Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

"Αχρηστα" τα πτυχία των Στρατιωτικών μετά την αποστρατεία τους


Γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι τα όποια πτυχία αποκτώνται κατα την διάρκεια της υπηρεσίας τους δεν έχουν καμμία ισχύ όταν είναι ε.α. και σχεδόν δεν αναγνωρίζονται απο την ελληνική πολιτεία ? Πολύ δε περισσότερο απο Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδιωτικές εταιρείες.
Αναλυτικώτερα:
1.Πτυχίο ΣΣΕ
Το πτυχίο της ΣΣΕ δεν αναγνωρίζεται απο την πολιτεία μετα την αποστρατεία. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ούτε για την πρόσληψη του ε.α. Αξκού σε θέση Διευθυντού μίας μικρής εταιρείας 5-10 υπαλλήλων διότι δεν υπάρχει καμμία αντιστοίχιση με κάποιο τμήμα Πανεπιστημίου.
Δεν θα μπορούσε λ.χ. να αναγωρίζεται το πτυχίο της ΣΣΕ ως πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων? , Διοίκησης Προσωπικού?, Διευθυντού Ασφαλείας (security)? κλπ
2.Πτυχία Βασικών, Προκεχωρημένων σχολείων, ή άλλα πιστοποιητικά εκπαίδευσης.
Τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης, πτυχία σχολείων του όπλου δεν αναγνωρίζονται απο την ελληνική πολιτεία. Για τον λόγο αυτόν δεν αναγνωρίζονται και απο τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Για να γίνω σαφής παραθέτω ενδεικτικά μερικά παραδείγματα:
Α. ΜΚΥΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) αποναρκοθέτησης.
Δεν δέχεται τους ε.α. έλληνες αξκούς Μηχανικού (διοικητικές θέσεις και αποναρκοθέτησης ) διότι τα πτυχία της Σχολής ΜΧ δεν έχουν πιστοποίηση(certification) απο εθνικό φορέα και δεν έχουν καταχωρηθεί (registration) σε οργανισμούς ΝΑΤΟ ή NGO (ΜΚΥΟ) απο την Ελλάδα.
Β.Εταιρείες (EOD) χειρισμού ΜΗ ΕΚΡΗΓΝΥΟΜΕΝΩΝ ΠΥΡ-ΚΩΝ.
Για τον έλληνα ε.α. αξκό ΜΧ απαιτείται η φοίτησή του σε ιδιωτική σχολή στην Αγγλία για την πιστοποίηση των γνώσεών του. Π.χ. Οι 3 ημέρες του σεμιναρίου του International School of explosives κατοχυρώνουν τις γνώσεις του!!!, ενώ οι 8 μήνες συνολικής εκπαίδευσης στο Λουτράκι και η εκπαίδευση σε Μονάδες για 20 έτη δεν αναγνωρίζονται!!!!!!!!!!!
Γ.Ιδιωτικές εταιρείες ναρκαλιείας
Δεν δύναται ο ε.α. Αξκός Μηχανικού να ιδρύσει την ιδιωτική του εταιρεία στην Ελλάδα διότι δεν υφίσταται το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά υπάρχουν εταιρείες ιδιωτικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε δημόσια έργα αποναρκοθέτησης.
3.Πτυχίο ΣΤΕΑΜΧ
Μέχρι το 1983 το πτυχίο της ήταν ισότιμο του ΕΜΠ. Μετα το 1983 η ισοτίμηση του υποβαθμίστηκε. Σήμερα το πτυχίο της ΣΤΕΑΜΧ αναγνωρίζεται ως πτυχίο ΤΕΙ Δομικών Έργων.Για τα Δημόσια έργα δίδεται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ μόνο η κατηγορία των οικοδομικών. Γιατί να μη δίδονται και οι άλλες κατηγορίες όπως συνέβαινε στο παρελθόν?
Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν, τί σπουδάζει ο εύελπις? Κατοχυρώνεται το πτυχίο του απο την ελληνική πολιτεία? Είναι η ΣΣΕ ΑΕΙ ή ΤΕΙ?
Το στέλεχος του ΜΧ ε.α. γιατί να μη δύναται να πιστοποιεί τις αποκτηθείσες γνώσεις κατα την διάρκεια της υπηρεσίας του και να τις χρησιμοποιεί κατα την διάρκεια του πολιτικού του βίου? Να λάβετε δε υπόψη σας ότι πολλά απο τα στελέχη αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία με υποχρεώσεις (σπουδές παιδιών) και αναγκάζονται να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας εργασίες πιστεύω άσχετες με την θέση τους, εμπειρία, γνώσεις τους και επίπεδό τους. Μία έρευνα σε εργασίες που ασκούν οι ε.α συνάδελφοι θα με δικαίωνε στα παραπάνω.
Τέλος πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να αποκτήσει η ελληνική πολιτεία το νομοθετικό πλαίσιο και τον Φορέα που απαιτείται έτσι ώστε και να πιστοποιούνται τα πτυχία μας και να καταχωρούνται σε διεθνείς οργανισμούς, έτσι συνάδελφοι ε.α. να διεκδικούν θέσεις αντίστοιχες των γνώσεων και επιπέδου τους ισότιμα με άλλους συναδέλφους της Ευρώπης, μία πρακτική που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για άλλα κράτη, όχι για την ελλάδα. Ποτέ δεν είναι αργά όταν η ελληνική πολιτεία το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: