Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αποκλείει η κυβέρνηση την ΑΟΖ µε την Τουρκία

Δ. Δρούτσας: Αρκεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας!!!

Η κυβέρνηση ούτε συζητά ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ µε την Τουρκία, ξεκαθάρισε χθες για πρώτη φορά δηµοσίως ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, υπογραµµίζοντας ότι µιατέτοια κίνηση δεν θα προσέφερε κανένα επιπλέον όφελος ως προς το δικαίωµα εκµετάλλευσης φυσικού πλούτου, ενώ επιτέθηκε στην αξιωµατική αντιπολίτευση που πρωτοστατεί στο να εµφανίσει το θέµα ως πανάκεια.

«Οταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι διερευνητικές επαφές µε την Τουρκία, η ΑΟΖ δεν ήταν της µόδας. Γιατί ξαφνικά έγινε τηςµόδας; Ούτε υποτιµώ, ούτε υποβαθµίζω την έννοιά της, αλλάη οριοθέτηση ΑΟΖ δεν έχει καµία σχέση µε την εκµετάλλευση του ορυκτού πλούτου», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών µιλώντας σε µικρή οµάδα δηµοσιογράφων. Κατέστησε σαφές ότι στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας δεν συζητείται η ΑΟΖ «όχι επειδή φοβόµαστε», όπως είπε, «αλλά γιατί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αρκεί για την εκµετάλλευση του φυσικού πλούτου. Στην περιοχή της Μεσογείου το εύρος της ΑΟΖ δεν µπορεί να ξεπερνά τα όρια της υφαλοκρηπίδας, άρα δεν έχουµε να κερδίσουµε κάτι παραπάνω από µια τέτοια οριοθέτηση».

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, καθώς η Τουρκία αντιτίθεται στον καθορισµό ΑΟΖ, «το να επιβαρύνεις τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών και µε αυτό το θέµα δεν εξυπηρετεί τον στόχο που είναι από πλευράς µας η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Ο ∆. ∆ρούτσας επανέλαβε ότι ανάλογη οριοθέτηση µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία θα γίνει «την κατάλληλη στιγµή», ενώ εµµέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως πρώτα θα πρέπει να καταλήξει κάπου ο διάλογος µε την Τουρκία. Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι βασικός λόγος για τον οποίο η Αγκυρα επιθυµεί χωριστή διαπραγµάτευση για το Καστελλόριζο είναι γιατί σε µια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι συνεχής η γραµµή ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα διακόπτεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία θαφτάνει µέχρι την αιγυπτιακή γραµµή. ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι σύντοµα θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών Ελλάδας και Αιγύπτου για να ξαναπιαστεί το νήµα των επαφών για την οριοθέτηση ΑΟΖ µεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν αρχίσειαπό την κυβέρνηση της Ν.∆. Επιτέθηκε, ωστόσο, στην αξιωµατική αντιπολίτευση και σε όσους «πρωτοστατούν στο να κάνουν µόδα την ΑΟΖ». «Αν το θέµα της οριοθέτησης ΑΟΖ είναι τόσο µεγάλης εθνικής σηµασίας, γιατί δεντο έκαναν όταν είχαν τη δυνατότητα;», αναρωτήθηκε και σηµείωσε πως όσοι εµφανίζουν την ΑΟΖ ως πανάκεια «βλάπτουν τη συζήτηση».

Η κυβέρνηση, όπως κατέστη σαφές από τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, θέτει ως χρονοδιάγραµµα για την επίτευξη προόδου στις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο το διάστηµα µετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία.«Θέλουµε να δώσουµε στη διαδικασία τη δυνατότητα να έχει αποτελέσµατα. ∆εν υπάρχει κάποια δέσµευση Ερντογάν, εµείς το θέτουµε ως χρονοδιάγραµµα. Ο ίδιος έχει µια ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να προχωρήσει και τότε θα διαπιστώσουµε την αξιοπιστία των συνοµιλητών µας».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4629452

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΔΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ

Ανώνυμος είπε...

οτι και ο παραπάνω Ανώνυμος δηλαδή..
ΠΡΟΔΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΑΔΑΕΙΣ - ΑΝΙΚΑΝΟΙ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.