Πανίκος Ελευθερίου: «Εάλω η Κύπρος»
Κι όμως ο πατριωτικός χώρος δεν παύει να παράγει καλές δουλειές. Ο λόγος αυτή τη φορά για το φουτουριστικό μυθιστόρημα «Εάλω η Κύπρος» του Πανίκου Ελευθερίου, όπου με γλαφυρότητα περιγράφεται η κατάσταση στην Κύπρο, μετά την αποδοχή ενός σχεδίου, ανάλογου με το εθνοκτόνο σχέδιο Ανάν, που οδηγεί το νησί και τον Ελληνισμό σε νέα δεινά. Άλλη μια προειδοποίηση λοιπόν, για το πού οδηγεί η ανθελληνική πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια.
συνέντευξη στον Νίκο Θεοδώρου
Κύριε Ελευθερίου, ας αρχίσουμε από τον τίτλο του βιβλίου σας: Γιατί... "Εάλω η Κύπρος;"
Αγαπητέ κ. Θεοδώρου, η αλήθεια είναι ότι δεν αναζητούσα ένα καλό τίτλο ο οποίος θα τραβούσε το μάτι, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Χωρίς υπερβολή, μου φαίνεται ότι ο τίτλος ήταν "φυτρωμένος" στο μυαλό μου πολύ πριν από τη στιγμή που αποφάσισα να γράψω το βιβλίο. Θα έλεγα ότι από πολύ νεαρή ηλικία, όταν με ανησυχία παρακολουθούσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατάλαβα ότι με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην σύγχρονη άλωση της Κύπρου. Μετά δηλαδή από την άλωση της Κύπρου του 1571 και μετέπειτα λόγω της Κερκόπορτας που αφέθηκε ανοικτή στην Τουρκία στην δεύτερη άλωση του 1974, οδηγούμαστε στη "σύγχρονη άλωση" και τελειωτική θα έλεγα, γιατί κατά την άποψή μου, θα σημαίνει την οριστική εκδίωξη των Ελλήνων από την Κύπρο. Για να απαντήσω επακριβώς στο ερώτημα, πράγματι ο τίτλος εξόφθαλμα παραπέμπει στο περιεχόμενο και στις ανησυχίες μου. Όπως θα καταλάβει ο οποιοσδήποτε διαβάσει αυτό το βιβλίο, είμαι πεπεισμένος ότι αν "λυθεί" το Κυπριακό, σε εισαγωγικά λυθεί, γιατί δεν είναι λύση αυτή που συζητείται, με βάση το γνωστό σχέδιο Ανάν, αφού αυτό βρίσκεται στο τραπέζι, άσχετα αν έντεχνα και μετά από αγγλικές παραινέσεις η λύση βαπτίστηκε... "λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους", το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι άλλο από την Άλωση της Κύπρου. Γι' αυτό λοιπόν... "Εάλω η Κύπρος".
Η ιδέα δηλαδή για την συγγραφή του βιβλίου πάει πολύ πίσω;
Όχι ακριβώς! Θα έλεγα ότι με έσπρωξαν οι εξελίξεις που ακολούθησαν την κατάθεση του σχεδίου Ανάν, ενώ η απόφαση πάρθηκε όταν συνειδητοποίησα ότι η ελληνική ηγεσία δεν σεβάστηκε την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα του 2004, το οποίο κακώς έγινε.
Τι ακριβώς εννοείτε;
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, όλοι μιλούν για την επιδιαιτησία που έγινε μετά από συνομιλίες πάνω σε μια εντελώς λανθασμένη βάση και σε διπλό δημοψήφισμα που έγινε στις δύο κοινότητες, σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα, ενώ δεν είναι. Εννοώ ότι οι συνομιλίες γίνονταν και σημειώστε ότι συνεχίζουν να γίνονται, για να εξευρεθούν τρόποι για να νομιμοποιηθεί η κατοχή μέσω μιας απαράδεκτης λύσης, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι για την άρση της κατοχής και την τιμωρία των ενόχων, της Τουρκίας δηλαδή. Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα, το εκπληκτικό είναι ότι ψήφισαν οι παράνομοι έποικοι, το προϊόν του εγκλήματος της Τουρκίας για το μέλλον της Κύπρου, για το μέλλον των παιδιών μας και οι ηγέτες μας, δέχθηκαν αυτό το γεγονός αδιαμαρτύρητα. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να αποχωρήσει ο τότε πρόεδρος από τις συνομιλίες και να μην υποστεί ο Ελληνισμός αυτά που υπέστη με το δημοψήφισμα του 2004. Όμως, πιστεύω ότι λόγω των εσωτερικών πιέσεων που δεχόταν, δεν το έπραξε. Για να επανέλθω στο ερώτημα, όταν συνειδητοποίησα ότι παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι ηγέτες δεν σκόπευαν να αλλάξουν πορεία, αλλά και ακούγοντας τους εχθρούς του Ελληνισμού να καγχάζουν ότι θα μας ξαναφέρνουν το σχέδιο Ανάν μέχρι να το δεχθούμε, συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να σκεφτούμε κι άλλες ιδέες για να αντισταθούμε στην πλύση εγκεφάλου που αποδεδειγμένα επιχειρείται.
Να βρεθούν δηλαδή οι τρόποι για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις που υπάρχουν, που υποβάλλουν ότι μέσω μιας... "βιώσιμης και λειτουργικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας" τερματίζεται η κατοχή και περίπου θα ζούμε στον παράδεισο της "Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας".
Nα υποθέσουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που σας ώθησαν στο να γράψετε το βιβλίο, είναι για να διαλύσετε αυτές τις ψευδαισθήσεις και να αποκαλύψετε κάποιες κρυμμένες αλήθειες; Να επεκτείνω το ερώτημα: Γιατί επιλέξατε να προβλέψετε το μέλλον με ένα πολιτικό μυθιστόρημα και από πού αντλήσατε την έμπνευση για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν οι ψευδαισθήσεις και η ηττοπάθεια των ηγετών, συνεπώς αρκετοί απλοί πολίτες που κακώς δεν έχουν τη συνήθεια να αμφισβητούν τους "σοφούς ηγέτες", ακολουθούν το ρεύμα. Είναι με αυτόν τον τρόπο που εμπεδώθηκαν κάποιες ψευδαισθήσεις, σε σημείο μάλιστα που κάποιοι πιστεύουν ότι μια κακή λύση στην Κύπρο είναι δυνατόν να διορθωθεί από την καλή διάθεση, από την ανθρωπιά, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λένε.
Είναι το λιγότερο αφελής αυτή η προσέγγιση, αφού καθόλου δεν λαμβάνονται υπόψη η τουρκική αρπακτικότητα και οι τελικοί στόχοι της τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο. Ναι, είναι γεγονός ότι το βιβλίο μου μπορεί να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια να προβλεφθεί το μέλλον για να καταρριφθούν αυτές οι ψευδαισθήσεις και να αποκαλυφθούν κάποιες κρυμμένες αλήθειες. Είναι, όπως έλεγα, κι αυτός ένας τρόπος αντίδρασης στην "υπέρ της
Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πλύσης εγκεφάλου" που επιχειρείται εις βάρος μας. Όσο για την έμπνευση, δε θα την ονόμαζα έμπνευση. Όπως γράφω στον πρόλογο, το βιβλίο αυτό είναι... «... το απαύγασμα συνεχούς προβληματισμού και αγωνίας, για το μέλλον της Κύπρου.» Αυτή λοιπόν η μεγάλη ανησυχία με ώθησε στο γράψιμο. Σκέφτηκα ότι αν επιχειρούσα να προβλέψω το μέλλον βασιζόμενος όμως σε κάποιες πραγματικότητες που δεν είναι άλλες από αυτά που "κατάφεραν" οι ηγέτες μας που αποτυπώνονται στο σχέδιο Ανάν και στα σημερινά υπό συζήτηση σχέδια, τα οποία σαφώς και είναι εφάμιλλα με το απορριφθέν το 2004 σχέδιο, θα μπορούσα να αφυπνίσω και να προειδοποιήσω.
Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το περιεχόμενο του βιβλίου σας;
Όπως είπα και πιο πάνω, επιχειρώ να ζωντανέψω ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο το οποίο προκύπτει μετά από μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή συζητείται από την πολιτική ηγεσία. Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, προσπαθώ να δώσω μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο μετά τη λύση. Οι κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, αυτοί που ονομάζουμε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Το σενάριο εκτός από το να περιγράφει το γενικό κλίμα που θα επικρατεί, επικεντρώνεται και στις επιδράσεις που έχει αυτή η λύση σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους. Αυτό γιατί ενώ όλα τα άλλα τα ακούσαμε από συνταγματολόγους, διεθνολόγους, πολιτικούς που κάνουν επιδερμικές και ανάλαφρες θα έλεγα εκτιμήσεις τους για την λειτουργικότητα της λύσης, λίγοι έχουν ασχοληθεί με τις πιθανές επιδράσεις της στη ζωή των απλών ανθρώπων. Στις επιπτώσεις δηλαδή που θα έχει η λύση στην οικογενειακή μας ζωή, στα συναισθήματά μας, στον τρόπο που θα ατενίζουμε το μέλλον. Ο στόχος μου είναι να διαφανεί μέσα από τις εμπειρίες των φανταστικών χαρακτήρων εάν πράγματι είναι βιώσιμη η λύση Δ.Δ.Ο. για την οποία γίνεται τόσος ντόρος. Πιστεύω τέλος, ότι η υπόθεση του βιβλίου θα βοηθήσει τον αναγνώστη στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, κυρίως δε, θα απαντήσει στο εξής καίριο ερώτημα: Η λύση αυτή είναι πράγματι "δίκαιη και βιώσιμη ή θα οδηγήσει την Κύπρο και τον Ελληνισμό σε νέα δεινά;"
Πιστεύετε δηλαδή ότι θα επηρεάσει δηλαδή την θεώρηση που έχει κάποιος γύρω από την υπό συζήτηση λύση;
Αυτός ακριβώς είναι ο φιλόδοξος στόχος που έθεσα ευθύς εξαρχής. Η μεγάλη μου ελπίδα είναι ότι το βιβλίο θα βοηθήσει τον αναγνώστη, ιδιαίτερα αυτόν που έχει τις προαναφερθείσες ψευδαισθήσεις, να διαμορφώσει την άποψη του ενόψει ενός πιθανού νέου δημοψηφίσματος.
Πως θα ήταν σήμερα η Κύπρος, εάν το 2004 στο δημοψήφισμα ο λαός ψήφιζε υπέρ του σχεδίου Ανάν; Που νομίζετε μας οδηγεί η πολιτική του κ. Χριστόφια στο Κυπριακό μαζί με τους συνοδοιπόρους του ΔΗ.ΣΥ.;
Κοντολογίς, κ. Θεοδώρου, η άποψή μου για το πώς θα ήταν σήμερα η Κύπρος εάν στο δημοψήφισμα περνούσε το "ΝΑΙ", καταγράφεται στο βιβλίο. Σε αυτό ακριβώς το σενάριο μας οδηγεί η πολιτική του προέδρου Χριστόφια και των συνοδοιπόρων του, του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Εγώ σας ευχαριστώ, για την ευκαιρία που μου δώσατε.
elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου