Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Θετική ανταπόκριση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν


Θετική ανταπόκριση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, γράφει ο τουρκικός τύπος
Η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Ιδού το Πρωτόκολλο της Αθήνας» δημοσιεύει άρθρο του Φατίχ Τσεκιργκιέ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Έλληνας Π/Θ ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Π/Θ Ερντογάν «να προβούν σε εργασίες σε επίπεδο Υπουργών για την επίλυση των προβλημάτων Αιγαίου και Κύπρου».
Ο Ερντογάν στην επιστολή, που έστειλε πριν από 4 ημέρες στον Παπανδρέου, έκανε την εξής πρόταση: «Παροτρύνουμε τον Μ. Α. Ταλάτ για λύση στην Κύπρο και τον ενθαρρύνουμε. Να κάνετε και εσείς το ίδιο με την ε/κ διοίκηση. Να προετοιμάσουμε και τη δομή, με την οποία θα οδηγήσουμε σε συνάντηση τους εμπλεκόμενους Υπουργούς μας όσον αφορά το Αιγαίο».
Ο Υπουργός Μπαγίς είχε κρίσιμη συνάντηση χθες στην Αθήνα με τον Π/Θ Παπανδρέου, η οποία κράτησε 45 λεπτά και στην οποία «πήρε από πρώτο χέρι» την απάντηση στην επιστολή, που έστειλε ο Ερντογάν. Ο Παπανδρέου είπε: «Ναι, αποδέχομαι όλα τα θέματα της επιστολής και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε εργασίες».
Ο Παπανδρέου πρόσθεσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της. Πιστεύω ότι μπορούμε να λάβουμε από κοινού τις δύσκολες αποφάσεις. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. το Δεκέμβριο».
Ο Τσεκιργκιέ γράφει ότι στην Αθήνα έγιναν δεκτοί μέσα σε ατμόσφαιρα φιλίας και ότι ο Μπαγίς δώρισε στον Παπανδρέου CD της Τουρκάλας τραγουδίστριας Ερτσετί με ελληνικά τραγούδια.
Πετώντας από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, ο Μπαγίς αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολή του Ερντογάν προς τον Παπανδρέου. Ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι είμαστε έτοιμοι για τη λύση του προβλήματος του Αιγαίου και ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.
Στόχος της Τουρκίας είναι η επικράτηση της ειρήνης στο Αιγαίο και η αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών. Για μας σημασία έχει η υποστήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε.».
Το περιστέρι, που εστάλη από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, αντιμετωπίστηκε με στοργή από τον Παπανδρέου στην Αθήνα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τα εξής λόγια του Παπανδρέου:

· Αποδέχομαι το πρότυπο εργασιών σε υπουργικό επίπεδο, που πρότεινε ο αξιότιμος Ερντογάν για την επίλυση των προβλημάτων.
· Για μόνιμη λύση στην Κύπρο θα παροτρύνουμε τις προσπάθειες της “ε/κ διοίκησης”.
· Προ ημερών πραγματοποίησα στην Τουρκία μια επίσκεψη και αντιμετωπίστηκα πολύ θετικά. Σκοπός μου είναι να εξασφαλίσω την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση του αξιότιμου Ερντογάν με εμένα στην Κων/πολη ήταν άκρως σημαντική.
· Έλαβα την επιστολή του κ. Ερντογάν. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν.
· Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της.
Ο Παπανδρέου έδωσε επίσης στον Μπαγίς το εξής μήνυμα: «Νομίζω πως μπορούμε να λάβουμε μαζί τις δύσκολες αποφάσεις. Να ανοίξουν και πάλι οι συνομιλίες Αιγαίου. Εγώ πιστεύω ότι ο Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον αξιότιμο Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο».
Ο αρθρογράφος στη συνέχεια γράφει:
Στην Αθήνα επικρατεί εαρινή ατμόσφαιρα. Γυρίζουμε στους δρόμους και καθόμαστε στις καφετέριες. Σε όσους μας ρωτούν, λέμε ότι είμαστε Τούρκοι. Ακολουθούν χαμόγελα, χιούμορ και η ατμόσφαιρα, με την πλήρη έννοια, είναι θετική. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο λαών. Και αυτό, επειδή και οι δύο λαοί είναι παιδιά του Αιγαίου. Το ίδιο λέει και ο Μπαγίς και προσθέτει: «Η θητεία του Ταλάτ λήγει τον Απρίλιο. Έχει ακόμη ένα εξάμηνο. Εάν εντός αυτού δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, θα είναι απάτη η αναμονή μιας λύσης».
Ο δημοσιογράφος γράφει ότι αυτό είναι μια σημαντική προειδοποίηση, προσθέτοντας ότι η προειδοποίηση αυτή συμπεριελήφθη και στην επιστολή.
Στην Αθήνα πνέει μια εαρινή ατμόσφαιρα έναντι του πλέγματος των προβλημάτων, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε γάγγραινα εδώ και χρόνια.
Παλιότερα – συνεχίζει – ακολούθησα τον Πρόεδρο Γκιούλ και τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σε διάφορες επισκέψεις.
Καταργήθηκε η θεώρηση με τη Συρία.
Δώσαμε τα χέρια με την κυβέρνηση του Ιράκ.
Υπογράψαμε συμφωνία με την Αρμενία.
Δυτικά έχουμε το πρόβλημα του Αιγαίου. Τώρα, ένα ακόμη περιστέρι πέταξε προς τα εκεί. Πρόκειται για την αυλαία Αιγαίου της τουρκικής πολιτικής περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.
Η κλειδαριά και το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η Κύπρος.
Η άνοδος του Παπανδρέου στην εξουσία φαίνεται να αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για τη λύση.
Μέχρι σήμερα στο Αιγαίο πετούσαν αεροσκάφη και τα δύο κράτη επέδιδαν αμοιβαία ρηματικές διακοινώσεις. Τώρα, οι Νότες αλλάζουν και παίρνουν τη μορφή σειράς από νότες του Ρίτσου, του Τζεβάτ Σακίρ, της Φαραντούρη ή ακόμη και του Λιβανελί. Γι’ αυτό έχει νόημα το CD, που χάρισε ο Μπαγίς στον Παπανδρέου με τα τραγούδια της Ερτσετί.
anixneuseis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: