Υπό την σκιάν των προστριβών και των συγκρούσεων του τελευταίου καιρού συνέρχεται σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, με σκοπό να βρεθεί καλό κλίμα εν μέσω της θύελλας. Πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων θα τύχουν τα κόμματα, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος, στην οποία τα κόμματα προσβλέπουν για να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καταγράψει εκ νέου τις διαφωνίες τους.
Σε αυτό το σημείο αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση για το κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς τα περισσότερα κόμματα θεωρούν μεγάλο ολίσθημα της υιοθέτησης από την πλευρά μας το συνδυασμό εκ περιτροπής προεδρίας και σταθμισμένης ψήφου. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση. Αυτά έχουν λεχθεί και συζητηθεί πολλές φορές, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι δεν είναι καλό και φρόνιμο να αναλωθεί η σημερινή συζήτηση επ’ αυτού, θέση που σίγουρα δεν συμμερίζονται το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων.
Αναμένεται ακόμα να τεθεί επί τάπητος το περιουσιακό, ούτως ώστε ο Πρόεδρος να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που εγείρονται από τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως γύρω από τη διαδικασία της κατηγοριοποίησης και πώς αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος. Κάποιες ομάδες είναι πιθανόν να επιμείνουν πολύ στα θέματα αρχών που προκύπτουν από το περιουσιακό, με σκοπό να εισπράξουν την επιβεβαίωση ότι το γεγονός πως ο πρώτος λόγος επί της περιουσίας ανήκει στο νόμιμο ιδιοκτήτη, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την πλευρά μας και δεν θα μετακινηθούμε.
Επίσης κάποια κόμματα αναμένεται να ζητήσουν και πάλι να αποσυρθούν οι θέσεις της πλευράς μας που θεωρούν παρεκκλίσεις, όπως η εκ των προτέρων αποδοχή της παραμονής 50 000 εποίκων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε συζήτηση επί των αρχών που επικαλείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, καθώς και επί της ίδιας της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.
Αξιολόγηση Τουρκίας
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι η επερχόμενη αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε λίγες μέρες. Όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, θεωρούν ότι δεν έχουν γίνει αρκετές κινήσεις από την πλευρά μας σε αυτόν τον τομέα. Θα αναζητηθούν τρόποι «να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται», ενώ, θεωρείται βέβαιο, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θα ζητήσουν συγκεκριμενοποίηση της φράσης «η Τουρκία δεν θα περάσει αλώβητη», θέτοντας εκ νέου τις θέσεις τους επί του θέματος. Επίσης θα τεθεί ζήτημα ελλιπούς συντονισμού μέχρι τώρα. «Είναι γνωστό ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε το ένα από τα δύο θέμτα της προηγούμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβούλιου, που ήταν τετραήμερη, ακριβώς για να δούμε πώς συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αξιοποιηθεί η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με στόχο να προωθηθεί η υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου, που είναι η επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές και προσπάθειες για το θέμα αυτό και θα γίνει η σχετική ενημέρωση σήμερα.
Ποια ενότητα;
Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης και το «καυτό» ζήτημα της ενότητας του εσωτερικού μετώπου, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θεωρεί υπαίτιους για την πολυφωνία τα κόμματα που την αντιπολιτεύονται έντονα, ενώ, σε διαφορετικό επίπεδο και ένταση ο καθένας, οι «φωνακλάδες» ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι πιστεύουν ότι είναι η Κυβέρνηση που την προκαλεί, με τις παρεκκλίσεις που καταγράφονται στις συνομιλίες, την ελλιπή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων του κοινού ανακοινωθέντος.
Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο «σύννεφο» στη θύελλα που αναμένεται να λάβει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι ένας διάλογος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις «σε ένα κλίμα ψυχραιμίας και ωριμότητας, στην ίδια την κοινωνία, για να μπορεί να κρίνει στη βάση των θέσεων και των προβληματισμών που κατατίθενται». Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να πέσουν οι τόνοι, η συζήτηση να είναι ψύχραιμη και ώριμη και να αποφευχθούν τα επίθετα και οι φωνές, που συγχύζουν και πανικοβάλλουν την κοινωνία.
Τι θέλει το κάθε κόμμα
Διαφορετικούς στόχους έχει θέσει το κάθε κόμμα γι' αυτή τη συνεδρία. Άλλοι συγκλίνουν και άλλοι είναι εντελώς διαφορετικοί απ' όσα πιστεύουν οι υπόλοιποι. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν άφησαν και πολλά να διαρρεύσουν στη δημοσιότητα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πιο σαφείς.
ΑΚΕΛ: Ο Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε στη «Σ» ότι το ΑΚΕΛ αναμένει τη λεπτομερή και ενδελεχή ενημέρωση του Προέδρου για την πορεία των συνομιλιών, καθώς και την «ανοιχτή και εις βάθος συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, όσον αφορά ό,τι έχει προκύψει αυτή την περίοδο». Ο κ. Ευαγόρου τόνισε την ανάγκη της επικράτησης της ωριμότητας και του ήπιου κλίματος ομοψυχίας, ώστε να ενισχυθεί η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Παράλληλα, προσβλέπει σε μία εκτενή συζήτηση, που θα οδηγήσει στον καθορισμό του πλαισίου δράσεών μας, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΔΗΣΥ: Ο ΔΗΣΥ αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στη μέχρι τώρα διαχείριση που έγινε στο ορόσημο του Δεκεμβρίου και στις σχέσεις που αναπτύξαμε προς αυτήν την κατεύθυνση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Πρέπει να ακούσουμε τελικά ποιες είναι οι σκέψεις και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου. Αποφεύγοντας να επεκταθεί, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε χθες ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεδρία, στην οποία αναμένουν πρώτα και κύρια να τύχουν σοβαρής και υπεύθυνης ενημέρωσης για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες. Το κλίμα ενότητας βοηθά και είναι απαραίτητο για το Κυπριακό, είναι η εκτίμηση του κόμματος, αλλά αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί από κάποιους ως απαλλαγή της Κυβέρνησης από την κριτική, τόνισε.
ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι η συνεδρία θα στηριχθεί σε προτάσεις που υπέβαλε το ΔΗΚΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσει η πλευρά μας «να αντιμετωπίσει την τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα και να σταλούν τα σωστά μηνύματα στην Ε.Ε., ότι δηλαδή η Τουρκία δεν μπορεί το Δεκέμβριο να προχωρήσει ανεμπόδιστη». Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «τα θέματα είναι επίκαιρα, σημαντικά, αφορούν όλους μας», προσθέτοντας ότι οι θέσεις του ΔΗΚΟ βοηθούν στην ενότητα. Επιμένοντας στο θέμα της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι δεν χρειαζόμαστε λόγια από την Τουρκία αλλά έργα.
ΕΔΕΚ: Πρωταρχικός στόχος της ΕΔΕΚ είναι να λάβει την απαραίτητη ενημέρωση. Όπως εξήγησε στη «Σ» ο Δημήτρης Παπαδάκης, το κόμμα εμμένει στις προτάσεις για απόσυρση κάποιων προτάσεων του Προέδρου και αναμένει να γίνει συζήτηση επί του θέματος. «Αναμένουμε να γίνει ενημέρωση σε σχέση με τις κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στο πεδίο της Ε.Ε. και αναμένουμε όπως επιτέλους υπάρξει ο συντονισμός, που αποφασίστηκε στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αποστολή του κ. Ομήρου στην σοσιαλιστική Ομάδα, δεν έγινε μετά από συντονισμό. «Θέλουμε να γίνει μια εξαντλητική συζήτηση, γιατί οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Επιβάλλεται η συλλογική διαβούλευση, αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι είναι με καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων που επιτυγχάνεται η ενότητα», τόνισε ο κ. Παπαδάκης. Εκτίμηση της ΕΔΕΚ είναι πως η ελλιπής ενημέρωση είναι που οδηγεί σε εντάσεις.
ΕΥΡΩΚΟ: Το ξεκαθάρισμα των θέσεων όλων των ομάδων πάνω στις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη φορά αναμένει το ΕΥΡΩΚΟ. Ο Πρόεδρος του κόμματος δήλωσε στη «Σ» ότι «δεν μπορούμε να μιλούμε για ενότητα, όταν συμφωνούμε κάποια πράγματα και δεν είναι βέβαιο ότι όλοι τα στηρίζουν και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος που έχει την άμεση ευθύνη». Εκτίμηση του κ. Συλλούρη είναι ότι η εσωτερική ενότητα επιτυγχάνεται όταν τα συμφωνηθέντα τηρούνται από όλους και υποσκάπτεται όταν οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόζονται από κάποιους. Για το ΕΥΡΩΚΟ εγείρεται και ζήτημα κοινής βάσης στις συνομιλίες, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη και υπάρχει διαφορά ερμηνείας μεταξύ των δύο πλευρών. Σε σχέση με το Δεκέμβριο, θα πρέπει να γίνει συζήτηση, διότι «η Τουρκία περνά αλώβητη, αν δεν έχει επιπλέον κυρώσεις ή αν της ανοίξουμε έστω και ένα κεφάλαιο», σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Διευκρινίσεις επί πολλών ζητημάτων αναμένει το Κίνημα Οικολόγων. Όπως εξήγησε στη «Σ» ο κ. Περδίκης, αναμένουν να μάθουν τι συμβαίνει με το περιουσιακό και τι είδους κατηγοριοποίηση των περιουσιών γίνεται. Το Κίνημα επίσης αναμένει ενημέρωση για τις ενέργειες των Βρετανών και τη στάση τους όσον αφορά τα θέματα βάσεων και εγγυήσεων. Σχετικά με την αναθεωρημένη πρόταση για την εκτελεστική, οι Οικολόγοι θα απαιτήσουν εξηγήσεις και για το ποια τελικά ήταν η απάντηση του Ταλάτ στις υποχωρήσεις μας. «Εμείς πολύ επιτακτικά θα βάλουμε το θέμα των εποίκων και την ανάγκη απαγκίστρωσης από τους 50 000, που είναι εκτός πλαισίου», είπε ο κ. Περδίκης. Επίσης θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί δεν λειτουργεί η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και γιατί δεν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Θέλουν, τέλος, να διευκρινιστεί τι ακριβώς αποφασίστηκε για την αξιολόγηση της Τουρκίας. «Οι συντονισμένες προσπάθειες που αποφασίστηκαν εκφυλίστηκαν σε σπασμωδικές ενέργειες που κάνει ο καθένας», τόνισε ο κ. Περδίκης, αναφέροντας ότι μόνο αν επιλυθούν ικανοποιητικά όλα τα θέματα, θα βελτιωθεί το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο.
*Τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Νίκου Κουτσού, ο οποίος αναρρώνει στο νοσοκομείο, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, θα αντικαταστήσει στη συνεδρία ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου