Επειτα από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Κ. Μπιλντ δέχτηκε την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για το σχέδιο του κειμένου σχετικά με τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Στη φωτογραφία, ο Κ. Μπιλντ (δεξιά) με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Τζιν Ασελμπορν και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθι ΑστονΗ Ελλάδα απέφυγε τον σκόπελο του Μαρτίου και το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραπέμπεται στην ισπανική προεδρία, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα. Πυρετός διαπραγματεύσεων μέχρι αργά το βράδυ για τη στάση έναντι της Αγκυρας
Συγκεκριμένα, στο νέο, έκτο κατά σειρά, σχέδιο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι 27 αναφέρουν πως είναι «ουσιώδης η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας (μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων), συμπεριλαμβανομένης σε αυτές μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος (αυτής της χώρας), ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Διαγραφή
Η Ελλάδα πέτυχε τελικά να διαγραφεί από το κείμενο η φράση σύμφωνα με την οποία «το συμβούλιο θα επανερχόταν στο ζήτημα αυτό τον Μάρτιο του 2010», με στόχο να ορίσει μία «συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» των Σκοπίων.
Η φράση αυτή, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διαγράφηκε και στη θέση της εντάχθηκε η πολύ πιο αόριστη πρόθεση να επιστρέψει το ζήτημα αυτό στην επόμενη ισπανική προεδρία.
Η έλλειψη συγκεκριμένης ημερομηνίας επανασυζήτησης και κάθε είδους χρονοδιαγράμματος σχετικού με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων θεωρείται από ελληνικής πλευράς ως επιτυχία, εφόσον, βέβαια, η επόμενη ισπανική προεδρία δεν σπεύσει, μέσα στο εξάμηνο που διαρκεί, να το επαναφέρει η ίδια κάποια στιγμή με πιεστικό προς την Ελλάδα τρόπο.
Παράλληλα, ικανοποιείται η επιδίωξη της Αθήνας να στείλει το συμβούλιο ένα θετικό μήνυμα προς τα Σκόπια και τούτο επιτυγχάνεται με τη διατύπωση ότι «το συμβούλιο σημειώνει το θετικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».
Επίσης, παραμένει στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, διατύπωση της θετικής εισήγησης της Κομισιόν από την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία αυτή η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς στις μεταρρυθμίσεις που της έχει υποδείξει η Ενωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, με πρώτη τη Γαλλία και την επόμενη κοινοτική προεδρία, την Ισπανία, καθώς και την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Αυτή η «πολιτική συμφωνία» Ελλάδας - σουηδικής προεδρίας αναμένεται να τεθεί στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου των ΥΠΕΞ για επικύρωση, πράγμα που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει σήμερα το μεσημέρι.
«Κλειδί» η Κύπρος
Οι 27 ΥΠΕΞ συζητούσαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια μεταξύ τους συμφωνία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Κοινότητα απέναντι στην Τουρκία, η οποία, παρά τις υποχρεώσεις της, δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο και παρά ταύτα επιμένει να θέλει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Μια πλειοψηφία από τις 27 κοινοτικές χώρες δεν επιθυμεί νέα, μεγαλύτερη άσκηση πίεσης στην Αγκυρα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, από τη στάση που θα θελήσει τελικά να κρατήσει η Κύπρος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού είναι εξουσιοδοτημένος, αν το κρίνει σκόπιμο, να μπλοκάρει τη διατύπωση του κείμενου των τελικών συμπερασμάτων των σχετικών με την Τουρκία, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο κ. Χριστόφια.
Ο δεύτερος δεν θέλει με κανέναν τρόπο να φτάσει «ανοιχτό», χωρίς δηλαδή να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής το κείμενο για το παρόν και το μέλλον των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, διότι γνωρίζει άριστα ότι θα υποστεί από τους ομολόγους του αφόρητες πιέσεις, κινδυνεύοντας να υποκύψει σε αυτές, πράγμα που η κυπριακή κοινή γνώμη θα το ερμηνεύσει ως μεγάλη ήττα του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ,ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου