίσει τη εξυγίανση και βιωσιμότητα του Μ.Τ.Σ. , το οποίο η ίδια οδήγησε στη σημερινή κατάντια! Φυσικά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εξαγορά (άπαξ ή με δόσεις) για αναγνώριση μεγαλυτέρου μισθολογικού βαθμού και κατ επέκταση  μερίσματος, είχε θετικό αντίκτυπο και στο ΕΚΟΕΜΣ, όπου εκεί το μερίδιο-μέρισμα έμεινε αμετάβλητο τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ότι, το ΜΤΣ οδηγήθηκε σ’ αυτή την κατάσταση από τους εκάστοτε ΥΕΘΑ και τις διορισμένες από αυτούς διοικήσεις του Μ.Τ.Σ, με στόχο την  υλοποίηση της πολιτικής τους .
Κατόπιν αυτών η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ:
α.       Θα ζητήσει άμεσα με επιστολή της από το πρόεδρο του Μ.Τ.Σ, την χορήγηση του υπ’ αριθ. 19/3/16-12-2010 Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), προκειμένου να εξετάσει  το σύννομο της Φ.951.1/1/682193/Σ. 61/, 5 Ιαν 2011 Απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ληφθεί υπόψη το γεγονός πως για τέτοιου είδους αποφάσεις απαιτείται Κ.Υ.Α. και πλήρης αιτιολόγηση.
β.       Ενημερώνει όλους του μερισματούχους που έχουν προβεί στην αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ν.2913/01, ότι εξετάζει με τους συνεργάτες-νομικούς της συμβούλους, τη δυνατότητα άσκησης προσφυγών προς τα Μετοχικά Ταμεία, καθόσον υπάρχει αλλαγή καθεστώτος υποχρεώσεων, εις βάρος των μερισματούχων.
γ. Αποφάσισε να θέσει το ζήτημα ΜΤΣ σε πρώτη προτεραιότητα στο σχέδιο πρακτικών δράσεων που εκπονείται από κοινού με τους λοιπούς φορείς, εκπροσώπους των μερισματούχων και μετόχων των ΕΔ & ΣΑ.

Σαρτζετάκης Εμμανουήλ

Αξιωματικός ΠΝ ε.α.
Πρόεδρος ΔΣ
ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

3 σχόλια:

Hercules είπε...

Ειλικρίνά, με κάθε καλή πρόθεση προς αυτούς τους συναδέλφους που πρωτοστατούν, ψάχνουν & επιζητούν την προάσπιση των συμφερόντων μας, θέλω να πω ότι γι'άλλη μια φορά βρισκόμαστε πίσω απ'τις εξελίξεις.
Κατ'αρχήν γιατί ήμαστε διεσπασμένοι σε πολλές φατρίες. Ανεξάρτητη Αρχή, Σύλλογοι, Σύνδεσμοι Τάξεων, Λέσχες, κλπ, κλπ.. Εκτός αυτών, ήμαστε διεσπασμένοι σε απόστρατους που θεωρούν τους εαυτούς τους κάτι παραπάνω απ'το "Στρατηγέ" που είχαν συνηθίσει να τους αποκαλούν όσο ήταν εε & αυτούς που έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η προσφώνηση είναι απλά τιμητική...
Κατά δεύτερον, για παράδειγμα, αυτή η διαπίστωση της 10ης Απρ σχετικά με την αδικία που γίνεται στους εα Αξκούς, η σύνταξη επιστολών διαμαρτυρίας & η προβολή του θέματος, ανήκουν ως μέσο πιέσεως & θα είχαν κάποιο αρχικό αποτέλεσμα στο Εθνικό σκηνικό προ του Οκτ του 2009.
Σήμερα, όταν για παράδειγμα ανακαλύπτουμε στις 10 Απρ αυτή την αδικία που γίνεται, οι αρμόδιοι & υπέυθυνοι έχουν ήδη προχωρήσει στα επόμενα μέτρα, σε επόμενες άδικες ρυθμίσεις & η κατηφόρα δεν έχει τέλος.
Αν μη τι άλλο, εκτός των επιστολών & διαμαρτυριών, θα έπρεπε άνευ ετέρας να κατατίθεται αγτωγή & προσφυγή ΑΜΕΣΑ στη Δικαιοσύνη, την εγχώρια & την όποια άλλη υφίσταται!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ HERCULES ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΠΕΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΑ. Υ.Γ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ [ΠΟΙΝΙΚΑ Κ ΑΣΤΙΚΑ] ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΟΡΑΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ? ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΝΟ Σ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ .

Ανώνυμος είπε...

Όταν είναι άδειο το παντελόνι εν ενεργεία, είναι δυνατόν να γεμίσει στην αποστρατεία....?