Ο γ.γ. του ΟΗΕ επιχειρεί να επιβάλει «πορεία» για άρον άρον λύση. Ισχυρίζεται πως υπήρξε «σταθερή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις. Καμία αναφορά για τον ρόλο της Τουρκίας Εκβιαστικά διλήμματα στην προσπάθειά του να επιβάλει «πορεία» προς την άρον άρον διευθέτηση του Κυπριακού θέτει στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Αν και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται ότι σημειώθηκε «σταθερή πρόοδος» διαψεύδοντας όσους -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας- δηλώνουν πως οι θέσεις των δύο πλευρών συναντώνται σε ελάχιστα θέματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε σύγκλιση σε θέματα διακυβέρνησης, οικονομίας και ΕΕ. Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γ.γ. του ΟΗΕ δηλώνει ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, παροτρύνοντας τους δύο ηγέτες στο νησί να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα και ευελιξία, επιδεικνύοντας διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος.Υποστηρίζει ότι το κόστος της αποτυχίας θα είναι πολύ υψηλό και προσθέτει ότι «τα μέρη σημειώνουν σταθερή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνοντας συμφωνία σε αριθμό θεμάτων, ενώ αντιλαμβάνονται καλύτερα τις θέσεις η μία πλευρά της άλλης».
Τονίζει πως «η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο, καθώς το ευρύ περίγραμμα και οι καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ανεπτυγμένες από τις πλευρές».
Από την έκθεση απουσιάζουν αναφορές για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μπλοκάρει τις συζητήσεις σε βασικές πτυχές.
Ο γ.γ. αναφέρει ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη, όπως και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. Σημειώνει ότι οι πάντες επιθυμούν τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ενώ κάνει λόγο για δυσκολίες, αναφερόμενος στην εσωτερική κριτική που δέχονται οι ηγέτες αλλά και η διαδικασία.
Η έκθεση είναι περιγραφική για ό,τι συνέβη στο Κυπριακό από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και περιλαμβάνει επίσης εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία, παρουσία του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ για να ενημερώσει τον γ.γ. και τα μέλη του Σ.Α.
Αναφορά γίνεται και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην υλοποίηση περαιτέρω μέτρων. Ο Μπαν Κι Μουν δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά κάνει λόγο για «λογικό χρονικό πλαίσιο» και για «μοναδική ευκαιρία».
Ζητεί την αξιοποίηση και την «επιτάχυνση του μομέντουμ» των συνομιλιών, ενώ χαρακτηρίζει «αποφασιστικούς» τους επόμενους μήνες, καλώντας τους δύο ηγέτες να «αδράξουν την ευκαιρία». Επίσης, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει «λαϊκή υποστήριξη» που θα εκφραστεί μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων και ότι «η λύση θα είναι αδύνατη χωρίς συμβιβασμό».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου