Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Τα δεινά της Ε.Φ.: Αδιαφορία, απειθαρχία, αποθωράκιση


Ευριπίδης: Η πειθαρχία είναι η σπουδαιότερη αρετή για την οικογένεια, την κοινωνία και το στράτευμα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην Εθνική Φρουρά είναι η αποτύπωση της εικόνας της κυπριακής κοινωνίας, αλλά σε χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή. Με αφορμή το τελευταίο τραγικό συμβάν στη Δύναμη, αναδύονται πάλι στην επιφάνεια τα δεινά, που ταλανίζουν την Ε.Φ. σε ευθεία και άμεση συνάρτηση προς τη διαχρονική ανυπαρξία σταθερής αμυντικής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία.Είδαμε πολιτικούς και βουλευτές να αναφέρονται στο θάνατο του νεαρού υπολοχαγού και να διαβεβαιώνουν ότι θα νομοθετήσουν μέτρα για να μηn επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Υποκρισίες! Φαρισαϊσμοί! Τραγικές αστειότητες!
Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσει και αυτή η κυβέρνηση και τα κόμματα αν θέλουμε να έχουμε αξιόμαχο, σύγχρονο και αξιόπιστο στρατό. Διότι αν θέλουμε τέτοιο στρατό, κι εμείς υπερθεματίζουμε, επειδή οφείλουμε να συμμετέχουμε και στις ανάλογες δομές της ΕΕ, πρέπει να τον κτίσουμε με σοβαρότητα και υπερκομματική, διαχρονική υπευθυνότητα. Ο στρατός δεν μπορεί να είναι το ευτελές και ιδιοτελές παίγνιο κάθε πολιτικάντη, που θέλει να πουλήσει φούμαρα σε αππωμένες μαμμάδες, μούρη σε θλιβερούς φυγόστρατους ή εκδουλεύσεις σε ανεπαρκείς γαλονάδες. Λέγεται ότι η κατάσταση στην Ε.Φ. δεν είναι ρόδινη. Παρατηρούνται απειθαρχία, αδιαφορία και αποδιοργάνωση. Η πειθαρχία δεν αφορά τόσο τους ένστολους όσο τους κληρωτούς, τους έφεδρους και τους εθνοφύλακες. Η πειθαρχία, έλεγε ο Ευριπίδης, είναι η σπουδαιότερη αρετή για την οικογένεια, την κοινωνία και το στράτευμα. Συναρτάται προς τον αυτοσεβασμό, την υπακοή στους νόμους, στο σεβασμό προς τους άλλους, στην εκτέλεση εντολών και διαταγών και στην ανιδιοτελή υπηρεσία προς την πατρίδα. Πρόκειται, πλέον, για άθλιο κατάντημα: Ο Κύπριος είναι καθολικά απείθαρχος, ειδικά στην περίπτωση της θητείας ή της υπηρεσίας του στην Ε.Φ. Κληρωτοί και κυρίως έφεδροι και εθνοφύλακες ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά: Δεν είμαστε πειθαρχημένο στράτευμα. Είμαστε ένα μπουλούκι ατάκτων, που κάνει και τους ξερόμαγκες από πάνω. Η απειθαρχία δεν οφείλεται σε κάποιους κακούς αξιωματικούς αλλά στον κακό, ατίθασο και απείθαρχο εαυτό μας, που νομίζει ότι δικαιούται να ενεργεί όπως θέλει. Ύστερα, είναι η αδιαφορία ενίων αξιωματικών για την αποστολή και τα καθήκοντά τους. Και, αδιαφορούντες εκείνοι, στέλνουν το μήνυμα προς τα κάτω του μάταιου, τάχα, της άμυνας και του χαμένου, δήθεν, χρόνου στην υπηρεσία της πατρίδας. Να είμαστε ξανά ειλικρινείς: Η απειθαρχία και η φυγοστρατία είναι εγκυστωμένα πλέον στο DNA του σημερινού Κύπριου. Γιατί; Επειδή ξεχαρβαλώθηκαν μέσα του οι αρχές, οι αξίες και τα εθνικά ιδανικά, ο γνήσιος πατριωτισμός και η άδολη αγάπη και προσφορά προς την πατρίδα, που άλλοτε ήταν οι ισχυροί καθοδηγητικοί φάροι. Επικράτησαν ο ωφελιμισμός, ο εγωισμός, η άρνηση υπηρεσίας, η εξυπνοβλακίστικη μαγκιά του ανεύθυνου επιτήδειου, που θεωρεί τους υπηρετούντες ευόρκως, ως ηλίθιους. Ως εάν κάποιοι εξωγήινοι θα υπερασπίσουν τη δούλη πατρίδα.
Τέλος, είναι η αποθωράκιση της Ε.Φ. διά της εγκληματικής άρνησης οπλικής ενίσχυσής της από τις δυο τελευταίες, τουλάχιστον, κυβερνήσεις. Και, βεβαίως, ρίπτεται το άθλιο επιχείρημα ότι θέλουμε… αποστρατιωτικοποίηση, ως εάν η Τουρκία θα μας λυπηθεί επειδή θα είμαστε ανοχύρωτοι. Να το καταλάβει, επιτέλους, η πολιτική ηγεσία: Η Εθνική Φρουρά θωρακίζει τα συμφέροντα, την ασφάλεια και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, επειδή στηρίζει την εξωτερική πολιτική προσφέροντας αμυντικές δυνατότητες γι’ αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών. Αυτά εντάσσονται στο σχεδιασμό μιας Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Αυτά όφειλαν να υλοποιούν οι ηγέτες μας.

ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ,
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: